Almát a pitébe!

Benne vagyunk az őszben, hozzá kell szoknunk, hogy szinte az egyetlen friss, hazai gyümölcs az alma. De nem baj, mert az almaszezonnal együtt szerencsére az almáspite-szezon is beindul!

Az almás pite az egyik leguniverzálisabb sütemény. Annyira közkedvelt, hogy még egy film is készült ezzel a címmel. Szinte minden országnak megvan a saját verziója – készülhet vajas vagy omlós tésztából, rusztikusan vagy csinos formába igazítva, ízesíthetjük egyszerűen cukorral és fahéjjal, de egzotikusabb fűszerekkel egész különleges pitét rittyenthetünk. Tálalhatjuk magában, esetleg fagylalttal vagy vaníliasodóval vagy, ahogy az osztrákok csinálják, tejszínhabbal. A franciák almás pitéje kicsit túlszofisztikált, az almát kis szeletekre metélik, beborítják vele a tésztát és tejszínnel meglocsolva készre sütük. Az angolok és amerikaiak piteformában alkotják meg, a tetejét teljesen befedve, és természetesen nem hagyják ki belőle a gyömbért sem. A sógorék kockázott, párolt almával töltik, és tejszínhabbal tálalják. Mi pedig? Ahány ház, annyi szokás. Leggyakrabban az egyszerű, porhanyós, tejfölös tésztából készült piték a befutók – mi is egy ilyet hoztunk nektek mutatóba.

Az almás pite receptjét itt találod >>

{ GALÉRIA = title:Rusztikus%20alm%C3%A1s%20pite%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Még több almáspite-recept itt >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...