Mit szólnánk ahhoz, ha idén ősszel az almás pitét nemcsak eredeti formájában élvezhetnénk, hanem különböző almás desszertekbe is át tudnánk ültetni a klasszikus sütemény alapanyagait, ízeit, de legfőképpen, hangulatát? Valószínűleg nem követné hangos ellenkezés egy-egy ilyen almás desszert megjelenését, nézzük hát, hogyan készíthetünk (a pite mentális képével a fejünkben) pohárkrémet, piskótatekercset és még sok minden mást.
Nézd meg galériánkban a pite ihlette almás desszerteket!
5 almás pite által ihletett desszert, amit készíts el ősszel
Pohárkrém
A krémes pohárdesszertek szinte bármilyen másik édesség vagy sütemény ízeit fel tudják venni, ráadásul az állagokkal, textúrákkal is játszhatunk, tekintve, hogy minden kis kehelynek szüksége lesz valamilyen krémes, ropogós és szószos elemre. Az almáspite-pohárkrém esetében ez álljon fahéjas mascarponéból, almakompótból/lekvárból és zabkekszből. Persze más finomságokat is pakolhatunk bele a házi linzermorzsától kezdve a karamellszószig.
Csiga
Kelt tésztában is kiköthet az alma: ehhez érdemes reszelni vagy hajszálvékonyra szeletelni, majd kevés vajon átpárolni a szükséges fűszerekkel, mézzel és citromlével, -héjjal. Az így kapott tölteléket (amit nyomkodjunk ki alaposan) darált vagy aprított dióval elkeverve oszlathatunk el a kinyújtott tésztán, a foszlósra és dundira sült tekercseket pedig tálalhatjuk vaníliafagylattal vagy fahéjas krémsajttal, ahogy épp a kedvünk tartja.
Bonbongolyó
Az őszi szezonra amúgy is érdemes egy nagyobb adag almavajat (tulajdonképpen teljesen szétfőzött, pürésített és borzasztóan sűrűre főzött almát) készíteni, amit felhasználhatunk különböző édességekhez, vagy élvezhetjük simán, kenyérre kenve is. Ha kekszmorzsával/őrölt zabpehellyel elkeverjük, egy olyan masszát kapunk, amiből kisebb-nagyobb golyóbisokat formázhatunk. Ezeket darált dióba vagy fahéjas porcukorba forgatva almáspite-bonbonokat kapunk majd, amelyek szinte csak úgy robbannak a szájban.
Keksz
Inkább érdemes lenne „kekszként” hivatkozni erre az édességre, az idézőjelekkel indikálva, hogy komoly kekszsütési munka nem jár velük. Vegyünk egy csomag leveles tésztát, vágjuk csíkokra, majd csavarjuk őket lyukas közepű almakarikákra (amelyekből a magházat kivágtuk). Az így kapott kerek süteményeket forgassuk fahéjas cukorba és süssük ki. A recept ugyanúgy működhet vékonyra nyújtott vajas-omlós tésztával is, úgy „klasszikusabb” kekszélményben lehet részünk.
Íme, a legfinomabb almás desszertek receptjei:
Almás pohárkrém
Egy almás hab Pugliából, amit nehéz nem szeretni. Egyik általam követett olasz vloggerasszonynál, Graziellánál láttam, és nem álltam ellen neki, elkészítettem. A topingja magáért ...
Fahéjas almakarika
Amint beköszönt az ősz, mindenkinek jól esik egy meleg, fahéjas sütemény. Főleg, ha alma is van benne.:) Nagyon egyszerű recept, hiszen a tésztánk bolti leveles tészta, így pikk-pakk ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Őszi receptek és ötletek, amelyeket kár lenne kihagyni: