Nem tudom, mitől lehet, de nekem egy almába harapva, mindig a ködös, őszi délutánok jutnak az eszembe, amikor már egyre korábban sötétedik, ilyenkor egy forró bögre teára vágyok, no meg egy szelet fahéjas-fűszeres-boldogító almás süteményre. Remélem, nem csak egyedül vagyok így ezzel a dologgal, mert akkor a most következő cikknek nem túl sok létjogosultsága van. Mindegy, azért belevágok, és megpróbálom nyáriasabb köntösbe bújtatni az almát, hogy a még napfényesen, izzasztón kitartó augusztusban is bele tudjuk csempészni ebbe-abba.
Nézd meg galériánkban az alma nyáriasításának módszereit!
Alkoss az almával nyáron, hogy ne emlékeztessen a lombhullásra
Hagyd el a fahéjat
Szinte minden almás édesség, amibe harapunk, feltételezhetően fahéjtól illatozik, és ez nem véletlen. Ha egyszer tényleg olyan jól állnak egymásnak, akkor ugyan miért választanánk külön a két alapanyagot? Nos, leginkább azért, mert bármennyire is isteni aromát kölcsönöz az almának a fahéj, mellette erőteljesen ősziessé, lombhullatós hangulatúvá is teszi. Csakúgy, mint minden más kaliberű fűszer (szerecsendió, szegfűszeg, kardamom). A nyári édességek esetében hagyjuk el ezeket, inkább ízesítsük a gyümölcsöt citromhéjjal, esetleg gyömbérrel.
Tedd citrusossá
És ha már ízesítés: semmi nem ébresztheti fel alaposabban az almát, mint a ráfacsart citrom fanyar leve. A nyári almák ugyan önmagukban is savanykásabbak, mégsem árt majd nekik az a pár csavarásnyi citromlé. Kevert sütemények, pohárkrémek, piték esetében mind működhet.
Párosítsd más gyümölcsökkel
Semmi nem tudja gyorsabban és könnyebben elfeledtetni velünk a borongós őszt, mint egy nagy marék nyári gyümölcs. Ez elehet bármilyen szezonális alapanyag, ugyanis az alma egyszerűnek mondható aromájához szinte minden más gyümölcs könnyedén odasimul. Kezdetként próbálkozhatunk bogyósokkal, szilvával (bár ezzel óvatosan, hasonlóan őszies benyomást kelthet) vagy a barackok egyikével.
Könnyed édességekbe kerüljön
Kerüljük az olyan súlyos süteményeket, mint az almás béles vagy pite, helyettük alkossunk lenge pohárkrémeket hirtelen párolt almával, leveles költeményeket és omlós pitéket, frissítően üde morzsasüteményeket. Egy nagy adag almás palacsinta is mindig nyerő választás.
Ezek a nyárias receptek biztos bejönnek majd:
Vajas-almás puffancs
Akár hétköznap vacsorára, akár egy ráérősebb hétvégi reggeli részeként fogyasztjuk, ezek a kis puffancsok garantáltan pillanatok alatt el fognak fogyni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezek a nyári tartalmak is csak rád várnak: