„Mindennap egy alma, az orvost távolt tartja" – úgy tűnik, hogy az említett szólás olyan súlyos betegségek megelőzésére is igaz lehet, mint például az Alzheimer-kór vagy a demencia, írja az Index oldala.
A rendszeres almaevés megelőzheti a betegség kialakulását
Nemrég egy sydney-i élelmezéskutató, Dr. Vincent Candrawinata talált bizonyítékot arra, hogy a rendszeres almaevés javíthatja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. De miért pont az alma lenne a kulcsa a betegség megelőzésének?
Az alma rengeteg nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Az alma ezenfelül nagyon gazdag fenolokban, például flavonoidokban, amelyek bizonyítottan csökkentik az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát azáltal, hogy megvédik az agyat a káros anyagoktól.
Az ausztrál tudós által megállapított eredményeket továbbá egy korábbi amerikai tanulmány is alátámasztotta, amely azt állapította meg, hogy azoknál az embereknél, akik flavonoidban szegény ételeket esznek, kétszer vagy akár négyszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki Alzheimer-kór vagy a demencia.
„A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek a gyümölcsökben, például az almában és a körtében, valamint a zöldségekben, például a kelkáposztában és a spenótban magas arányban előfordulnak, de a csokoládé és a bor is tartalmazza őket. Ezek a vegyületek, ha megfelelően felszívódnak, jótékony hatással vannak egészségünkre" – idézi a cikk a sydney-i élelmezéskutatót.
Hírek, érdekességek, újdonságok: