A forralt bor, rumos tea, sőt forró sör mind olyan téli finomság, amivel a téli hidegben felmelegítheti magát az ember, de nem muszáj, hogy ezekből a finomságokból a gyerekek és azok, akik nem fogyasztanak alkoholt, kimaradjanak.
Grog – így is lehet
A grog, azaz a hagyományosan rummal vagy más égetett szesszel felturbózott tea lehet, hogy nem lesz már hivatalosan grogként hívható finomság, ha kihagyjuk belőle az alkoholt, de ettől még nem kell mindig teát iszogatnunk, ha valami melengető italra vágyunk. Kerülhet a teába mazsola, fahéj és narancsgerezd is.
Forralt bor helyett
A forralt bor alapvető fűszerei, a szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj, a narancs és a citrom használhatók bor helyett akár gyümölcsös italokkal, gyümölcslevekkel is. Választhatunk lila szőlőből készült levet vagy piros gyümölcsökből készült szűrt gyümölcsevet, a lényeg, hogy ne sajnáljuk belőlük a fűszereket és persze a cukrot vagy más édesítőt sem – ezeknek a kényeztető téli italoknak az egyik titka az, hogy kellően édesek.
Mézes álom és gyümölcsök
A méz természetesen nemcsak teába fantasztikus, hanem a tea vagy gyümölcsalapú italokba is. A lényeg, hogy akkor kerüljön bele az italba, amikor az már nem túl forró, hogy íze mellett egyedülálló egészségtámogató, immunerősítő hatóanyagai is hasznosulni tudjanak.
Nem muszáj csak az ilyenkor gyakori déli gyümölcsökben gondolkodnunk, kerülhet az italba fagyasztott és kiengedett meggy, cseresznye, szilva, vagy más bogyós gyümölcs. Sőt, ha csak este egy egyszerű gyümölcsteát iszunk, abba is tehetünk pár szem fagyasztott gyümölcsöt és kevés fahéjat – instant téli különlegességhez jutunk gyakorlatilag nulla energiabefektetéssel. A gyümölcsök nemcsak frissen, de aszalva is nagyon finomak ezekben az italokban, így pár szem mazsola vagy aszalt szilva is finom lehet, de ezeket nem kell túlzásba vinni, mert erős, aromás finomságok, nem kell, hogy elnyomják az egész italt.
Tejes kényeztetések
Ahogy a különböző krémlikőröknek télen jön el az igazi szezonja, nem muszáj csak forró csokit vagy kakaót innia azoknak, akik nem fogyasztanak alkoholt, de inkább a tejalapú italokat kedvelik.
A kurkumával készülő aranytej egy olyan különleges, karácsonyi időszakban remek és ünnephez illő finomság, amit elkészíthetünk hagyományos módon tejjel, de növényi tejitalokkal is, készülhet rizstejből, zabtejből, sőt kókusztejből is.
Az italba a kurkuma mellett gyömbér is kerül, kombinációjukat pedig a méz koronázza meg, ettől lesz ellenállhatatlanul édes és fűszeres ez a finomság, ami nem utolsó sorban az immunrendszert is támogatja, megfázásos, torokfájós időszakban valódi gyógyszer és fájdalomcsillapító.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ötletek karácsonyra: