Téves információ terjed a bolti gyümölcsök címkéiről

A Facebookon terjed az az álhír, amely tévesen értelmezi az élelmiszerboltokban kapható gyümölcsök matricáit. A Nébih ezért tájékoztatást adott ki az üggyel kapcsolatban.

Újabb álhír terjed a Facebookon, most éppen az élelmiszerboltokban vásárolható gyümölcsök matricáival kapcsolatban. Mivel a téves információt sokan megosztották, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Felhívták a vásárlók figyelmét arra, hogy álhírről van szó, és egy magyarázó videót is közzétettek a fogyasztók megsegítésére.

Téves információ terjed a bolti gyümölcsök címkéiről

De mi az a PLU?

Ezzel a bizonyos számsorral indult útjára az újabb fakenews-hullám: az angol Price Look-up Code kifejezés rövidítése magyarul annyit tesz, mint árkereső kód. Szerepe, hogy a vonalkód nélküli termékek (pl. lédig gyümölcsök) kasszai leolvasását egyszerűbbé tegye.

A számsor beütésével ugyanis a pénztárosok vonalkód nélkül is le tudják olvasni a terméket.

Ugyan bizonyos magyar boltokban még népszerű a vonalkódmatricás rendszer, egyre több helyen kezdik átvenni azt a nemzetközi trendet, hogy a vásárlónak nem kell ezzel foglalkoznia. Így a PLU számsora a kasszásokat segíti a termékek azonosításában.

„A PLU számsornak tehát technikai jelentősége van, egyéb többletinformációt NEM tartalmaz” – olvasható a Nébih tájékoztatójában.

Gyorsan terjedő dezinformáció

Maga a számsor jelenléte és használata nem új jelenség, a felhívásra inkább azért volt szükség, mert a Facebookon megemelkedett a témában született bejegyzések száma. Több mint 6000 ember osztotta meg az álhírt valamilyen formában.

Egyes emberek szerint a számsor alapján meg lehet határozni, hogy milyen vegyszerek vannak a gyümölcsben, illetve az milyen minőségű. Nyilván az ilyen jellegű spekulációk mindegyike alaptalan.

Íme, a Nébih magyarázó videója:

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...