4+1 alapkés a konyhádba – kezdő szakácsként ezeket a késeket szerezd be

Szinte közhely már, hogy egy életlen, tompa kés balesetveszélyesebb, mintha egy pengeélessel dolgoznál. Ha kezdő vagy, akkor is elengedhetetlen, hogy a konyhában ott sorakozzanak a jó minőségű alapkések. Nem kell sok, most figyelj! (x)

Ha kezdő szakácsként vagy új lakástulajdonosként szerelnéd fel a konyhádat a megfelelő késekkel, jó helyen jársz. Megmutatjuk, melyek azok az alapkések, amelyeket mindenképpen szerezz be magadnak:

1.) Nagy, közepes vagy kis méretű SZAKÁCSKÉS

Körülbelül 16-20 cm-es pengéjű, jól kiegyensúlyozott, tömör, megfelelően súlyos, masszív szakácskés. A legtöbb konyhai vágási feladatot elvégezhetjük a séfkéssel: aprítás, szeletelés, darabolás, és az ügyesek még filézni is tudnak vele. Készüljön tartós rozsdamentes acélból, nyele legyen ergonomikus.

2.) HÁMOZÓKÉS (kiskés)

Kicsi, rövid, éles pengéjű kés, általában aszimmetrikus hegye van, és zöldségek és gyümölcsök aprításához, szeleteléséhez ideális, de különböző precíziós munkálatokhoz, zöldségek faragásához, csumázáshoz is hasznos. A rövid penge miatt pontosan irányítható. Készüljön tartós rozsdamentes acélból, nyele legyen ergonomikus

3.) KENYÉRVÁGÓ KÉS

Az ideális kenyérvágó kés jellegzetes fogazott pengével rendelkezik, amely szuper választás a ropogós kérgű kenyerek vágásához. A késpenge vastag rozsdamentes acélból készüljön, nyele pedig legyen ergonomikus a kényelmes használat végett.

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Paradicsomos bruschetta

Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...

4.) SZELETELŐKÉS

A tökéletes szeletelőkés egyenes, hosszú pengével és finom vágóéllel rendelkezik, nagyon éles, sokkal vékonyabb, mint a séfkés, így gyorsan, roncsolás nélkül lehet vele vágni és szeletelni. Különösen sültekhez, húsokhoz ajánlott.

+1.) KENŐKÉS

A sima, étkészletekben található kések is megteszik, de krémek, vajak, lágy sajtok és szendvicskencék kenéséhez külön kenőkést is vásárolhatunk, igazán praktikus és kézreálló megoldás.

4 általános tipp a késekhez:

  • Karbantartás: tovább marad éles a penge, ha mindig megfelelő felületű, pl. fából vagy műanyagból készült vágódeszkán vágunk vele. Soha ne használjuk a kést kemény konyhai felületeken, mert az kicsorbítja az élét!
  • Tárolás: véletlenül sem a fiókba bedobva, mert életlenné válhatnak más tárgyakkal érintkezve, hanem késtartó mágnesen vagy blokkfában tároljuk.
  • Tisztítás: a minőségi kések a mosogatógépben is tisztíthatók, de ettől függetlenül inkább a kézi mosogatás javasolt. Használat után a késeket azonnal el kell öblíteni, majd mosogatás után meg kell őket szárítani. A késeket nem szabad áztatni! Az ételmaradékot se engedjük rászáradni a késre, mert a maradékból távozó savak rozsdásodást, illetve a kés hosszú távú károsodását okozhatják.
  • Élezés: a használat gyakoriságától függően elegendő akkor megélezni őket, amikor a konyhai munka során mi magunk is érezzük, hogy csökken az élességük. Az élezést fenőacéllal vagy késélezővel végezzük!

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...