85 százalékkal kerül többe az egyik alapfűszerünk, mint egy éve

Az említett alapfűszer ára egy év alatt 85 százalékkal, 3 év alatt pedig összesen 122 százalékkal emelkedett.

A Pénzcentrum egyik legújabb cikkében az őrölt fekete bors (20-25 grammos kiszerelésű), a fűszerpaprika (75-100 grammos tasakról 1 kilósra átszámítva) és a finomított étkezési só (1 kilós kiszerelésűt, a tengeri sót nem számítva) áremelkedésének alakulását vette górcső alá. Elmondásuk szerint a fenti termékek jelentős árnövekedésen mentek keresztül az elmúlt egy évben.

85 százalékkal kerül többe az egyik alap fűszerünk, mint egy éve

Sokszorosába kerülnek a fűszerek, mint egy éve

Míg a só ára tavaly májusban 169 forint körül alakult, addig májusban már átlagosan ugyanazért a termékért 313 forintot kellett fizetni.

Ez összességében egy 85 százalékos áremelkedést jelent. 

De a kiscsomag fekete bors esetében sem kedvezőbb a helyzet, bár a három vizsgált fűszer közül ennek az ára emelkedett a legkevésbé. 2022-ben ugyanis 187 forintot kértek el érte, míg idén már 221 forintba került átlagosan.

„A fűszerpaprika valahol a két termék között drágult, 43 százalékkal. Tehát a kilós kiszerelés ára 5440 forintról 7790 forintra nőtt" – írja a lap.

A só lett a legdrágább

A legnagyobb árváltozás a só esetében történt, ugyanis 3 év alatt 122 százalékkal nőtt az ára.

2020-ban még csak 141 forint körül alakult egy kiló ára, míg idén májusban ugyanezért már 313 forintot kellett fizetni. A paprika ezzel párhuzamosan 65 százalékkal lett drágább, mint 2020 májusában. Az ára 4710 forintról emelkedett 7790-re.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...