Így válassz edénykészletet, hogy simán elboldogulj a konyhában

Ha lelkesen falod a gasztrovideókat, biztosan gyakran ámulva figyeled, mennyi edényt és konyhai eszközt használnak bennük. Valójában azonban egy jól összeválogatott, minőségi anyagokból készült alapedénykészlettel már könnyedén megteheted az első lépéseket a konyhában. (x)

A végtelenségig lehet halmozni a konyhai segédeszközöket, szerszámokat és különleges edényeket, egészen addig, amíg el sem férnek a szekrényekben. Valóban vannak olyan konyhai technikák, amelyekhez speciális eszközökre lehet szükség, de lássuk be, a hétköznapi főzéshez vagy akár az ünnepi sütögetéshez sokszor épp elegendő egy időtálló alapedénykészlet a jól bevált darabokkal.

Így válassz edénykészletet, hogy simán elboldogulj a konyhában

Segítünk, hogyan válogasd össze a kezdőszettedet!

Sokféle anyagból, változatos technikával és bevonatokkal készült edények közül választhatsz, ezért első lépésként érdemes szem előtt tartanod milyen tűzhelyed van: gázon, elektromos- vagy indukciós főzőlapon készíted-e az ételeket.

Válassz olyan edényeket, amelyek minden tűzhelyen helytállnak, azzal biztosan nem foghatsz mellé.

A rozsdamentes acélból készült főzőedények mindenféle célnak megfelelnek, tartósak, könnyen kezelhetőek és higiénikusak. Az alumínium edények mellett szól nagyon jó hővezető képességük, amely garantálja az egyenlő hőeloszlást a főzőedény alja és oldala között: gyors és energiatakarékos is. Könnyű kezelhetőségük miatt kiválóan használhatók a mindennapi főzés során.

Különösen a serpenyők esetében áll rendelkezésre többféle bevonat, amely meghatározza az edények használhatóságát és élettartamát. Mind a kerámia, mind a teflonbevonatú serpenyők különösen jó tapadásmentességet nyújtanak, ezzel csökkentik a sütéshez szükséges zsiradék mennyiségét. A kerámiabevonatok tovább bírják karcolódás, kopás nélkül, és akár 270 Celsius-fokra is hevíthetjük őket. A teflonok használata 240 fok felett nem javasolt, ugyanakkor javukra válik, hogy könnyen használhatóak, és gyorsan tisztíthatóak. A teflonedények esetében érdemes a jó minőségű anyaggal bevont serpenyőkbe invesztálni, hiszen nem mindegy, hogy az első palacsintasütés után mondják fel a szolgálatot, vagy évekig készül bennük a vasárnapi rántott hús.

Van még néhány szempont, amit vegyél figyelembe

Ha mosogatógépet használsz, győződj meg róla, hogy a kiszemelt serpenyőket is berakhatod-e. Különösen az edények esetében érdemes egy szettből választanod, mert a könnyen egymásba rakható készlettel rengeteg helyet spórolhatsz meg. Nem mindegy, hogy milyen nyéllel, fülekkel szerelték fel a készletedet: a rozsdamentes acélból készült serpenyőket például nyugodtan rakhatod sütőbe is, de találsz olyan teflonedényt is, amely akár 150 Celsius-fokig is jól érzi magát a melegben. A főzőedények esetében a biztonságos és jól megtervezett fülek és fedők megóvnak a konyhai balesetektől, forrázástól.

Végül: ha fontos számodra, hogy óvd a környezetet, válassz olyan termékeket, amelyek nagyrészt újrahasznosított anyagokból készülnek.

Most pedig nézzük, melyek lesznek konyhád alapdarabjai!

1.) 3 vagy 5 literes lábas

Levesek, főzelékek, pörköltek készítéséhez, de akár a szimpla tésztafőzéshez is elengedhetetlen egy legalább 3 literes főzőedény, de a vasárnapi húsleveshez vagy családi összejövetelekhez már akár az 5 literesre is szükség lehet. Érdemes olyat választanod, amelynek alja többrétegű bevonattal készült, ez tartósabb, és egyenletesebben melegszik.

2.) Nyeles lábas

A szószok, sok kavargatást igénylő mártások készítése elképzelhetetlen egy jó fogású lábas nélkül, de a reggeli tejbegrízt is könnyebb lesz ebben megfőzni. Itt is érdemes a többrétegű rozsdamentes acélt előnyben részesíteni.

3.) Serpenyő

Érdemes legalább két méretben beszerezned, mert a tapasztalatok szerint az egyik mindig a mosogatógépben várakozik. Az elegáns és elpusztíthatatlan rozsdamentes acél serpenyőkkel élmény a főzés, de kezdő szakácsok könnyebben kerülhetik el az étel letapadását, ha a bevonatos serpenyők mellett döntenek.

Paradicsomos-sáfrányos garnéla

Gyors és egyszerű garnélareceptet mutatunk, aminek bárki bátran nekiállhat, még akkor is, ha előtte sosem próbálkozott tengeri herkentyűkkel. Itt ugyanis a szósz önmagában is isteni, a ...

4.) Wok

Bár az elsősorban az ázsiai konyhában elterjedt wok elsőre nem tűnik alapnak, de hatalmas segítség, ha gyakran készítesz tésztaételeket, vagy imádod a rizottót. Biztosan találkoztál már azzal a problémával, amikor a gondosan elkészített húsos vagy zöldséges ragudhoz szeretnéd hozzákeverni a köretet, és újabb és újabb edényeket veszel elő, mert egyszerűen nem fér bele. A wokkal nincs többé ilyen problémád, ráadásul csábító méretei miatt biztosan kedvet is kapsz majd az egészséges, gazdagon zöldséges fogások főzéséhez.

5.) Pároló serpenyő

A párolás az egyik leghálásabb konyhai technika, amellyel a legtöbbet hozhatjuk ki a zöldségekből. Könnyebben tudsz párolt köreteket vagy akár egytálételeket készíteni, ha a magasabb oldalú, vastagabb fala miatt egyenletesebb hőelosztást biztosító kerámia- vagy teflonbevonatos darabokat választod.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...