12 konyhai alapanyag, amit nem szabadna egymás mellett tárolni

Azok az alapanyagok, amelyek jól passzolnak egymáshoz a főzés során, nem biztos, hogy a tárolás alatt is jól működnek együtt. Az élelmiszerbiztonsági okok vagy éppen a frissesség kérdése is indokolhatja, hogy egyes ételeket egymástól elkülönítve tároljunk.

Akár a hűtőben, akár a kamrában, akár a konyhapulton tároljuk az alábbi élelmiszereket, oda kell figyelnünk arra, hogy ne kerüljenek egymás mellé. Ennek többféle oka is van, például az egyes élelmiszereken található kórokozók, vagy éppen az etiléngáz, amit némely gyümölcs folyamatosan kibocsát magából. Nézzük, mire érdemes figyelni!

Nyers hús és zöldségek

Élelmiszerbiztonsági okokból a nyers húst ne tegyük a friss zöldségek mellé!

A nem megfelelően hőkezelt hús ugyanis kórokozókat tartalmazhat, és ha olyan zöldséggel érintkezik, amit nyersen fogyasztunk, ezek a baktériumok továbbterjedhetnek – még akkor is, ha alaposan megmossuk a zöldséget.

Tartsuk a nyers húst a csomagolásában a hűtő egyik polcán, szükség esetén plusz műanyag zacskóban, hogy elkerüljük a szivárgást.

Tartsuk a nyers húst csomagolásban

Almák és hagymák

Történt már olyan, hogy beleharaptál egy almába, és úgy érezted, hogy egy kicsit „hagymás” íze van? Valószínűleg azért történt, mert túl közel tároltad a hagymafélékhez. Az almák és körték, ha vöröshagymával vagy más hagymafélékkel – például fokhagymával vagy póréhagymával – érintkeznek, átvehetik azok ízét, amitől később már nem lehet megszabadulni.

Az almát és a hagymát nem érdemes egymás mellett tárolni

Sárgarépa és alma

A sárgarépa is híres az illatfelszívási képességéről, ezért célszerű távol tartani az etilént kibocsátó alapanyagoktól, például az almáktól, amelyek közismerten átadják ízüket a közelükben elhelyezett zöldségeknek és gyümölcsöknek. Inkább tartsuk a sárgarépát más gyökérzöldségek, például cékla vagy édesburgonya mellett a hűtőben, messze az almáktól. Ez utóbbiak kerüljenek inkább külön terménytároló fiókba.

Almaleves

Ha szeretitek a gyümölcsből készült leveseket, akkor az őszi-téli időszak beköszöntével ez a tejszínes almaleves remek választás lehet, ha bő fél óra alatt készítenétek valami ...

Füge és káposzta

Bár itthon kevésbé jellemző a fügefogyasztás, bizony Magyarországon is képes megteremni ez a gyümölcs, így egyre több háztartásban jelenik meg.

Ha nekünk is van egy fügefánk, nem árt tudni, hogy a gyümölcs érzékeny és rövid élettartamú, még akkor is, ha hűtőben tároljuk. És mivel etilént bocsát ki, nem kedvez más alapanyagoknak, például a káposztaféléknek.

A káposztát ideális esetben fóliába csomagolva tároljuk a hűtőben, hogy megőrizzük a nedvességtartalmát, különösen, ha már felvágtuk. A fügék számára pedig egy sekély tányér a legjobb, hiszen így levegőzhetnek.

Magyarországon is megterem a füge, és már egyre több háztartásban megjelenik

Gomba és fokhagyma

Bár a gomba és a fokhagyma nagyon jól működik együtt az ételekben, általában jó ötlet távol tartani őket egymástól a hűtőben.

A gombafélék ugyanis könnyen magukba szívják az ízeket és illatokat, így az erőteljes fokhagyma közelsége kellemetlen ízt, illetve illatot adhat nekik.

Az is fontos, hogy a gombákat ne a hűtő zöldséges fiókjában tartsuk, mivel a nedvesség miatt gyorsan megromolhat, megpenészedhet. Inkább tegyük papírzacskóba, és egy szellős tárolóban tartsuk a hűtő középső részében.

A legkrémesebb gombakrémleves

A gombakrémleves egy egyszerű, mégis elegáns és krémes leves, amely kiváló választás, ha gyorsan szeretnél valami finomat főzni. A gombák természetesen gazdag, umami ízűek, ami ...

Egybesült lencsés gombafasírt

Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha ...

Banán és avokádó

Tartsuk távol a banánt és az avokádót egymástól, kivéve ha gyorsítani szeretnénk az avokádó érési folyamatát. Ilyenkor ha egy zacskóban összezárjuk őket, egy banán – vagy alma, azaz etilént kibocsátó gyümölcs – természetes módon segíthet gyorsítani az avokádó érését.

Banánkenyér-csiga

Kedvenc banános süteményünk ízeit felhasználva készül ez a foszlós, édes péksütemény: maga a tészta és a töltelék is jó sok banánt tartalmaz, ettől nemcsak kellemes ízű, de ...

Avokádókrémes spagetti

Ez a tésztaétel nagyjából 15 perc alatt készül el. Isteni finom, izgalmas színe van és pont ezértmindenkinek a tetszését el fogja nyerni. Mindenképp érett avokádóval dolgozzunk, mert ...

Forrásunk volt.


Még több izgalmas cikk erre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...