12 konyhai alapanyag, amit nem szabadna egymás mellett tárolni

Azok az alapanyagok, amelyek jól passzolnak egymáshoz a főzés során, nem biztos, hogy a tárolás alatt is jól működnek együtt. Az élelmiszerbiztonsági okok vagy éppen a frissesség kérdése is indokolhatja, hogy egyes ételeket egymástól elkülönítve tároljunk.

Akár a hűtőben, akár a kamrában, akár a konyhapulton tároljuk az alábbi élelmiszereket, oda kell figyelnünk arra, hogy ne kerüljenek egymás mellé. Ennek többféle oka is van, például az egyes élelmiszereken található kórokozók, vagy éppen az etiléngáz, amit némely gyümölcs folyamatosan kibocsát magából. Nézzük, mire érdemes figyelni!

Nyers hús és zöldségek

Élelmiszerbiztonsági okokból a nyers húst ne tegyük a friss zöldségek mellé!

A nem megfelelően hőkezelt hús ugyanis kórokozókat tartalmazhat, és ha olyan zöldséggel érintkezik, amit nyersen fogyasztunk, ezek a baktériumok továbbterjedhetnek – még akkor is, ha alaposan megmossuk a zöldséget.

Tartsuk a nyers húst a csomagolásában a hűtő egyik polcán, szükség esetén plusz műanyag zacskóban, hogy elkerüljük a szivárgást.

Tartsuk a nyers húst csomagolásban

Almák és hagymák

Történt már olyan, hogy beleharaptál egy almába, és úgy érezted, hogy egy kicsit „hagymás” íze van? Valószínűleg azért történt, mert túl közel tároltad a hagymafélékhez. Az almák és körték, ha vöröshagymával vagy más hagymafélékkel – például fokhagymával vagy póréhagymával – érintkeznek, átvehetik azok ízét, amitől később már nem lehet megszabadulni.

Az almát és a hagymát nem érdemes egymás mellett tárolni

Sárgarépa és alma

A sárgarépa is híres az illatfelszívási képességéről, ezért célszerű távol tartani az etilént kibocsátó alapanyagoktól, például az almáktól, amelyek közismerten átadják ízüket a közelükben elhelyezett zöldségeknek és gyümölcsöknek. Inkább tartsuk a sárgarépát más gyökérzöldségek, például cékla vagy édesburgonya mellett a hűtőben, messze az almáktól. Ez utóbbiak kerüljenek inkább külön terménytároló fiókba.

Füge és káposzta

Bár itthon kevésbé jellemző a fügefogyasztás, bizony Magyarországon is képes megteremni ez a gyümölcs, így egyre több háztartásban jelenik meg.

Ha nekünk is van egy fügefánk, nem árt tudni, hogy a gyümölcs érzékeny és rövid élettartamú, még akkor is, ha hűtőben tároljuk. És mivel etilént bocsát ki, nem kedvez más alapanyagoknak, például a káposztaféléknek.

A káposztát ideális esetben fóliába csomagolva tároljuk a hűtőben, hogy megőrizzük a nedvességtartalmát, különösen, ha már felvágtuk. A fügék számára pedig egy sekély tányér a legjobb, hiszen így levegőzhetnek.

Magyarországon is megterem a füge, és már egyre több háztartásban megjelenik

Gomba és fokhagyma

Bár a gomba és a fokhagyma nagyon jól működik együtt az ételekben, általában jó ötlet távol tartani őket egymástól a hűtőben.

A gombafélék ugyanis könnyen magukba szívják az ízeket és illatokat, így az erőteljes fokhagyma közelsége kellemetlen ízt, illetve illatot adhat nekik.

Az is fontos, hogy a gombákat ne a hűtő zöldséges fiókjában tartsuk, mivel a nedvesség miatt gyorsan megromolhat, megpenészedhet. Inkább tegyük papírzacskóba, és egy szellős tárolóban tartsuk a hűtő középső részében.

Banán és avokádó

Tartsuk távol a banánt és az avokádót egymástól, kivéve ha gyorsítani szeretnénk az avokádó érési folyamatát. Ilyenkor ha egy zacskóban összezárjuk őket, egy banán – vagy alma, azaz etilént kibocsátó gyümölcs – természetes módon segíthet gyorsítani az avokádó érését.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas cikk erre:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk