6 egyszerű alapanyagcsere, ami bármilyen receptben működik

Nem mindig adott minden hozzávaló egy recepthez: ezekben a helyzetekben a pánik és a lemondás helyett érdemesebb a kreativitásunkat elővenni. Az alábbi alapanyagcserék segíthetnek ennek elindításában: használjuk őket, ha szorult helyzetbe jutunk.

Gyakran érezhetjük úgy (főleg, ha még kezdő szakácsok vagyunk), hogy egy recept szent és sérthetetlen. Emiatt nem merünk belebabrálni a hozzávalókba vagy az elkészítésbe, még akkor sem, ha az alapanyagcsere amúgy adná magát. Lépjünk túl ezen a félelmen, tanuljuk meg, mikor élhetünk alapanyagcserékkel, olyanokkal, amelyek recepttől függetlenül sikert hoznak.

6 egyszerű alapanyagcsere, ami bármilyen receptben működik

Rizs – bulgur

Egy darabig a rizs ült a gabonák trónján, azonban az elmúlt években, nem ledöntötte, na, inkább csak melléült az első helyre a bulgur is. Olyannyira, hogy vagy az egyik vagy a másik biztos mindig megtalálható egy átlagos konyhában.

Használjuk ki ezt a helyzetet: bátran helyettesítsük oda-vissza a gabonákat levesekben, köretként, rakottasokban, akár még édes desszertekben, kásákban, felfújtakban is.

Használhatjuk 1:1 arányban, amikor kicseréljük, és a folyadék mennyiségén sem kell nagyon változtatni, ugyanannyi vízben, ugyanannyi idő alatt puhára főnek.

Szuperegyszerű mentes rizskoch

Gyors reggeli falatnak, főételnek, desszertnek, szinte mindennek megfelel egy szuper rizsfelfújt. Ez a recept minden jó tulajdonsága mellett ráadásként, tojás- és tejmentes, hogy a nap ...

Kelkáposzta – fodros kel

Évtizedekig mindenki kelkáposztát használt a konyhában, aztán megjelent az újonc, a betolakodó fodros kel, és elkezdte magát beenni magát az emberek szívébe. Persze ez egy lassú folyamat: még ma is népszerűbb a fejes kel, mint a leveles.

De már épp annyi helyen elérhető a fodros kel, hogy be tudjuk szerezni és esetleg a „klasszikus” kelkáposzta helyébe tudjuk tenni. Ha főzünk a zöldséggel, nem kell aggódnunk az íz miatt, azonban, ha nyersen vetnénk be (pl. smoothie-ban, turmixban), arra figyeljünk, hogy a kelkáposzta sokkal erőteljesebb, szinte csípős aromájú nyersen – használjunk belőle kevesebbet.

Krémes fodroskel-pestós spagetti

Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és ...

Ananászos zöld smoothie

Egy dolgot már elárultál magadról azzal, hogy ide jöttél: kíváncsi vagy. De vajon elég bátor is vagy-e ahhoz, hogy kipróbáld ezt a receptet? :) Az ajánlat a következő: nagy adag ...

Sárgarépa – édesburgonya – sütőtök

Narancssárgák és édesek: ezek a gyökérzöldségek oda-vissza helyettesíthetik egymást szinte bármilyen receptben. A krémleves, a mártogatós, a főzelék, a saláta, a sütemény meg sem fogja érezni, ha másik zöldséget kap.

Tovább könnyíti a dolgunkat a tény, hogy mindhárom zöldséghez ugyanazok a fűszerek és ízesítők passzolnak, így nem kell még jobban belenyúlnunk a receptek hozzávalóiba. Egyedül arra érdemes ügyelni, hogy a sütőtök nedvességtartalma jócskán magasabb, így ha például gnocchit vagy süteményt készítünk a sült/főtt zöldségekből, több szárazanyagra lesz majd szükségünk, ha batáta helyett sütőtökkel dolgozunk.

Napraforgóolaj – olívaolaj (süteményekben)

Az olajjal készült piskóták, muffinok és édeskenyerek azért csodásak, mert jóval tovább szaftosak maradnak, nem száradnak ki oly’ könnyen, mint vajjal sütött társaik. A legtöbb recept a semleges napraforgóolajat veti be, persze ha erőteljesebb, karakteresebb, izgalmasabb aromájú desszertet szeretnénk, csorgassunk olívaolajat a keverőtálba.

Nem kell változtatnunk az arányokon, egyedül az ízesítésre figyeljünk – bár nem kell túlaggódni a dolgot, ugyanis az olíva kiválóam illik bármilyen csokis, kakaós, diós-magos, citrusos piskótához.

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

7UP kuglóf

A 7UP kuglóf (angolul 7UP cake) egy klasszikus édesség az amerikai délről, ami eredetileg az üdítőgyártó cég által kiadott receptfüzetben bukkant fel még az ötvenes években. A ...

Legegyszerűbb répatorta

A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.

Oregano – bazsalikom

Persze, persze, nem ugyanarról a zöldfűszerről van szó, és igen, eltér az aromájuk is valamennyire. De ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a kettőt egy főtt ételben, egy tésztán vagy pizzán!

Úgysem kerül akkora mennyiségben egy receptbe sem, így bátran szórjuk az egyiket a másik helyére, ha épp valamelyik nincs.

Krémes-szaftos muszaka

A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ...

Lencse – sárgaborsó

A hüvelyesek ízben és állagban csak minimálisan térnek el, persze azért feltűnne a mit sem sejtő kóstolóknak, ha csicseri helyett bab vagy lencse kerülne egy raguba vagy levesbe. Két alapanyag, amivel azonban bátran játszhatunk, ha cseréről van szó a lencse és a sárgaborsó.

Alakjuk nagyrészt hasonló, főzési idejük sem tér el annyira, 1:1 arányban váltogathatjuk a borsót a lencsével (vagy lencsékkel), ha épp megszorulunk.

Egybesült lencsés gombafasírt

Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tipp és trükk vár itt:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!