Gyakran érezhetjük úgy (főleg, ha még kezdő szakácsok vagyunk), hogy egy recept szent és sérthetetlen. Emiatt nem merünk belebabrálni a hozzávalókba vagy az elkészítésbe, még akkor sem, ha az alapanyagcsere amúgy adná magát. Lépjünk túl ezen a félelmen, tanuljuk meg, mikor élhetünk alapanyagcserékkel, olyanokkal, amelyek recepttől függetlenül sikert hoznak.

Rizs – bulgur
Egy darabig a rizs ült a gabonák trónján, azonban az elmúlt években, nem ledöntötte, na, inkább csak melléült az első helyre a bulgur is. Olyannyira, hogy vagy az egyik vagy a másik biztos mindig megtalálható egy átlagos konyhában.
Használjuk ki ezt a helyzetet: bátran helyettesítsük oda-vissza a gabonákat levesekben, köretként, rakottasokban, akár még édes desszertekben, kásákban, felfújtakban is.
Használhatjuk 1:1 arányban, amikor kicseréljük, és a folyadék mennyiségén sem kell nagyon változtatni, ugyanannyi vízben, ugyanannyi idő alatt puhára főnek.
Gazdag és ropogós falafelsaláta
Imádjuk a falafel ropogós-fűszeres golyóit, mondjuk a vele járó szagos és macerás olajban sütés már kevésbé kellemes... Erre a problémára jelentkezik tökéletes megoldásként az ...
Szuperegyszerű mentes rizskoch
Gyors reggeli falatnak, főételnek, desszertnek, szinte mindennek megfelel egy szuper rizsfelfújt. Ez a recept minden jó tulajdonsága mellett ráadásként, tojás- és tejmentes, hogy a nap ...
Cukkinis töltött gombafejek
Gyors, egészséges gombafejek - remek maradékmentő, és úgy variálhatjuk, ahogy szeretnénk :)
Kelkáposzta – fodros kel
Évtizedekig mindenki kelkáposztát használt a konyhában, aztán megjelent az újonc, a betolakodó fodros kel, és elkezdte magát beenni magát az emberek szívébe. Persze ez egy lassú folyamat: még ma is népszerűbb a fejes kel, mint a leveles.
De már épp annyi helyen elérhető a fodros kel, hogy be tudjuk szerezni és esetleg a „klasszikus” kelkáposzta helyébe tudjuk tenni. Ha főzünk a zöldséggel, nem kell aggódnunk az íz miatt, azonban, ha nyersen vetnénk be (pl. smoothie-ban, turmixban), arra figyeljünk, hogy a kelkáposzta sokkal erőteljesebb, szinte csípős aromájú nyersen – használjunk belőle kevesebbet.
Frankfurti leves egyszerűen
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Krémes fodroskel-pestós spagetti
Szinte bármiből lehet pestót készíteni. Lényeg, hogy a fokhagyma, az olajos magvak és parmezán szentháromsága ne törjön meg. Nagy kedvenceim közé tartoznak az élénkzöld szószok és ...
Ananászos zöld smoothie
Egy dolgot már elárultál magadról azzal, hogy ide jöttél: kíváncsi vagy. De vajon elég bátor is vagy-e ahhoz, hogy kipróbáld ezt a receptet? :) Az ajánlat a következő: nagy adag ...
Sárgarépa – édesburgonya – sütőtök
Narancssárgák és édesek: ezek a gyökérzöldségek oda-vissza helyettesíthetik egymást szinte bármilyen receptben. A krémleves, a mártogatós, a főzelék, a saláta, a sütemény meg sem fogja érezni, ha másik zöldséget kap.
Tovább könnyíti a dolgunkat a tény, hogy mindhárom zöldséghez ugyanazok a fűszerek és ízesítők passzolnak, így nem kell még jobban belenyúlnunk a receptek hozzávalóiba. Egyedül arra érdemes ügyelni, hogy a sütőtök nedvességtartalma jócskán magasabb, így ha például gnocchit vagy süteményt készítünk a sült/főtt zöldségekből, több szárazanyagra lesz majd szükségünk, ha batáta helyett sütőtökkel dolgozunk.
Sokzöldséges vegán curry (korma)
A curry önmagában sok mindent jelenthet, az alábbi recept esetében például egy zöldségekkel megpakolt, fűszeres, selymes és pofonegyszerű vegán egytálétel található a kifejezés ...
Klasszikus sütőtökös muffin
A sütőtökből a szezon idején rengeteg féle-fajta receptet tudunk készíteni. Próbáljuk ki muffin formájában is, ez a recept segíteni fog benne!
Napraforgóolaj – olívaolaj (süteményekben)
Az olajjal készült piskóták, muffinok és édeskenyerek azért csodásak, mert jóval tovább szaftosak maradnak, nem száradnak ki oly’ könnyen, mint vajjal sütött társaik. A legtöbb recept a semleges napraforgóolajat veti be, persze ha erőteljesebb, karakteresebb, izgalmasabb aromájú desszertet szeretnénk, csorgassunk olívaolajat a keverőtálba.
Nem kell változtatnunk az arányokon, egyedül az ízesítésre figyeljünk – bár nem kell túlaggódni a dolgot, ugyanis az olíva kiválóam illik bármilyen csokis, kakaós, diós-magos, citrusos piskótához.
Vegán banánkenyér
Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...
7UP kuglóf
A 7UP kuglóf (angolul 7UP cake) egy klasszikus édesség az amerikai délről, ami eredetileg az üdítőgyártó cég által kiadott receptfüzetben bukkant fel még az ötvenes években. A ...
Legegyszerűbb répatorta
A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.
Oregano – bazsalikom
Persze, persze, nem ugyanarról a zöldfűszerről van szó, és igen, eltér az aromájuk is valamennyire. De ember legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a kettőt egy főtt ételben, egy tésztán vagy pizzán!
Úgysem kerül akkora mennyiségben egy receptbe sem, így bátran szórjuk az egyiket a másik helyére, ha épp valamelyik nincs.
Krémes-szaftos muszaka
A muszaka a Balkán-félsziget és a Közel-Kelet legtöbb országában megtalálható rakott padlizsán neve. Országonként máshogyan készítik, a legismertebb verzió azonban a görög muszaka, ...
Cacciatore, az olaszok csirkepörköltje
Az olaszok csirkepörköltje egy autentikus mediterrán egytálétel. A cacciatore, más néven csirke vadász módra friss, zamatos alapanyagokból készül. A csirkén kívül van benne gomba és ...
Lencse – sárgaborsó
A hüvelyesek ízben és állagban csak minimálisan térnek el, persze azért feltűnne a mit sem sejtő kóstolóknak, ha csicseri helyett bab vagy lencse kerülne egy raguba vagy levesbe. Két alapanyag, amivel azonban bátran játszhatunk, ha cseréről van szó a lencse és a sárgaborsó.
Alakjuk nagyrészt hasonló, főzési idejük sem tér el annyira, 1:1 arányban váltogathatjuk a borsót a lencsével (vagy lencsékkel), ha épp megszorulunk.
Spenótos sárgaborsó-főzelék fűszeresen
Mióta az eszemet tudom, utálom, hogy a legtöbb embernek a sárgaborsó-főzelékről az iskolai menzák egyik réme, a „betonfőzeléknek" csúfolt mumus jut eszébe. Pedig a sárgaborsóból ...
Egybesült lencsés gombafasírt
Egyes egybensült húskenyerek elbújhatnának a most bemutatkozó gombás, lencsés, diós fasírt elől. Persze ez nem verseny. Készítsük el mindenesetre az alábbi gombafasírtot akkor, ha ...
Húsmentes lencsés székelykáposzta
A székelykáposzta az egyik kedvenc egytálételünk, a hús azonban egyáltalán nem kötelező eleme! A legtöbb vega verzió gombával készül, ezt a receptet azonban egy polcon árválkodó ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos konyhai tipp és trükk vár itt:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!