5 utolsó pillanatos alapanyagcsere, ami megmentheti az ünnepi készülődést

Annak ellenére, mennyi időt töltünk az ünnepek előtt a boltokban, mégis előfordulhat, hogy valami elfogy otthon. Ha beütne a krach, és már nem akarunk/tudunk ismét vásárolni menni, vessük be az alábbi alapanyagcseréket.

Még a legfelkészültebb háziasszonyokkal és –urakkal is megeshet, hogy hirtelen kifogynak valamilyen hozzávalóból a nagy karácsonyi készülődés közepette, esetleg neadjisten elfelejtettek valamit a boltban a kosárba tenni. Semmi baj, nincs vész, nem kell megijedni – akadnak olyan alapanyagcserék, amelyekkel menthetőek lesznek a pár hozzávalót hiányoló karácsonyi ételek. Nézzük, mit mire érdemes cserélni!

Tradicionális flódni: réteges karácsonyi sütemény, dióval, mákkal, almával és szilvalekvárral
5 utolsó pillanatos alapanyagcsere, ami megmentheti az ünnepi készülődést

Vaj helyett: sós sütemények

Az omlós és kelt tésztájú sós aprók mind nagy mennyiségben igényelnek vajat, ilyen magas igények mellett pedig könnyen elszámolhatja magát az ember. Ha hiányzik egy kisebb mennyiségű vaj, helyettesítsük juhtúróval, friss kecskesajttal vagy márványsajttal. Sőt, akár tepertőkrémmel is!

A lényeg, hogy lágyabb, de zsíros állagú legyen a helyettesítő.

Tepertős shortbread

A skótok vajas kekszét a magyar tepertőkrémmel ötvözve születtek meg ezek a fantasztikusan finom és omlós aprósütemények, amik magukban is ellenállhatatlanok, de megtöltve még ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Ropogós kéksajtos tallér

Sós kekszeket sokkal ritkábban csinálunk, mint lehetne, pedig pofonegyszerűek, és pillanatok alatt összedobhatók. Erre jó példa ez a kéksajtos tallér, amiben a hagyományos omlós tészta ...

Vaj helyett: édes sütemények

Az islerek és linzerek tésztája igencsak kényes, könnyen megérzi, ha valamit mókolunk az arányokon. Persze kis mennyiségben és kellő odafigyeléssel cserélgethetünk, ha nagyon muszáj: a vajat például zsíros tejszínre, mascarponére vagy krémsajtra.

Omlós vaníliás kifli

A vaníliás kifli az a finomság, aminek nehéz ellenállni, hiszen ha egyszer feltűnik az asztalon, akkor biztosan mindenki rárepül majd. A gyorsan fogyó édes harapnivaló receptje ...

Egyszerű gesztenyés keksz

Omlós, puha kekszek, lehengerlően ünnepi ízben. A könnyen összeállítható masszát habzsákkal formázhatjuk különleges süteményekké, de nem kell aggódni: az egész jóval egyszerűbb, ...

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Szilvalekvár és aszalt szilva

Az igazi, hozzáadott cukor nélkül főzött szilvalekvár csak gyümölcsöt tartalmaz, sűrű, szinte zselés állagú, sötét színű és épp csak kellemesen édes. Ugyanezek a tulajdonságok igazak egy jó minőségű aszalt szilvára is. Így az aszalványt bátran használjuk lekvár helyett (vízbe vagy vörösborba beáztatva, majd leturmixolva) süteményekben, a lekvárt pedig töltött húsokban (de csak akkor, ha tényleg sűrű és cukormentes).

Tradicionális flódni

A magyarországi zsidó konyha egyik legzseniálisabb süteménye kérdés nélkül a flódni: impozáns, többemeletes édesség ez, ami az ünnepi ízek legjavát egymás után magába pakolja. ...

Főzött csokoládémáz

Könnyen alulvásárolhatjuk magunkat étcsokoládéból, ami azt eredményezheti, hogy idő előtt elfogy a bevonásra használt mázunk. Ha előáll ez a kellemetlen helyzet, készítsünk főzött csokoládémázat kakaóporból, cukorból és vajból. Figyeljünk rá, hogy kellően sűrű legyen, különben a sütemények beisszák.

Zserbó, ahogy Gerzsenyi Flóra készíti

A zserbó tradicionális karácsonyi sütemény, aminek biztosított helye van az ünnepi asztalon, szorosan a bejgli és a többi aprósüti mellett. Ami azt illeti, ez egy elég munka- és ...

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Tökéletes mézes zserbó

Az ünnepek egyik legkedvesebb íze számunkra a mézes zserbóé, elképzelhetetlen nélküle a karácsony. A mézes krémesnek is becézett sütemény puha, mézes-zsíros tésztája remek ...

Aszalt gyümölcs helyett

Rengeteg aszalt gyümölcs kell a püspökkenyérbe és aprósüteményekbe, ha pedig még keveset mutat a mérleg, pótoljuk ki a maradék mennyiséget aprított birsalmasajttal vagy olyan alacsony nedvességtartalmú gyümölcsökkel, amelyek nem áztatják majd el a süteményt (banán, gránátalma, bogyós gyümölcsök).

Legegyszerűbb püspökkenyér

A karácsony elengedhetetlen sütemény a minden jóval megpakolt püspökkenyér. Őzgerinces bordái és havas porcukorszórása rögvest ünnepi hangulatba hozza az embert. Minél több finomság ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További ünnepi és hangolódós konyhai ötletekért kattints ide:

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...