4 kedvencünknek is búcsút inthetünk a klímaváltozás miatt

A klímaváltozás sok mindenre kihat, többek között a mezőgazdaságra is, ami miatt előfordulhat, hogy el kell búcsúznunk néhány alapanyagtól is.

A globális felmelegedés már most a megszokott klímaviszonyok megváltozását okozza világszerte, ez pedig nemcsak az élővilágra, de a mezőgazdaságra is nagy hatással van. A változások miatt könnyedén előfordulhat, hogy lesznek olyan alapanyagok, amiktől el kell búcsúznunk.

Kávé

A kávétermesztés hatalmas bajban van egy levélrozsda nevű gombás betegség miatt, ami Latin-Amerikában ütötte fel a fejét, a fokozatosan emelkedő hőmérsékletnek köszönhetően pedig egyre nagyobb pusztítást végez a kávéültetvényeken.

Azonban nem csak emiatt kell aggódniuk, ugyanis az időjárás változása miatt egyre kevesebb olyan terület áll rendelkezésre, amelyen lehetséges a kávétermesztés. Néhány becslés szerint Afrikában 2080-ra 65 százalékkal zuhan vissza a kávétermesztő területek mérete.

Csokoládé

A kakaóbab is nehéz helyzetben van, hiszen nagyon különleges körülményekre van ahhoz szüksége, hogy megteremjen. Többek között egyenletes hőmérsékletre, magas páratartalomra, bőséges esőre, nitrogénben gazdag talajra és szél elleni védelemre van szüksége, így szinte csak esőerdőben termeszthető. Az előrejelzések szerint azonban a kakaótermesztő területeken 2,1 fokkal nőhet a hőmérséklet 2050-re, ami drasztikusan csökkenti a termőterületek nagyságát, így a csokoládé luxustermékké válhat.

Avokádó

A hirtelen népszerűvé váló avokádó is veszélybe kerülhet részben pont azért, mert ilyen népszerű. Mivel ugyanúgy monokultúrában termelik, mint a banánt, a biodiverzitás nélküli területeken könnyebben rátalálnak a betegségek és a kártevők, éppen ezért a termelők sok vegyszert használnak, ami bemosódik a talajba.

4 alapanyag, amitől lehet, el kell búcsúznunk a klímaváltozás miatt

Bor

Sajnos nem kizárt, hogy bizonyos szőlőfajtáktól is el kell majd búcsúznunk, így előfordulhat, hogy a bor is áldozatául esik a klímaváltozásnak. Már most egyre magasabbra ültetik a szőlőtőkéket, 2050-re pedig 73 százalékkal csökkenhet a szőlőtermesztésre alkalmas területek nagysága.

Forrásunk volt.


Még több a klímaváltozásról:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...