Az otthon megtermesztett gyümölcsnél és zöldségnél nincs finomabb, nemde? Szerencsére manapság egyre többen kísérleteznek otthon megtermeszteni az alapanyagokat maguknak, azonban a hideg idő beköszöntével erről le kell mondaniuk. Pedig ennek nem kell így lennie, hiszen vannak olyan növények, amik télen, a lakás ablakpárkányán vagy az ablak közelében is megteremnek.
Fűszerek
A fűszernövények például tipikusan olyan növények, amik a lakásban is jól érzik magukat. Persze nem mindegyiket érdemes bevinni, az olyan egynyárikkal, mint a kapor, a borágó, a turbolya, nem érdemes foglalkozni.
Azonban a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling vagy metélőhagyma, a petrezselyem, a koriander és az oregánó télen is életben tarthatók.
Fontos azonban, hogy a fűszernövények nagy fényigényűek, illetve a száraz, meleg levegő miatt lehetséges, hogy hamarabb kiszáradnak, mint amit megszokhattál, így többször kell majd locsolnod.
Koktélparadicsom
Bizony, a friss paradicsomról sem kell lemondanod a télen, bár szükséged lesz mesterséges fényre. Összesen 16 órára van szükségük naponta, és éjjel legalább 16 fokos, nappal pedig 23-26 fűtött helyiségben kell tartanod őket. Ha belevágnál a paradicsomtermesztésbe, akkor érdemes lehet chilipaprikákat is ültetned, hiszen ugyanolyan környezetet szeretnek, mint a koktélparadicsom.
Csírák
A csírákat a legkönnyebb lakásban növeszteni, hiszen egyszerűen elkészíthetjük a csíráztató készüléket sajátkezüleg.
Ne ijedj meg ettől, hiszen gyerekkorodban már biztosan csíráztattál környezetismeret órán.
Mosd meg a magokat, tedd befőttes üvegbe, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Hagyd őket ázni, közben gumizd a gézlapot az üveg szájára, majd öntsd ki a vizet a gézzel fedett üvegből. Végül tedd az üveget meleg, de ne napos helyre. 2-3 naponta érdemes kézmeleg vízzel átöblíteni a magokat, majd kb. ugyanennyi idő alatt a legtöbb zöldség magja ehető csíraformát is ölt.
Még több kert: