3 alapanyag, amit télen is termeszthetsz a lakásodban

Nem kell lemondanod télen sem az otthon termesztett alapanyagokról, hiszen van pár zöldség és gyümölcs, aminek egy részét át tudod teleltetni a lakásodban, így a hideg évszakok alatt frissen termett finomságaid lehetnek otthon.

Az otthon megtermesztett gyümölcsnél és zöldségnél nincs finomabb, nemde? Szerencsére manapság egyre többen kísérleteznek otthon megtermeszteni az alapanyagokat maguknak, azonban a hideg idő beköszöntével erről le kell mondaniuk. Pedig ennek nem kell így lennie, hiszen vannak olyan növények, amik télen, a lakás ablakpárkányán vagy az ablak közelében is megteremnek.

Fűszerek

A fűszernövények például tipikusan olyan növények, amik a lakásban is jól érzik magukat. Persze nem mindegyiket érdemes bevinni, az olyan egynyárikkal, mint a kapor, a borágó, a turbolya, nem érdemes foglalkozni.

Azonban a kakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling vagy metélőhagyma, a petrezselyem, a koriander és az oregánó télen is életben tarthatók.

Fontos azonban, hogy a fűszernövények nagy fényigényűek, illetve a száraz, meleg levegő miatt lehetséges, hogy hamarabb kiszáradnak, mint amit megszokhattál, így többször kell majd locsolnod.

3 alapanyag, amit télen is termeszthetsz a lakásodban

Koktélparadicsom

Bizony, a friss paradicsomról sem kell lemondanod a télen, bár szükséged lesz mesterséges fényre. Összesen 16 órára van szükségük naponta, és éjjel legalább 16 fokos, nappal pedig 23-26 fűtött helyiségben kell tartanod őket. Ha belevágnál a paradicsomtermesztésbe, akkor érdemes lehet chilipaprikákat is ültetned, hiszen ugyanolyan környezetet szeretnek, mint a koktélparadicsom.

A paradicsomról sem kell lemondanunk télen

Csírák

A csírákat a legkönnyebb lakásban növeszteni, hiszen egyszerűen elkészíthetjük a csíráztató készüléket sajátkezüleg.

Ne ijedj meg ettől, hiszen gyerekkorodban már biztosan csíráztattál környezetismeret órán.

Mosd meg a magokat, tedd befőttes üvegbe, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Hagyd őket ázni, közben gumizd a gézlapot az üveg szájára, majd öntsd ki a vizet a gézzel fedett üvegből. Végül tedd az üveget meleg, de ne napos helyre.  2-3 naponta érdemes kézmeleg vízzel átöblíteni a magokat, majd kb. ugyanennyi idő alatt a legtöbb zöldség magja ehető csíraformát is ölt.

A csírákkal lesz a legegyszerűbb dolgod

Forrásunk volt.


Még több kert:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!