Az aktív széntől fekete lesz az étel, de jó ez nekünk?

Egy ideje már nemcsak a szépia tintájával festik az ételeket, hanem az úgynevezett aktív szén is beszállt a gasztronómiába. De miért aktív, van-e egyéb élettani hatása az intenzív, de természetes festőhatása mellett, és egyáltalán ízt ad-e az ételekhez, italokhoz?

Fekete fagylaltos tölcsér, smoothie, dzsúsz, gofri, burgerbuci, macaron… tudnánk még folytatni a sort a fekete ételekkel és italokkal, melyek az elmúlt pár évben meg-megjelentek akár az egészségtudatosabb helyeken, akár a fine dining világában. Kókusszénként hivatkoznak rá, a pasztell szürkétől a korom feketéig terjed a skála, és van aki kifejezetten vonzódik hozzájuk, mások pedig furcsállják őket, de azért egyszer rápróbálnak a fekete, aktív szénnel készülő finomságokra. Ötletes és lelkes szervezésben Magyarországról indult el például a Black Food Festival kezdeményezés is, ami két év alatt csaknem 20 városba jutott el. Az utazó gasztrofesztiválon bőven voltak aktív szénnel készülő édességek, burgerek, italok, különlegességek és a közönség rajongott az ötletért.

Igazán különleges fogásokat eredményez egy kis aktív szén

Miért aktív az a szén?

Szép szép, hogy dobálózunk a terminussal, de valójában mit is jelent ez az aktív szó, mi lenne, ha éppen passzív lenne ez az anyag?

A szén (gasztronómiában a kókuszdió héjából készült anyagot használják) egy speciális hőkezelés során olyan gázoknak van kitéve, melyek aktiválják azt, vagyis segítik, hogy az egészen nagy fajlagos felülettel rendelkező anyag könnyedén kötődjön mindennel, amivel találkozik.

Értsük ezt az ártó molekulákra, baktériumokra is. Nem véletlen, hogy a gyógyszeriparban és ivóvíztisztításban is nagy szerepe van, sőt, a kozmetikaipar is előszeretettel használja.

Mire jó, miért hasznos?

Gyakran mondjuk, hogy a széntabletta „megfog”. Valójában a vírusos vagy baktérium okozta gyomorrontást, ételmérgezést nagyon jól kezeli, hiszen az említett gyors és hatékony kötődés magához vonzza ezeket az ártalmas baktériumokat. Végez a toxinokkal, a puffadást is mérsékli, a savasodást is redukálja. Az 1800-as évek elején Pierre-Fleurus Touéry vegyész és akademikus úgy bizonyította az aktív szén áldásos, mi több, életmentő hatását, hogy kollégái szeme láttára erős mérget, sztrichnint (ami a farkasmaszlag és az ignácbab magjában is megtalálható) nyelt, halálos dózisban, de aktív szenet vett be, hatását mérsékelte és kvázi semlegesítette, és túlélte a veszélyes kísérletet.

Az aktív szént használják a gyógyszeriparban és ivóvíztisztításban is

Miért használják a gasztronómiában?

Legyünk őszinték, leginkább a vizuálisan meglepő természetes festék mivolta miatt, mintsem a detoxikáló hatása miatt. Egészségtudatos ételbárok, kávézók gyakran teszik dzsúszaikba, smoothie-kba, pohárkrémekbe, ezzel detoxhatást ígérve, de valójában, ha nincs vész, jól működik a mikrobiomunk, rendben van az emésztésünk, nem fogja kihajtani belőlünk a nemlétező „gonoszt”. Nagy mennyiségű fogyasztása csak kedvtelésből, egészségügyi panaszok nélkül nem igazán ajánlott, de a festett, gyönyörű fekete italokat és ételeket bátran elfogyaszthatjuk, kárt nem okozunk vele.

A vendéglátóhelyek szívesen teszik az italokba is

Ha pedig különleges ízt várnánk, akkor csalódást kell okoznunk: hiába van a kókusz a képletben, csupán a dió héjáról van szó, nem a gyümölcshúsról, így a kókuszízzel nem kell számolni. Az aktív szén klasszul színez, de teljesen íztelen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több izgalmas alapanyagot:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...