Akrilamid stop - áprilistól csökkenteni kell egyes élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmát

Uniós rendelet szabályozásához alkalmazkodva áprilistól csökkenteni kell egyes élelmiszeripari termékek akrilamidtartalmát.

2018 áprilisától egy uniós rendeletnek megfelelően hazánkban is csökkenteni kell az élelmiszerek akrilamidtartalmát. Az akrilamid egy olyan vegyület, ami potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak, elsősorban:

  • a friss burgonyából készült hasábburgonya,
  • egyéb darabolt (olajban sütött) termékek
  • szeletelt burgonyaszirom;
  • a snackételek,
  • sós kekszek,
  • a burgonyapépből készült termékek,
  • a kenyér;
  • a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve
  • a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet) gyártóinak kell különösen figyelniük.

Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.

Erdeigombás-rizottó

Ne féljünk a rizottótól, még ha odafigyelést is igényel az elkészítése... A tavaszi kecskesajtos rizottóm után, íme egy erdei gombás verzió. 

Az otthoni sütés során is tehetünk azért, hogy a saját konyhánkban kevesebb akrilamid képződjön. Például, a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon 160-175 Celsius fok közötti, sütőben 180-220 Celsius fok közötti hőmérsékleten készítsük el, használjuk a légkeverés funkciót ha lehetséges és ha nem fagyasztott sült krumplit sütünk, hanem nyers burgonyából, akkor azt főzzük elő.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Bejgli fatörzs

Gyorsan összedobható karácsonyi desszert, ízlés szerint arany, ezüst cukorgyöngyökkel, marcipán tobozzal, apró mézeskalácsfigurákkal még ünnepibbé varázsolhatjuk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...