Akkor mi a helyzet a szódabikarbónával?

A román miccs betiltásának veszélyéről szóló írásunk kapcsán sokakban felmerült a kérdés, mi is az Európai Unió problémája ezzel az adalékanyaggal. Most utánajártunk.

A szódabikarbóna megosztó téma a gasztronómiában. Sokan esküsznek áldásos hatásaira, mások károsnak, veszélyesnek tartják. Bármelyik táborba is tartozzunk, azt nem tagadhatjuk, hogy egy sokoldalú anyagról beszélünk. Közismert, hogy a sütemények légies puhaságának egyik fontos garanciája, és a gyomorégés, a reflux hatékony ellenszere is. Azt már kevesebben tudják, hogy a haj, a körömágy, de még a fog ápolására is használható.

Nemrégiben számoltunk be arról, hogy az Európai Uniós szabályozások miatt veszélybe kerülhet a balkáni csevapcsicsa román testvére, a miccs, mivel Brüsszel megtiltaná egyik alapanyaga, a szódabikarbóna használatát. Bár a miccs azóta végérvényesen megmenekült, az írás rengeteg kérdést vetett fel.

Miért használnak szódabikarbónát a húskészítményekben?

A szódabikarbóna minden konyhában fellelhető, a sütemények elkészítéséhez használják leginkább. Hogy miért teszik mégis az őrölt marha-, bárány- és sertéshúsból készülő kolbászkákba, a miccsbe, az már egy érdekesebb kérdés. Alapjáraton a szódabikarbóna megakadályozza, hogy a sütés során a húsban található proteinek kilökjék a nedvességet, ezáltal biztosítja a zamatosabb, szaftosabb végeredményt. A miccs is emiatt olyan omlós, ruganyos és puha.

Miccs

Erdélyben eleve lehetetlen nem találkozni akár naponta is ezzel az étellel. Vásárokban, piacokon, pick-nick helyeken.... Mindenhol érzik az illata. Belátom, hogy én is nehezen tudok ...

Pljeskavica Újvidékről

Ezt a receptet egy Újvidékről származó barátunktól tanultuk. Az ő elmondása szerint az igazi pljeskavicába legalább háromféle hús kell. Így lesz csak igazi jó íze. Állítása ...

Kínai szezámmagos csirke 2.

Szokásomhoz híven egy recept eredetének nyomába eredtem. Az ötletet Motyola adta, amikor feltette a kínai szezámmagos csirke receptjét. Kiváncsivá tett, hiszen, mint ahogy minden kínai ...

Mi baja az EU-nak a szódabikarbónával?

Röviden: semmi. Az Unió nem szándékszik betiltani, pusztán arról van szó, hogy nem veszi fel a húskészítményekben engedélyezett adalékanyagok listájára. Gyakorlatban ez valóban tiltást jelent, ám ez kizárólag a húsokra vonatkozik, a miccs pedig felmentést kapott e szabály alól, köszönhetően hagyományos termék státuszának.

Egészségkárosító mellékhatásai miatt nem hagyják jóvá a szódabikarbóna húskészítményekben való használatát?

Erre nincs egyértelmű válaszunk. A szódabikarbóna túlzott, nagy mennyiségben történő fogyasztása szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ám Bodon Judit dietetikusunk szerint a süteményekbe kerülő csipetnyi mennyiség nem olyan nagy, hogy érezhető hatása legyen szervezetünkre. Egyébként az EU legnagyobb problémája sem ezzel van. A fenntartások inkább abból származnak, hogy a szódabikarbóna feljavíthatja a romlott húsok állagát, megtévesztheti a fogyasztót, s így széleskörű visszaélések előtt nyithatja meg az utat.

A húskészítményekben tehát ezért nem lehet majd szódabikarbónát használni. De a piskótatésztába ezután is szórhatunk egy csipettel, és szó sincs arról, hogy eltűnne a boltok polcairól.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...