Akár egy kocka csoki is halálos lehet - ezeket az ételeket inkább ne add a kutyádnak!

Főzzünk-e kedvenceinkre? Mivel ne etessük őket soha? Egy állatorvos segítségével merültünk el a kutyák étrendjében.

Valószínűleg nem létezik olyan gazdi a világon, aki ne adott volna már ételmaradékot az ebédjéből vagy vacsorájából a kutyájának. Előfordult, hogy pár szelet sonkával, sajttal, vagy a húslevesből maradt húscafatokkal kínálta meg a cukin bámuló kedvencét. A felelős kutyatartókban ugyanakkor felmerül ilyenkor a kérdés, hogy mit ehet meg az eb. Az interneten rengeteg információt találni a témában, mi most egy állatorvostól kértünk tanácsot az ebek etetése kapcsán.

„Alapvetően a kutyának tökéletes, haJÓ MINŐSÉGŰ száraz tápotkap, mert minden benne van, aminek lennie kell. Nagy valószínűséggel nem lesz tőle rosszul. Természetesen, ilyenkor is előfordulhat, hogy a kutya érzékeny a táp valamely összetevőjére, de ugyanúgy allergiás lehet a főtt étel esetében is”- magyarázza dr. Nádasdi Péter, aTutiVetállatorvosa.

Fontos elkülöníteni a főtt étellel etetést és a BARFozást. A nyers etetés esetében sokkal több tápanyag marad együtt, mint a főzésnél.Egy jól kialakított, nyers vagy főtt ételekből álló étrend jó lehet a kutyának, de mindkettő nagyon macerás, hiszen az ebnek minden ásványi anyaghoz, vitaminhoz hozzá kell jutnia. A húsban rengeteg B-vitamin van, de nagyon sok más pedig nincs, ezért a kutyáknál vitaminhiány alakulhat ki”- magyarázza Nádasdi, aki azt javasolja, hogy az ilyen étrendekkialakítása előtt érdemes szakértőkkel, állatorvossal konzultálni. Ami még fontos, hogy az étrend utókövetést igényel. Figyelni kell, hogy reagál kedvencünk az egyes fogásokra, megfelelő mennyiségű-e számára, amit kap.

Az állatorvos szerint, nem szabad görcsösen ragaszkodni semmilyen tápláláshoz sem. Ha valami nem megy, akkor érdemes változtatni, és ha végleg nem működik, akkor nyugodtan adhatunk tápot a kutyának.

Az allergia miatt jobb vigyázni!

A kutyák leggyakrabban a csirkére és a rizsre allergiásak. Nádasdi megjegyzi, hogy utóbbira az orvosok és a gazdik is ritkán gondolnak, pedig gyakran okoz problémát. „Ha egy kutya sokat vakaródzik, a bűzmirigyei be vannak gyulladva és a füle is gyulladt, akkor allergiára lehet gyanakodni.”

Az ételallergiára nagyon oda kell figyelni! Az állatorvos szerint a kutyáknál bármilyen étel okozhat allergiát - például a sajt vagy a sütőtök is -, de a csirke és a rizs mellett a pulyka, alma valamint sárgarépa esetében szokott még érzékenység fellépni. Utóbbi kettőt a kutyák többsége nyugodtan fogyaszthatja, ha nem okoz gondot. Nádasdi Péter elmondja, hogy ezt az öt élelmiszert mindig kiszűrik, ha egy problémás állat kerül hozzájuk, de már a vizsgálatok előtt jó, ha a kis kedvencet hipoallergén táppal kezdik etetni.

Tiltólistás ételek

Az allergiás reakciót kiváltó ételeket kivéve a kutya szinte bármit ehet - paprikát, főtt krumplit, húsokat, a gyümölcsök többségét -, kivéve a nagyon fűszeres, a nagyon zsíros és a tiltólistás ételeket, melyek a következők:

  • csokoládé -mérgező!
  • xilit -mérgező!
  • szőlő - egyedi érzékenység esetén veseleállást okozhat
  • diófélék- kis mennyiségben fogyasztható, de ez is okozhat komoly problémákat egyedi érzékenység esetén
  • vöröshagyma és fokhagyma - a legtöbb kutya nem szereti, de amerikai kutatások szerint a vörösvérsejteket károsítja
  • avas, penészes, romlott ételek

„A leggyakoribb étel, ami előfordul minden háztartásban és káros a kisállatokra: a CSOKOLÁDÉ. Vesekárosító hatással bír a kutyára és a macskára egyaránt. Ha hozzájutott, akkor rögtön hánytatni kell az állatot, nehogy nagy baj legyen” - mondja Nádasdi Péter, figyelmeztetve, hogy a mérgezés mértéke függ a csokoládé kakaótartalmától: „Egy nagyon erős kakaótartalmú csoki esetében, akár már egy kocka is komoly kárt tehet egy kisebb termetű kutyában. A tejcsokoládé és egy nagy termetű kutya esetében nem kell pánikba esni, ha mondjuk megeszik két kockát. Ilyenkor nagy valószínűséggel nem lesz gond.”

A másik nagyon gyakori mérgezés a XILIT-hez köthető, amit egyre többen használnak a cukor alternatívájaként mondjuk a sütikészítésnél. „A rágókat is gyakran xilittel édesítik. Egy két darab rágó egy kistestű kutyát már meg is ölhet. A xilit hatására annyira leesik a vércukra az állatnak, hogy gyakorlatilag kómába eshet. Súlyos problémákat okozhat, ezért nagyon oda kell rá figyelni” - szögezi le az állatorvos.

Van még egy étel, ami még mérgező lehet a kutyára nézve, ezért érdemes rá odafigyelni: a SZŐLŐ! A gyümölcs önmagában nem mérgező, sok kutya gond nélkül meg tudja enni. Nagyon ritka esetben viszont, ha a kutya érzékeny a szőlőre, akkor leállhat a veséje. „A gond az, hogy ilyen, nagy mennyiségben mérgezést okozó gyümölcsök és zöldségek előfordulhatnak még, nehéz őket kiszűrni” - mondja Nádasdi, aki úgy véli, ha egy kutya problémákkal küszködik, akkor a gazdinak érdemes tájékozódnia, utánanéznie az interneten, és megkérdezni az állatorvost, hogy kiderüljön, mi lehet a baj.

Csontot kaphat, DE...

Nádasdi Péter szerint a csontadás témája egy nagyon megosztó kérdés még a szakmán belül is. „A szakmai álláspont az, hogy szárnyasok csontját, se nyersen se főzve ne adjunk a kutyának, mert szilánkosra törik, így pedig a nyelőcsőben és a gégénél okozhat gondot. A sertés- és marhacsont akkor okozhat csak bajt, ha a kutya nem rágja meg rendesen” - magyarázza az állatorvos, megjegyezve, hogy egyik csontfajtát sem szabad nyersen a kutyának adni.

Nádasdi azon állásponton van, hogy csirkecsont is adható a kutyának, ha például szétklopfoljuk, vagy egy olyan állatnak adjuk, aki már hozzá lett szoktatva ahhoz, hogy mindent szépen megrág. A csontok rágcsálása egyébként jót tesz a kutya állkapcsának és a fogainak.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...