Ajvár, a legjobb dolog, ami a kápiapaprikával történhet

Míg Erdélyben a padlizsánkrém és a zakuszka uralja a nyár végi, ősz eleji befőzéseket, addig a Balkánon végtelen mennyiségű ajvárt készítenek a húsos, érett és édes (kápia)paprikából. Ezt az itthon is igen kedvelt finomságot te is gyorsan kivitelezheted, érdemes betárazni belőle télire.

A hagyományosan faszénen sült húsok mellé a balkáni vidékeken kínált köretek és saláták mellett feltűnik évszázadok óta egy olyan ízletes krém, más néven zöldséglekvár, amit a nyár végével nagy mennyiségben lehet készíteni, és nagyszerűen tartósítható: üvegekbe zárva a téli hónapokban is a nyár zamatait, ízeit és nem utolsó sorban vitaminjait kínálja nekünk. Az ajvár hagyományosan paprikából, padlizsánból és fokhagymából készülő, főzött mártás, amelyet húsok és saláták mellé kínálnak, de ehetjük egyszerűen kenyérre kenve, sajtok kísérőjeként, szendvicsalapként és különböző krémek plusz ízesítőjeként is.

Az egyik legjobb dolog, ami a paprikával történhet – készíts ajvárt télire!

A paprikától függően készülhet édes és csípős változatban, a kész ajvárt gyakran lazítják majonézzel vagy joghurttal, és készítenek belőle lazább mártást húsos ételek mellé. Szerbiában olyannyira kedvelt és elterjedt finomság, hogy állandó kiegészítőként kerül az asztalra, mint nálunk a só, bors és pirospaprika, az ételekben is gyakran szerepel összetevőként.

Ajvárreceptből legalább annyifélét találunk, mint itthon a lecsóból, minden térségnek és családnak megvan a maga  elkészítési módja, épp ezért arányokról és kőbe vésett hozzávalókról csak korlátozottan érdemes beszélni.

Annyi biztos, hogy elmaradhatatlan alkotóeleme, a piros (sokszor kápia) paprika, és sokszor a padlizsán, emellett a legtöbben tesznek a krémbe fokhagymát is, sőt, a paradicsom, a vöröshagyma, a cukkini is sok receptben megjelenik.

Isteni a füstös sült kápiapaprika!

Fontos azonban, hogy nem lecsót készítünk, tehát a hozzávalókat, a paprikát és a padlizsánt faszenes grillen vagy sütőben egyben süssük meg, majd a megsült héjukat eltávolítva tegyük késes robotgépbe. Vannak, akik a hagymát olajon dinsztelik, mások azt is sütőben sütik meg, megint mások csak fokhagymát adnak a krémhez, és kihagyják a vöröshagymát a receptből.

A lényeg, hogy a sült zöldségeket daráljuk krémesre, majd sóval, borssal, esetleg kevés borecettel, balzsamecettel ízesítsük.

Vannak, akik nem kedvelik a teljesen pépes, krémes állagot, és inkább a rusztikusra hagyják, ők a sült zöldségeket elég, ha csak apróra vágják, és csak a főzéssel és kevergetéssel érik el a krémes állagot.

A pikáns krémet ezután üvegekbe töltve és dunsztolva jó időre tartósíthatjuk is. Sokfelé változik az is, hogy mennyire lesz fűszeres és sós a kész krémünk: vannak, akik kedvelik a tiszta, paprikás, zöldséges ízt, és alig-alig sóznak, mások legalább annyira tartják fontosnak, hogy jó sós is legyen a krémjük amellett, hogy intenzíven zöldségízű is. Egyéni ízlés kérdése a dolog, az biztos, hogy minél inkább érződnek a mártásban a paprika és padlizsán nyári, napérlelte ízei, annál élvezetesebb lesz egy téli estén felnyitni egy-egy üveggel a házi ajvárunkból, és egyszerűen csak kenyérre kenve vagy sült húsok, zöldségek mellé eszegetve felidézni a nyári forró napokat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp és trükk vár rád:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...