Ajándékozni öröm: karácsonykor gondoljunk a rászorulókra is

Hogy ajándékozni öröm, azt karácsonykor mindannyian átéljük. De amire sokan ilyenkor fordítanak figyelmet, az másoknak rendszeres gyakorlat.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik. Látványos adat, hogy ha ezt a mennyiséget kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig elérne. Eközben Magyarországon sok ezer nélkülöző él, köztük több tízezer gyermek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület azért jött létre, hogy felkutassa és összegyűjtse az adományként átvehető élelmiszerfeleslegeket, és eljuttassa a rászorulókhoz – ezzel nemcsak a nélkülözést, de az élelmiszerpazarlást és ezáltal a környezetterhelést is csökkentve. A cél tehát elérni, hogy az élelmiszerlánc szereplői a náluk képződött felesleget – az Élelmiszerbankkal vagy nélküle – megsemmisítés helyett a rászorulók élelmezésére fordítsák.

Az Élelmiszerbank a felajánlott felesleget minden esetben ingyen veszi át az élelmiszeripari cégektől és kereskedelmi láncoktól, és az adományokat díjmentesen adja tovább partnerszervezeteinknek, akik a szétosztást szintén non profit alapon végzik. Költsége „csak” a logisztikai munkának, raktározásnak, szállításnak, szervezésnek van. Így 1000 forint működési költséggel 30 ezer forint értékű élelmiszert tudnak eljuttatni a nélkülözőkhöz.

Az Élelmiszerbank munkáját magánemberként is segíthetjük, akár a meghirdetett akciók során, akár pénzadományokkal.

Legutóbb november végén, országszerte több mint 120 településen, 200 helyszínen zajlott a szervezet karácsonyi adománygyűjtő akciója, amelyben tőlünk, civilektől mintegy 284 tonna tartós élelmiszer gyűlt össze. Az adományokból közel 57 ezer élelmiszercsomag készült, amit a gyűjtésben részt vevő önkéntesek juttatnak el a környékbeli rászorulókhoz – szebbé téve ezzel ajándékozók és megajándékozottak karácsonyát.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk