Ajajj! Elfogyott a magyar krumpli - az árak a magasba szöktek

Nagyot drágult a burgonya, mivel elfogyott a hazai termés. Egy kiló krumpliért csaknem kétszer annyit kérnek, mint tavaly.

Elfogyott a magyar burgonya. Mondhatnánk, hogy ez meglepő, de általában csak január végéig, február közepéig tart ki a hazai termés. Ezt Tasnádi László, a komáromi Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója is megerősítette a Világgazdaságnak.Magyarországon a levegő páratartalma egyébként alacsonyabb a tárolás számára optimálisnál, emiatt a burgonya gyakran vizet veszít, a héj alatt foltos lesz. Ezért nem lehet tovább tárolni január-februárnál.

Sajnos a hiánynak köszönhetően az árak is magasba szöktek.Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI)szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

A drágulás jól látszódik a piacokon is, ahol a múlt héten ilyen árakon vehettünk burgonyát:

  • Budapest - Fehérvári úti piac: 248 Ft/kg (nem jelölt hazai)
  • Budapest - Vámház körúti piac: 248 Ft/kg (nem jelölt hazai), 298 Ft/kg (nem jelölt francia)
  • Debrecen: 300 Ft/kg (francia)
  • Szeged: 260 Ft/kg (francia)

A drágulás oka egyébként az is, hogy a rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb krumpli termett, Franciaországban például 30 százalékkal csökkent a jó minőségű áru mennyisége.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben jelentősen kevesebb lett a burgonyatermés. A KSH adatai szerint 1960-ban még 3 millió tonnás volt a termés, ami 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...