Ajajj! Elfogyott a magyar krumpli - az árak a magasba szöktek

Nagyot drágult a burgonya, mivel elfogyott a hazai termés. Egy kiló krumpliért csaknem kétszer annyit kérnek, mint tavaly.

Elfogyott a magyar burgonya. Mondhatnánk, hogy ez meglepő, de általában csak január végéig, február közepéig tart ki a hazai termés. Ezt Tasnádi László, a komáromi Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója is megerősítette a Világgazdaságnak.Magyarországon a levegő páratartalma egyébként alacsonyabb a tárolás számára optimálisnál, emiatt a burgonya gyakran vizet veszít, a héj alatt foltos lesz. Ezért nem lehet tovább tárolni január-februárnál.

Sajnos a hiánynak köszönhetően az árak is magasba szöktek.Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI)szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

A drágulás jól látszódik a piacokon is, ahol a múlt héten ilyen árakon vehettünk burgonyát:

  • Budapest - Fehérvári úti piac: 248 Ft/kg (nem jelölt hazai)
  • Budapest - Vámház körúti piac: 248 Ft/kg (nem jelölt hazai), 298 Ft/kg (nem jelölt francia)
  • Debrecen: 300 Ft/kg (francia)
  • Szeged: 260 Ft/kg (francia)

A drágulás oka egyébként az is, hogy a rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb krumpli termett, Franciaországban például 30 százalékkal csökkent a jó minőségű áru mennyisége.

Magyarországon az elmúlt évtizedekben jelentősen kevesebb lett a burgonyatermés. A KSH adatai szerint 1960-ban még 3 millió tonnás volt a termés, ami 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek