Ahány személyiség, annyi bor - Megmondjuk, hozzád melyik illik!

A borok sokfélesége lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki megtalálja a magához leginkább illő italt. Játssz velünk, és válassz bort te is ajánlásunk alapján! 

MERLOT

A társasági lét a mindened? Akkor a gyümölcsös, könnyű merlot neked lett kitalálva, mert ebben az esetben nem a borra kell figyelned, hanem a baráti beszélgetések állhatnak a középpontban. A merlot nemzetközi viszonylatban a legnépszerűbb vörös borok között van, amelynek csúcsminőségű verziói mellett finom, nem túl feltűnő, de igen kellemes változatai is ismertek.

KÉKFRANKOS

Ha mindenben az arany középút híve vagy, a kékfrankosban nem fogsz csalódni. Ez az elterjedt szőlőfajta nem túl tanninos, közepesen testes bort ad, ami éppen neked való, ha a szélsőségektől mentes, kiegyensúlyozott életmód áll közel hozzád. Ha egyszer kirúgnál a hámból, próbáld ki a játékos kadarkát!

CUVÉE

A cuvée-ben nem csupán egyfajta szőlő gondosan érlelt leve található meg. A klasszikus házasításakon túl, mint amilyen például a bikavér, a cuvée-k a borászok kreativitásáról, ízléséről árulkodnak, így ízviláguk variabilitása végtelen. Ha nyitott vagy az új kalandokra, sosem elégszel meg a már ismert dolgokkal, a cuvée-k neked lettek kitalálva!

EGRI BIKAVÉR

Ez a kemény bor akkor való neked, ha tudod, mit szeretnél, és eszed ágában sincs változtatni a jól bevált dolgokon, ráadásul úgy tartod, a hagyományokat is ápolni kell. És mi lehetne klasszikusabb ennél a testes magyar cuvée-nél, az Egri Bikavérnél, amelyet kékfrankos, portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, valamint újabban a pinot noir és syrah házasításával állítanak elő. Meghatározása szerint egyik szőlőfajta sem dominálhatja az ízét.

ROSÉ

Nem tudod eldönteni, vörös- vagy fehérborhoz van kedved, kicsit bizonytalankodó természet vagy? Ebben az esetben egy finom rozé a te választásod! Érdemes tudni, hogy rozék technikailag nem vörös és fehérborok házasításából készülnek, hanem a kék szőlőt a vörös borokra jellemzőnél rövidebb ideig tartják a héjon, így ennek festékanyagai még nem festik meg a szőlőt.Gál Tibor Pinot Noir

FURMINT

Aki trendkövető, az válasszon furmintot. Így egy lépéssel mindig mások előtt járhat és jólértesültnek mutatkozhat sok társaságban. A furmint szőlőből sokáig csak aszúbort készítettek, és nem is olyan régi fejlemény, hogy testes, de citrusos aromájú száraz borokat is kikísérleteznek a borászok ebből a szőlőfajtából. A furmint annyira menő bor manapság, hogy a tengerentúlon külön kampányok keretei között népszerűsítik, és úgy tűnik, meg is hódította az amerikai közönséget ez a jellegzetesen magyar innivaló.

KADARKA

A kadarka izgalmas , fűszeresen friss vörösbor, jellegzetesen magyar fajta, bár történetileg a Balkán-félszigetről került hazánkba. Ha ez bejön neked, valószínűleg könnyed, játékos természet vagy, aki nagyon értékeli az élet izgalmas, de igazi, nagy kockázatot nem tartogató pillanatait. A kadarka pont illik hozzád.

ASZÚ

Ha az aszút választod, feltehetően mély érzésű, szenvedélyes lélek vagy, aki ennek a sűrű, édesen izgalmas italnak minden cseppjét szeretnéd kiélvezni. Nem szeretsz habzsolni: inkább az elfogyasztott bor jellege a fontos számodra, mintsem a mennyisége. A kevesebb számodra mindig több – persze akkor, ha az a kevés kifinomultan átgondolt.

CHARDONNAY

A chardonnay egy világszerte ismert és kedvelt fehérborfajta. Ha ezt választod, könnyen lehet, hogy türelmetlen vagy, nem akarsz azzal szórakozni, hogy kiválaszd azt a bort, ami igazán közel áll hozzád. Az is lehet, hogy valójában annyira sietős alkat vagy, hogy azt sem szívesen gondolod végig, szereted-e egyáltalán a bort. Persze, ha tényleg a chardonnay a te borod, azt is megértjük: ez a népszerű ital igényesen elkészítve finom, friss, gyümölcsös karakterrel bír.

IRSAI OLIVÉR

Félős vagy, nem mersz belevágni a dolgokba? Idegenkedsz a boroktól is, és megmaradnál a jól bevált sörnél? Ebben az esetben az irsai olivér a te borod. Kellemesen zöldes színével, lágyan savas, muskotályos karakterével, finom illatával mindenkit meg tud győzni arról, hogy borozni kellemes időtöltés. A fajta ráadásképpen egy magyar szőlőnemesítő, Kocsis Pál munkája, aki 1930-ban alakította ki ezt a szőlőfajtát. Szokatlan nevét alkotója egy jó barátjának kisfiáról kapta.

Ezeket olvastad már?

5 fontos boros szabály

Sokan félve nyúlnak a borhoz, ha étel mellé kell ajánlani, de ez sem ördögtől való dolog. Ha megfogadjuk az alábbi javaslatokat, könnyebben tudunk eligazodni.

admin

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...