Jobban jár az agyad, ha így osztod el napközben az ételeket

Milliószor megcáfolták már, hogy hülyeség a mondás, miszerint ha hat óra után vacsorázunk, hízni fogunk. Ennek ellenére igenis számít, hogy milyen időközönként mit eszik az ember.

Viszonylag hamar sikerült rájönni, hogy az olyan mítoszok, mint hogy este 6 után már nem szabad enni, ha nem akarunk hízni, csak városi legendák. Ezért a kutatások nagy része inkább az ételek minőségére, mint az időzítésre koncentrált - pedig utóbbi is nagyon fontos, még akkor is, ha nem pont úgy, ahogyan az este 6 órás szabály mondja.

Az agyunknak jót tehet, ha jól osztjuk el napközben az ételeket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint világszerte körülbelül 55 millió ember szenved demenciában, és évente 10 millió új esetet diagnosztizálnak. Mivel a világ népessége öregszik – az idősek aránya folyamatosan növekszik –, a WHO becslései szerint 2030-ra 78 millió embernek lesz demenciája, 2050-re pedig 139 millió fog ettől szenvedni.

Miben számít az étkezés időzítése?

Egy friss kutatás most azt vizsgálta, hogy az energiabevitel és az étkezés időzítése milyen hatással van a kognitív képességekre. Az eredmények azt mutatják, hogy napi három kiegyensúlyozott étkezés jobb kognitív funkciókkal jár, összehasonlítva a teljes energiabevitel más, kevésbé egyenletes elosztású módjaival.

Sőt, megerősíti azt, amit már régóta tudunk:

a reggeli kihagyása egészségtelen, ezúttal ugyanis az derült ki, hogy gyorsabb kognitív hanyatlással és rosszabb mentális képességekkel jár együtt.

A Life Metabolism szaklapban megjelent tanulmány szerint 3342 ember adatai alapján kimondható, hogy az egyenletesen elosztott energiabevitel a legmegfelelőbb: a kutatás során ezek az emberek a reggeli során a napi kalóriájuk 28,5%-át, az ebéd során 36,3%-át. a vacsora során pedig 33,8 %-át fogyasztották el. Figyelembe vették azt is, ha valaki nagyon túlsúlyos volt, ha valaki kihagyta a reggelit, illetve ha valaki a nassolásra koncentrált.

Egyedül a reggeli kihagyása járt együtt kognitív hanyatlással, a többinél nem figyeltek meg ilyesmit. 

Mindegyik eltolódott energiabevitel azonban alacsonyabb szintű kognitív funkcióval járt együtt. A kutatók szerint ezek az eredmények egyértelműen mutatják, hogy az egyenlően elosztott étkezések támogatják a rövid távú kognitív egészséget:

vagyis, ha jól eszel, akkor a nap folyamán jobban jár majd az agyad.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!