A legolcsóbb kaják nyomában jártunk a Vörösmarty téri adventi vásáron

Nagy találmány az 1500 forintos „olcsó menü.” Ha magyar látogatóként nem szeretnénk 5000-ért gulyáslevest enni, miért álljunk sorba a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron éhesen?

„Lecsókolbász mustárral, egy szelet kenyérrel, azt a pult másik oldalán kérheti!” – irányít el lendületesen az árus, amikor arról érdeklődöm, náluk mi az 1500 forintos ajánlat. Az elsősorban turistaattrakcióként funkcionáló belvárosi adventi vásárok idén is „ársapkás” tételekkel próbálnak több magyar látogatót visszacsábítani, a Bazilikánál és a Vörösmarty térnél egyaránt.

A vásár elsősorban turistaattrakcióként funkcionál / fotó: Neményi Márton, Nlc

Egységes vásárkép, esetlegességek nélkül

Lassan egy hónapja, november 17-től nyitva a Vörösmarty téri adventi vásár. A legszebb pillanatait az kaphatta el, aki hóesésben, esti fényekben élvezhette ki a látványt. Mi egy felmelegedő napon, délben, karácsonyi hangulat-mentesen térképeztük fel az árusokkal beépített belvárosi teret.

Végigjárva a standokat az volt a benyomásunk, hogy ha egy rövidke city break erejéig hozzánk utazó turista egy jobb szálloda, pár jó étterem és bár, na és a Vörösmarty téri karácsony vásár alapján hoz ítelet Magyarországról, az lesz a véleménye, hogy egy takaros, rendezett, jól szervezett helyen élünk. (Bárcsak.)

Maximalizálták a forralt bor árát is, aminek decijéért legfeljebb 450 forintot kérhetnek / fotó: Neményi Márton, Nlc

Adventi vásári ársapka

Míg jó tizenöt-húsz éve hangulatos adventi programnak számított kimenni forralt borozni, és élő zene mellett komótosan végigballagni a Vörösmarty téri vásár a bódésorai mellett, mára több az elrugaszkodott árak miatt méltatlankodó egymásra pillantás, mint az önfeledt pillanat. 1998 óta szerveznek vásárt a turisztikai csomópontba, de már a Deák Ferenc utcában, sőt a Deák téren is állnak adventi csemegéket árusító standok.

Városnéző turistaként nyilván mi is csillagászati árakat fizetünk ki, ha a híres bázeli, kölni, koppenhágai vagy a magyarok által preferált bécsi adventi vásárban eszünk-iszunk.

Érthető ugyanakkor, ha itthon nem szeretnénk fejenként tízezért fogyasztani, ezért mindenképpen dicséretes az 1500 forintos étel bevezetése. Minden árusra vonatkozó szabály, hogy egy főételt minden nap ennyiért kell kínálniuk.

Maximalizálták ezenkívül a forralt bor árát is, aminek decijéért legfeljebb 450 forintot kérhetnek minden standnál. És el is kérnek.

A marhaoldalas köret nélkül 9900 forint / fotó: Neményi Márton, Nlc

Na de mit együnk, ha nem szeretnénk 6500 forintos marhapörköltet enni 2500 forintos puliszkával?

Magyar vásárlátogatóként még úgy is elkerülhetetlenül fel-felszalad a szemöldökünk, ha tudjuk, hová jöttünk. Nehezen befogadható a csirkegulyásos lángos (?) 5000-ért; a töki pompos, vagyis a lilahagymás, szalonnapörcös kenyérlángos-szelet 2500 forintért, a marhaoldalas köret nélkül 9900 forintért, vagy az egyik legextrémebb: a tócsni sajttal, tejföllel, hússal 10 500 forintért.

Szintén a könnyen visszautasítható ajánlatok közé sorolnánk a kommersz fánkot 3000 és a baileyses forró csoki 4700 forintért.

A legolcsóbb ételek, ha megéheztünk a Vörösmarty téri adventi vásáron:

1500 forintos fix áras menü

például: sült lecsókolbász vagy májas/véres hurka mustárral, egy szelet fehérkenyérrel; spenóttal töltött csirkemell sült krumplival;

Normafa-rétes 1500 Ft

Legolcsóbb fűszeres sült krumpli, illetve hasábburgonya: 1750 Ft

Diós, fahéjas, kakaós, kókuszos kürtőskalács 2000 Ft

Hagymás dödölle: 2500 Ft

1000 forint alatt: isler és linzer: 900 Ft

1500 forintos fix áras menü mindenhol kötelezően kapható / fotó: Neményi Márton, Nlc

Végül egy plusz tipp: bár bizarr ötletnek tűnik 6500 forintért hot dogot venni, az XXL giant hot dog névre hallgató monstrum kétemberes (vagy nagyon-nagyon éhes emberes).

A turisták láthatóan jól érezték magukat, ettek-ittak, fotózkodtak, ahogyan azt mi is tesszük egy nyaraláson.

A feltüntetett árakon kívül lehetséges, hogy voltak más árszabások is. Mi az egész vásárt körbejárva a legolcsóbb opciókat kerestük, de elképzelhető, hogy volt, ami elkerülte a figyelmünket.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Neményi Márton, Nlc

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...