Adventi készülődés mézeskaláccsal!

Most vasárnap advent. Ha már karácsonyi dalokat dudorásztok, és az ünnepi menün gondolkoztok, akkor készüljetek fel az adventra hivatalos sütijével, a mézeskaláccsal!

Omlós mézeskalács

Mézeskalácsot sütni jó. Ilyenkor, ünnep előtt különösen jól esik bezárkózni a konyhába, langyos mézet és vajat gyurmázni, tésztát formázni, szaggatni, díszíteni. Jó, hogy közben kikapcsolhatunk pár percre, megtölthetjük a lakást ünnepi illatokkal. Megéri, mert egy dobozba zárva egy nagy adag hetekig is eláll, bármikor előkaphatjuk, de jó előre elkészítve, szépen becsomagolva ajándéknak is kiváló.

Tudtad?

Jancsi és Juliska meséje részben igaz! A középkori Bajorországban egy egyedülálló menyecske kiköltözött az erdőbe, és ottani házába egy sikeresen működő mézeskalács-sütő üzemet rendezett be. Konkurense nem bírta elviselni a vetélytársat, így feljelentette a városvezetőségnél boszorkányság vádjával – azt állította, hogy az erdőben eltévedt gyerekeket eszi meg vacsorára.

Hogy milyen jó dolog a mézeskalács, azt már az ókori Egyiptomban is tudták. Ott készítettek először lisztből, mézből és vízből forró kövön sütött édes kenyeret, a mézeskalács ősét. Már az ókori görögök is ismerték, a méz magas ára miatt különösen becses ajándéknak számított, az áldozásban is nagy szerepet játszott. A rómaiak már nem voltak ilyen szent életűek, ők a drága lakomák levezető fogásaként tartották számon leginkább.

A receptért kattints ide!

Omlós mézeskalács

A középkorban szinte mindenhol sütötték, európai központja mégis a bajor Nürnberg lett, valószínűleg azért, mert klímája tökéletesen alkalmas volt a méhek tartására. Mézeskalács pedig nincs méz nélkül. A középkorban komoly üzletág volt, céh tartotta össze a mézesbáb-készítőket, a mézeskalács pedig munkát adott a méhészeknek, és a formafaragó mestereknek is. Magyarországi központjai jórészt Erdélyben voltak, de Debrecen, Sopron és Kassa is büszkélkedhetett mézeskalácsos iparosokkal. Az újkorban aztán hanyatlani kezdett a mézeskalács-iparág, a háziasszonyok pedig elkezdték otthonaikban készíteni a csemegét. Mivel a méz továbbra sem tartozott a legolcsóbb alapanyagok közé, megmaradt a sütemény ünnepi jellege. Úgyhogy tartsuk mi is a szokást: 4+1 hetünk van rá, hogy megsüssük és kidíszítsük az idei adagot!

Erdélyi mézeskalács

Számomra a karácsony nem teljes a lakást belengő mézeskalács illata nélkül. A várakozás és ünnepi előkészületek jegyében készültek a karácsonyfa, hold, csillag, hal, házikó és ...

Erdélyi mézeskalács Mézeskétől

A recept sikeres volt barátaimnál is, előnye, hogy a sütiket szinte azonnal lehet fogyasztani, nem keményednek meg sütés közben, de idővel kissé tovább puhulnak. Volt rá példa, hogy a ...

Mesebeli mézeskalács

Bár leginkább karácsonyi hangulatot idéz elő a mézeskalács illata ünnepi asztalunkon vagy a karácsonyfán díszelegve, bármikor szívesen elkészítem, mert hangulatos közösségi esemény ...

Még több mézeskalács-receptet itt találsz

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...