Judit kiérdemelten került a dobogó tetejére, hiszen egy hagyományos receptet hozott, ami tele van frappáns megoldásokkal. Az élesztőt például tej helyett tejfölben futtatja fel, a tésztát pedig feltekerve, középen kettévágva, a babka mintájára csavarja egymásba. Az olyan hétköznapi hozzávalók, mint a túró, a mazsola és a baracklekvár minden háztartásban megtalálhatók, és jellemző kiegészítői az ünnepnek, így nincs szükség felesleges beszerző-körutakra. A magyar ízlésre alakított alapanyagaival ráadásul fillérekből elkészíthető.
Íme a videó:
Mutatjuk a receptet:
A recepthez a szokásostól eltérő módon elsőként tűzhelyen felmelegítjük a tejfölt, hozzáadunk egy kis kanál cukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Pár perc alatt felfuttatjuk. A robotgép beépített mérlegével kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a túrót, és a gép segítségével összemorzsoljuk a két hozzávalót. Ezután mehet bele a porcukor, egy csipet só, vaníliás cukor és egy tojás.
Ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül pedig az olajat, amitől igazán szaftos lesz a végeredmény.
Pihentessük a tésztát!
Az alaposan összekevert tésztát ruhával lefedve hagyjuk kelni meleg helyen egy órát, vagy tegyük be a kelesztőprogramos sütőbe 40°C fokon 20 percre. A mazsolánkat ezután áztassuk be a rumba, és hagyjuk, hogy a kelesztési idő alatt alaposan megszívják magukat.
Miután megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsuk téglalapalakúra, majd kenjük meg baracklekvárral, és szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával. A tésztát a hosszanti oldalánál fogva tekerjük fel, majd középen vágjuk ketté, és fonjuk egymásba, mint egy babkát.
Figyeljünk arra, hogy a tészta szétvágott, töltelékes része legyen mindig felül.
Tegyük ezután sütőpapírral kibélelt kenyérformába, majd pihentessük tovább pár percet. A sütőt melegítsük elő 180°C fokra, és 30-40 perc alatt süssük készre a tésztát. Ha nem szeretnénk, hogy túlságosan megpiruljanak a fonatok tetején lévő mazsolák, akkor 30 percet süssük lefedve a kalácsot, majd az utolsó 5-10 percre vegyük le a fóliát, és pirítsuk szép barnára.
Indulhat a kóstolás!
Az elkészült kalácsot fordítsuk ki a sütőformából, és hagyjuk hűlni egy rácson. Távolítsuk el róla a sütőpapírt, majd szórjuk meg a tetejét porcukorral, és egy kenyérvágó kés segítségével szeleteljük fel.
A végeredmény egy szaftos, puha kalács, ami tökéletes díszítőeleme az ünnepi asztalnak. Próbáljátok ki Ti is, és készítsétek el otthon!
Kellemes karácsonyt, vidám sütés-főzést és nyugalmas készülődést kívánunk!
A Bosch legújabb kezdeményezése az otthoni gasztronómia népszerűsítése. IDE kattintva további MUM recepteket és kedvezményeket találtok!
Fotók: Simon Gábor
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos karácsonyi tippekért kattints ide: