Addig kevergesd a kedvenc reggeli kakaódat, amíg teheted! Úgy tűnik ugyanis, ez a növény a dodo nevezetű, egykor Mauritiuson elő madár szomorú sorsára fog jutni - ki fog halni. Sajnos az elkövetkezendő évtizedekben valószínűleg több, az emberi táplálkozásban a kakaónál is sokkal fontosabb szerepet játszó növény kerül komoly veszélybe a klímaváltozás miatt - olvasható a Világgazdasági Fórum honlapján.Lássunk ötöt azok közül a növények közül, amelyek a Fórum szerint veszélyben vannak.
1. Kakaó
Az óceánok és az éghajlat kérdéseivel foglalkozó amerikai kormányhivatal (NOAA) szerintkakaó meglehetősen kényes növény. A trópusi kakaó csak egy szűk sávban, az egyenlítőtől északra és délre maximum 20 fokkal eltávolodva él meg. A levegő pára- és a föld tápanyagtartalma is kritikus feltételek. Mivel sok kakaóültetvény olyan területen van, ahol az utóbbi időben nagyon változékony az átlaghőmérséklet, így valószínű, hogy 2030-ra a gazdák lényegesen kevesebb kakaóbabot tudnak majd szüretelni. Ez az adat egy trópusi mezőgazdasággal foglalkozó szervezet, a CIAT egy kutatásában olvasható.
2. Szójabab
Apotsdami klímakutató intézet (PIK) kidolgozott egy olyan számítógépes programot, amely azt szimulálja, hogyan reagálnak egyes termények az egyre emelkedő hőmérsékletre. Az eredmények lesújtóak voltak. A kutatók szerint- ha az üvegházhatású gázok kibocsájtásának léptéke változatlan marad - 2100-ra 40 százalékkal csökkenhet a szójababtermés. Mivel az élelmiszeripar számtalan termékben használja a szójababot, ennek a jelenségnek a következményei meglehetősen súlyosak lehetnek.
Mi az a Világgazdasági Fórum?
A Világgazdasági Fórum nem csupán egy évente megrendezésre kerülő esemény Davosban, hanem egy non-profit szervezet is, amelyik azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ legbefolyásosabb vezetőit vitára ösztönözze globális, regionális és iparági kérdésekben. A Fórum célja nem kevesebb, mint az, hogy hozzájáruljon a legfontosabb globális kérdések megoldásához.
3. Búza, kukorica, rizs
A magas presztízsű, Nature című természettudományos szaklapban 2016-ban jelent meg egy cikk, ami azt állítja, a legfontosabb és alapélelmiszernek számító gabonák terméshozama is csökkenni fog a globális felmelegedés hatására. A termőföldek terméketlenné válhatnak a változékony időjárás és az öntözőrendszerek vízellátásának kiszámíthatatlanná válása miatt. Az ENSZ élelmiszerekkel és mezőgazdasággal foglalkozó szervezete (FAO) szerint jelenleg a búza, kukorica és a rizs felel a világ kalóriabevitelének 51 százalékáért.
4. Borszőlő
Az 1100 borszőlőfajta közül jelenleg csupán körülbelül 12-ből készítik a világ legnépszerűbb borait. Az elkövetkezendő ötven évben a bortermelés 85 százalékkal is visszaeshet, mert sok borvidék átlaghőmérséklete, például a Napa- és a Sonoma-völgyé, túlságosan fel fog melegedni. Amennyiben azonban a bortermelők más, a meleghez jobban alkalmazkodó szőlőfajtát is ültetnek, nem fog csökkenni a termelés, és életben marad az iparág - olvasható a Nature egy cikkében.
5. Kávé
A világ kedvenc pszichoaktív szere kétségkívül a teljesen legális kávé. Azonban egy 2017-es, az amerikai tudományos akadémia honlapján publikált tanulmány szerint a klímaváltozás két okból is veszélyezteti a kávétermelést. A kávé 25%-ának beporzásáért felelős méhek és a termőterületek is veszélyben vannak a hőmérséklet emelkedése miatt.