Addig kevergesd a kedvenc reggeli kakaódat, amíg még megteheted!

Sok kutatás szerint az elkövetkezendő évtizedekben néhány, számunkra alapvető fontosságú élelmiszerként szolgáló növény kerül komoly bajba a klímaváltozás miatt.     

Addig kevergesd a kedvenc reggeli kakaódat, amíg teheted! Úgy tűnik ugyanis, ez a növény a dodo nevezetű, egykor Mauritiuson elő madár szomorú sorsára fog jutni - ki fog halni. Sajnos az elkövetkezendő évtizedekben valószínűleg több, az emberi táplálkozásban a kakaónál is sokkal fontosabb szerepet játszó növény kerül komoly veszélybe a klímaváltozás miatt - olvasható a Világgazdasági Fórum honlapján.Lássunk ötöt azok közül a növények közül, amelyek a Fórum szerint veszélyben vannak.

1. Kakaó

Az óceánok és az éghajlat kérdéseivel foglalkozó amerikai kormányhivatal (NOAA) szerintkakaó meglehetősen kényes növény. A trópusi kakaó csak egy szűk sávban, az egyenlítőtől északra és délre maximum 20 fokkal eltávolodva él meg. A levegő pára- és a föld tápanyagtartalma is kritikus feltételek. Mivel sok kakaóültetvény olyan területen van, ahol az utóbbi időben nagyon változékony az átlaghőmérséklet, így valószínű, hogy 2030-ra a gazdák lényegesen kevesebb kakaóbabot tudnak majd szüretelni. Ez az adat egy trópusi mezőgazdasággal foglalkozó szervezet, a CIAT egy kutatásában olvasható.

2. Szójabab

Apotsdami klímakutató intézet (PIK) kidolgozott egy olyan számítógépes programot, amely azt szimulálja, hogyan reagálnak egyes termények az egyre emelkedő hőmérsékletre. Az eredmények lesújtóak voltak. A kutatók szerint- ha az üvegházhatású gázok kibocsájtásának léptéke változatlan marad - 2100-ra 40 százalékkal csökkenhet a szójababtermés. Mivel az élelmiszeripar számtalan termékben használja a szójababot, ennek a jelenségnek a következményei meglehetősen súlyosak lehetnek.

Mi az a Világgazdasági Fórum?

A Világgazdasági Fórum nem csupán egy évente megrendezésre kerülő esemény Davosban, hanem egy non-profit szervezet is, amelyik azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ legbefolyásosabb vezetőit vitára ösztönözze globális, regionális és iparági kérdésekben. A Fórum célja nem kevesebb, mint az, hogy hozzájáruljon a legfontosabb globális kérdések megoldásához.

3. Búza, kukorica, rizs

A magas presztízsű, Nature című természettudományos szaklapban 2016-ban jelent meg egy cikk, ami azt állítja, a legfontosabb és alapélelmiszernek számító gabonák terméshozama is csökkenni fog a globális felmelegedés hatására. A termőföldek terméketlenné válhatnak a változékony időjárás és az öntözőrendszerek vízellátásának kiszámíthatatlanná válása miatt. Az ENSZ élelmiszerekkel és mezőgazdasággal foglalkozó szervezete (FAO) szerint jelenleg a búza, kukorica és a rizs felel a világ kalóriabevitelének 51 százalékáért.

4. Borszőlő

Az 1100 borszőlőfajta közül jelenleg csupán körülbelül 12-ből készítik a világ legnépszerűbb borait. Az elkövetkezendő ötven évben a bortermelés 85 százalékkal is visszaeshet, mert sok borvidék átlaghőmérséklete, például a Napa- és a Sonoma-völgyé, túlságosan fel fog melegedni. Amennyiben azonban a bortermelők más, a meleghez jobban alkalmazkodó szőlőfajtát is ültetnek, nem fog csökkenni a termelés, és életben marad az iparág - olvasható a Nature egy cikkében.

5. Kávé

A világ kedvenc pszichoaktív szere kétségkívül a teljesen legális kávé. Azonban egy 2017-es, az amerikai tudományos akadémia honlapján publikált tanulmány szerint a klímaváltozás két okból is veszélyezteti a kávétermelést. A kávé 25%-ának beporzásáért felelős méhek és a termőterületek is veszélyben vannak a hőmérséklet emelkedése miatt.

A fentieken kívül az emelkedő átlaghőmérséklet és a rendszeresen jelentkező, az eddig megszokottnál melegebb időszakok komoly problémát okoznak az epertermelőknek, de a csonthéjasokkal foglalkozó szakembereknek is. A sok vizet igénylő banán- és avokádóültetvények is bajba kerülhetnek a közeljövőben. Az időjárási extremitásokra érzékeny földimogyoró-termés is csökkenhet.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

"Ha nem vagy alázatos, és nem rajongsz a modelledért, akkor semmi értelme az egésznek" - interjú Puskás Nórival

Legújabb receptek

Gluténmentes sajtos rúd

Nagy kedvencünk a sajtos rúd, melynek most a gluténmentes változatát sütöttem meg, ezzel is ötletet adva mindazoknak, aki nem fogyaszthatnak búzaliszttel készült süteményeket.

Gesztenyetorta

Nálunk a karácsonyi ünnephez hozzátartoznak a gesztenyével készült sütemények, torták, így ez az egyszerű gesztenyetorta is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...