Adalékanyagok a kolbászfélékben, amiket jobb kerülni – Olvasd el a címkét!

Mi az, ami kell, hogy legyen egy kolbászban vagy szalámiban, és mi az, amit inkább kerülj el?

kolbászt találni a boltban valódi kihívást jelent, hiszen ennél a terméknél is ugyanaz a helyzet, mint más, hosszú idő alatt készülő készítménynél: az idő és a türelem meghálálja magát. De persze nem ez az egyetlen baj, hiszen a gyártók jócskán igyekeznek spórolni is a befektetett anyagon, nem csak a türelmük szűkös.

Az eszményi összetevők

Hús, zsír, szalonna, fűszerek, fokhagyma, némi só, füstölés és idő - ennyi kellene az igazi kolbászhoz. A kolbász azonban a hagyományos eljárások során sokat veszít eredeti súlyából: egy kilónyi kolbászhoz körülbelül másfél kilónyi húsra van szükség. Ezt a veszteséget az ipari kolbászoknál igyekeznek tömegnövelőkkel pótolni, hogy egy kiló húsból egy kiló kolbászuk lehessen.

A legtöbb adalékanyagot mégis az idővel való spórolás miatt teszik a termékbe, ezért kerül bele pácsó, ízfokozó, tartósítószer - amikre a hagyományos eljárással füstölt kolbásznak nincs szüksége, hiszen a füstölés maga tartósít is, és az ízért is felelős.

A túl sok só

A legnagyobb baj a bolti kolbászokkal egyszerre egészségügyi és élvezeti kérdés: a túlzott mennyiségű só. A felgyorsított érlelési időt sok sóval kompenzálják, amitől a kolbászok gyakran élvezhetetlenül, torokmaróan sósak lesznek, és már egy kis mennyiség is megdobja a napi sóbevitelt.

A pácsó, ami megbetegítheti az emésztőrendszert

A nátrium-nitrit (E250), amelyet főként húsfélék tartósítására, de legfőképpen pirosas színük megőrzésére használnak, nagy mennyiségben mérgező lehet. A pácsó tartósítás céljából kerül az ételbe. Azért keverik a húshoz, hogy megelőzzék az esetleges baktériumok, spórák és mikróbák szaporodását és az ezek elfogyasztása során veszélyes mérgezések kialakulását. Sokan feltételeznek összefüggéseket a túlzott nitritbevitel és bélrendszeri, emésztőrendszeri daganatos megbetegedések kialakulása között.

Mértékkel!

Éppen ezért szabályozzák, mennyi az a napi adag, amennyinek még biztosan semmilyen negatív hatása nincs. Az itt olvasható korábbi cikkünkben a Nébih szakértője azt nyilatkozta, hogy a megengedett mennyiségben használt nitritek és nitrátok a tudomány jelenlegi állása szerint nem okoznak semmilyen egészségügyi problémát.

Ezt olvastad már?

Hogyan vásárolj párizsit? Adalékanyagok, amiket jobb kerülni

Szalámi

Nátrium-nitrit még a legjobb szalámikban is van, bármilyen drága is legyen, kivéve azokat a ritka termékeket, amelyeket kifejezetten ellátnak az “adalékanyag-mentes” jelzővel. Vagy ezeket szerezzük be, vagy igazán gondosan igyekszünk rá odafigyelni, hogy naponta csak keveset együnk ezekből a típusú termékekből. Érdemes észben tartani, hogy ezek a nagy mennyiségben nem egészséges adalékok sokféle alapanyagban felbukkanhatnak, azt kell figyelnünk, hogy összesen mennyi feldolgozott húsipari terméket eszünk egész nap.

Szalámis-pepperonis pizza

Házilag pizzát készíteni egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség, mint amilyennek sokan hiszik. Kicsit ugyan időigényes, de a végeredmény egészen biztosan kárpótolni fog a befektetett ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via, via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...