A mesterséges édesítőktől még éhesebbek leszünk

Az édesítőszerek hatást gyakorolnak arra, hogy testünk hogyan használja fel a cukrot.

Egy ausztrál kutatócsoport arra mutatott rá tanulmányában, hogy a mesterséges édesítőszerek (vizsgálatukban a sucralose nevűt elemezték) fogyasztása nagyobb éhségérzethez és több étel fogyasztásához vezetett, mintha a kísérleti alanyok csupán cukrot vittek volna be. Igaz, hogy a kísérletet bormuslicákon végezték, de a kutatók úgy gondolják, hogy az emberek hasonlóan viselkednének a rovarokhoz, ha arányos mennyiségű édesítőszert fogyasztanának.

Megnöveli a kalóriák iránti vágyat

Egyre több ember használ manapság cukor helyett édesítőszereket annak reményében, hogy a cukor okozta örömet annak hátrányai nélkül élvezhesse. A tanulmány eredményei viszont azt mutatják, hogy ez így nem lehetséges: a kísérleti alanyoknál azt figyelték meg, hogy ha öt napig fogyasztottak az édesítőszerből, akkor azt követően többet ettek, és több kalóriát vettek magukhoz, mint az édesítőszer nélkül. Így a fogyókúrázó emberek számára sem valószínű, hogy a megfelelő megoldás a cukor édesítőszerekkel való pótlása, hiszen a cukor kihagyásával „megnyert” kalóriadeficitet más élelmiszerből fogják pótolni.

A Sydney-i Egyetem professzora, Greg Neely így magyarázta a kevésbé bizalomgerjesztő eredmények okát: „azt találtuk, hogy az agy jutalmazóközpontjában az édes íz érzete integrálódik az étel energiatartalmával. Ha az édesség és az energiatartalom egy bizonyos ideig nincsen egyensúlyban, akkor az agy újrakalibrálja és megnöveli az összes elfogyasztott kalória mennyiségét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Tényleg létezik cukorallergia?

Az édesszájúaknak biztosan borzalmasan hangzik az ötlet, hogy le kell mondaniuk a cukorról, mert annak fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki. Valószínűleg az is megfordul a fejükben, hogy ez csak ijesztgetés. De vajon valóban létezik cukorallergia?

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...