A bejgli, a hókifli és a linzer: a verhetetlen karácsonyi trió története

Csak esszük és esszük őket, amíg el nem jutunk arra a pontra, hogy néhány hónapig rájuk sem bírunk nézni. Lássuk, hogyan lettek ezek a klasszikusok a karácsonyi szezon verhetetlen kedvencei.

BEJGLI

Egy akkora karácsony slágernek, mint amekkora a bejgli, természetesen megvan a maga története is. Nemzetközi szinten ismert, tradicionális ünnepi sütemény, amely Sziléziából származik. Szilézia legnagyobb része ma Lengyelországhoz tartozik, de belógott ide a mai Csehország és a mai Németország egy kicsi rész is. A bejglinek igen hosszúra nyúlik vissza a története, hiszen már a 14. században is ismerték, igaz, akkor sziléziai kalácsként. A bejgli persze német eredetű szó, és benne van a beugen, azaz meghajlít kifejezés. Ebből született később a mohnbeugel, azaz mákos kifli/bejgli szó. A magyarok szókincsébe a 19. század második felében érkezett meg az osztrákoknak köszönhetően. Hazánkban akkoriban kezdték a karácsonyt a német minta szerint ünnepelni. A bejgli legközelebbi „rokona”, a mákos és diós patkó is ekkoriban lett népszerű itthon. Czifray István sokat idézett 1830-as Magyar Nemzeti Szakácskönyvében „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel, száz évvel később pedig Magyar Elek Ínyesmester szakácskönyvében a következőképpen nyilatkoznak róla: „Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta”. Apropó, házhozszállítás. Szerencsére manapság már számos cukrászda készít egészen sokféle bejglit, mi pedig egy gombnyomással megrendelhetjük ezeket.

BOLO.HU

A legismertebb klasszikusok kétség kívül a mákos és diós verziók, de ott nyomul mögöttük szorosan a gesztenyés is, és mostanában nagyon jön föl a mandulás és a marcipános is. Azért is érdemes rendelni, mert a bejglit nagyon könnyű elrontani, ha nem jól lőjük be a tészta és a töltelék arányát. Ha túl vastag a tészta, akkor egész egyszerűen az egy rossz bejgli, ha pedig túl sok a töltelék és reped az egész, akkor ugyan az ízzel megvagyunk, de kénytelenek vagyunk kiskanállal enni.

HÓKIFLI

A hókifli egy igazi magyar sláger, amely annyira nemesen tökéletes kis finomság, hogy 2018-ban a CNN összeállításában is bekerült a világ legjobb 50 süteménye közé. A hókifli történetéről nincsenek írásos dokumentumok, az azonban biztos, hogy a kifli forma, a linzeréhez hasonló tészta, valamint a mákos és diós töltelék mind mind olyan mozzanatok, amelyek ismerősek a sok-sok magyar és közép-európai finomság történetében. A hókifli nagyon sokféle módon készülhet, de van egy mozzanat, amely minden típusát összeköti: miszerint a még meleg kifliket porcukorba kell forgatni. Ettől lesz hó! A töltelék nélküli verziók nagyon gyorsan elkészülnek, de akinek van türelme, az a töltött variációkkal is próbálkozhat. Karácsonykor nagyon népszerűek a kekszek és aprósütemények, így ha sokfélét ennél, és nincs kedved pepecselni, a legjobban teszed, ha rendelsz magadnak egy válogatást, így csak egy feladatod lesz az egésszel: megenni!

BOLO.HU

LINZER

A linzer sokkal több, mint egy sütemény, hiszen számos finomság alapjait jelenti. Linzerből készül például az isler is, de az olyan töltött sütemények kiindulópontjaként is szolgál, mint például a rácsos linzer. Azt is hihetnénk, hogy a linzer Linzből származik, de meglepő módon nem. Ugyanis egy hamisítatlan magyar desszertről van szó, amelynek története az 1848-as szabadságharcig nyúlik vissza és Müller Anzal nevéhez köthető, aki a házassága révén jutott be a Schwabl-családba, amely a Ruszwurm cukrászdát alapította. Ő készítette el először ezt az oldschool kekszet a szabadságharc után, amelyet Linzer Rudolfról, egy főhadnagyról nevezett el. A tészta omlós, könnyű, a lekváros töltelék pedig ezerféle variációs lehetőséget ad neki. Nem csoda, hogy karácsony előtt, közben és után is nagyon népszerű finomság.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Remény Farm

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a húsfogyasztás és a nagyipari hústermelés a mostani formájában kiszipolyozza a bolygót. A Remény Farm fenntartható és klímatudatos gazdálkodás keretében neveli állatait, hogy tiszta, egészséges ételek kerüljenek az asztalokra.

Szász Nóri

Címlapfotó: BOLO.HU

*A cikket a BOLO.hu támogatta.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...