A bejgli, a hókifli és a linzer: a verhetetlen karácsonyi trió története

Csak esszük és esszük őket, amíg el nem jutunk arra a pontra, hogy néhány hónapig rájuk sem bírunk nézni. Lássuk, hogyan lettek ezek a klasszikusok a karácsonyi szezon verhetetlen kedvencei.

BEJGLI

Egy akkora karácsony slágernek, mint amekkora a bejgli, természetesen megvan a maga története is. Nemzetközi szinten ismert, tradicionális ünnepi sütemény, amely Sziléziából származik. Szilézia legnagyobb része ma Lengyelországhoz tartozik, de belógott ide a mai Csehország és a mai Németország egy kicsi rész is. A bejglinek igen hosszúra nyúlik vissza a története, hiszen már a 14. században is ismerték, igaz, akkor sziléziai kalácsként. A bejgli persze német eredetű szó, és benne van a beugen, azaz meghajlít kifejezés. Ebből született később a mohnbeugel, azaz mákos kifli/bejgli szó. A magyarok szókincsébe a 19. század második felében érkezett meg az osztrákoknak köszönhetően. Hazánkban akkoriban kezdték a karácsonyt a német minta szerint ünnepelni. A bejgli legközelebbi „rokona”, a mákos és diós patkó is ekkoriban lett népszerű itthon. Czifray István sokat idézett 1830-as Magyar Nemzeti Szakácskönyvében „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepel, száz évvel később pedig Magyar Elek Ínyesmester szakácskönyvében a következőképpen nyilatkoznak róla: „Készüljön bár omlós, avagy egyszerű kelt tésztából, legyen a tölteléke dúsabb vagy soványabb, mindig büszkesége a ház úrnőjének, akkor is, ha nem ő maga készítette, hanem a cukrásztól hozatta”. Apropó, házhozszállítás. Szerencsére manapság már számos cukrászda készít egészen sokféle bejglit, mi pedig egy gombnyomással megrendelhetjük ezeket.

BOLO.HU

A legismertebb klasszikusok kétség kívül a mákos és diós verziók, de ott nyomul mögöttük szorosan a gesztenyés is, és mostanában nagyon jön föl a mandulás és a marcipános is. Azért is érdemes rendelni, mert a bejglit nagyon könnyű elrontani, ha nem jól lőjük be a tészta és a töltelék arányát. Ha túl vastag a tészta, akkor egész egyszerűen az egy rossz bejgli, ha pedig túl sok a töltelék és reped az egész, akkor ugyan az ízzel megvagyunk, de kénytelenek vagyunk kiskanállal enni.

HÓKIFLI

A hókifli egy igazi magyar sláger, amely annyira nemesen tökéletes kis finomság, hogy 2018-ban a CNN összeállításában is bekerült a világ legjobb 50 süteménye közé. A hókifli történetéről nincsenek írásos dokumentumok, az azonban biztos, hogy a kifli forma, a linzeréhez hasonló tészta, valamint a mákos és diós töltelék mind mind olyan mozzanatok, amelyek ismerősek a sok-sok magyar és közép-európai finomság történetében. A hókifli nagyon sokféle módon készülhet, de van egy mozzanat, amely minden típusát összeköti: miszerint a még meleg kifliket porcukorba kell forgatni. Ettől lesz hó! A töltelék nélküli verziók nagyon gyorsan elkészülnek, de akinek van türelme, az a töltött variációkkal is próbálkozhat. Karácsonykor nagyon népszerűek a kekszek és aprósütemények, így ha sokfélét ennél, és nincs kedved pepecselni, a legjobban teszed, ha rendelsz magadnak egy válogatást, így csak egy feladatod lesz az egésszel: megenni!

BOLO.HU

LINZER

A linzer sokkal több, mint egy sütemény, hiszen számos finomság alapjait jelenti. Linzerből készül például az isler is, de az olyan töltött sütemények kiindulópontjaként is szolgál, mint például a rácsos linzer. Azt is hihetnénk, hogy a linzer Linzből származik, de meglepő módon nem. Ugyanis egy hamisítatlan magyar desszertről van szó, amelynek története az 1848-as szabadságharcig nyúlik vissza és Müller Anzal nevéhez köthető, aki a házassága révén jutott be a Schwabl-családba, amely a Ruszwurm cukrászdát alapította. Ő készítette el először ezt az oldschool kekszet a szabadságharc után, amelyet Linzer Rudolfról, egy főhadnagyról nevezett el. A tészta omlós, könnyű, a lekváros töltelék pedig ezerféle variációs lehetőséget ad neki. Nem csoda, hogy karácsony előtt, közben és után is nagyon népszerű finomság.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Remény Farm

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a húsfogyasztás és a nagyipari hústermelés a mostani formájában kiszipolyozza a bolygót. A Remény Farm fenntartható és klímatudatos gazdálkodás keretében neveli állatait, hogy tiszta, egészséges ételek kerüljenek az asztalokra.

Szász Nóri

Címlapfotó: BOLO.HU

*A cikket a BOLO.hu támogatta.

Címlapról ajánljuk

További cikkek