A mikró nem a legkifinomultabb gasztronómiai kütyü, sőt, egy magára valamit is adó étteremben nem is használják. Nekem például otthon sincs. Na de mi van a szakácsoknál otthon, a négy fal között? A Food & Wine kikérdezett néhány menő séfet, akik bevallották, hogy ha maguknak vagy a családnak főznek, van pár étel és alapanyag, amit iiiiigenis bedobnak a mikróba.
1. Fűszernövények
Ha a (valaha) friss zöldfűszereket(bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, stb.) bedobod pár pillanatra a mikróba, állítólag csodásan kiszárítja, pont annyira, hogy könnyű legyen az étel tetejére szórni, vagy szárított fűszermixekhez keverni.
Ezt láttad?
5 fűszernövény, ami megterem a konyhádban is
2. Citrom, lime
Az egyik séf bevallotta, hogy 2 percre berakja a citrusokat is, mert utána klasszisokkal könnyebb kicsavarni őket, és több levet is engednek.
3. Főtt tészta
Az előző nap kifőtt tésztát is jó lehet megmikrózni kicsit, miközben egy serpenyőben a felmelegített paradicsomszósz várja, hogy benne landolhasson.
4. Spárga
Bizony, volt, aki bevallotta, hogy a spárgát is mikróban készíti, mert így ress marad, és a tápanyagokat is megőrzi, ellentétben a főzéssel / párolással: picike víz, olívaolaj és tengeri só kerül rá, és megy is a mikróba pár percre!
5. Sajt
Az egyik vaskalapos séf tartotta magát ahhoz, hogy nem használ mikrót, kivéve ha sajtot olvaszt!
6. Bacon
Egy másik szakács saját bevallása szerint csak akkor használ mikrót, mikor reggel siet, és reggeli tojáshoz sült bacont készít. Erről amúgy mi is írtunk, itt!
7. Zöldségek
Van viszont, aki nem fukarkodik vele, és bármilyen zöldséget ebben párol, mert elvileg megtartja a színeket, az aromát és a tápanyagokat is.
8. Zabkása
Egy másik sietős séf reggelente a zabkásáját dobja be, mert gyorsan elkészül így, és ha belekanalaz egy kevés mogyoróvajat is, órákig kihúzza vele a napot.
9. Barna cukor
Ha egy tömbbe keményedett a kristályos cukor, a profik szerint a mikróba pakolva megoldhatod a problémát, és megpuhíthatod!
+ 1 tipp: díszítő petrezselyem!
Bizony, a díszítéshez használt petrezselyem állítólag gyönyörű, szinte átlátszó és ropogós lesz, ha bedobod a mikródba!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Megdöbbentő, hogy a mikró legalább olyan káros lehet, mint több...
Kutatók először vizsgálták a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatását. A megállapításaik nem túl megnyugtatóak.
NosaltyTartsd életben a fűszernövényeidet!
A balkonokon nevelt fűszernövény hatalmas segítség a főzésnél - bosszantó, ha minden igyekezet ellenére elszárad. 7 hiba, amit elkövethetsz - kerüld el őket!
DacotaRántotta, buggyantott tojás és omlett...mikróban?? Igen.
Jó-jó, tudom a mikró az ördögtől való, a pokol eszköze, megvetjük, de van, hogy csak az marad nekünk, és vele kell megoldanunk az étkezést - süssünk benne például tojást!
Brecz JuditDurva: ennyi szennyeződés ázik ki a fakanalunkból tisztítás után
Lehetséges, hogy ezután a kép után te is inkább fémre vagy műanyagra cseréled a fakanalaidat.
Liptai Lilla