Te mindig odafigyelsz a tisztaságra és a biztonságra, amikor főzöl? Betartasz minden higiéniai szabályt? Sajnos egy apró hiba is elég ahhoz, hogy az ételek komoly bajokat okozzanak, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. Megóvhatod a családod a betegségektől és az ételmérgezéstől, ha nem követed el ezeket az élelmiszer-biztonsági hibákat:
1. Nem mosol kezet étkezés előtt
A kezeden lévő baktériumok könnyen az ételre kerülhetnek, ezért a főzés előtt és után, illetve minden étkezés előtt kezet kell mosni. Az alapos kézmosás legalább 20 másodpercig tart.
2. Megmosod a húst
Mossuk vagy ne mossuk a húst főzés előtt? - állandó vita van a kérdésben. Többször írtunk már mi is arról, miért nem jó ötlet, ha megmosod a csirke- vagy pulykahúst. Leegyszerűsítve a dolgot, a mosás következtében a húson lévő baktériumok a mosogatóba és a konyhapultra kerülhetnek, így könnyen lehet, hogy amikor a csirke után a salátát mosod, azon is megragadnak. Ne moss csirkét, pulykát és tojást a mosogatóban, vagy ha már így teszel, akkor jól fertőtleníts le mindent utána.
Ez is érdekelhet!
Botrány! Nem mosom a húst - és ez nem vicc
3. Úgy hámozol gyümölcsöt és zöldséget, hogy nem mosod meg
Alap, hogy a gyümölcsöt és zöldséget megmosod, mielőtt megeszed, de lehet azzal is jót tennél magadnak, ha már a hámozás előtt megtennéd ezt.
Receptajánló:
4. A sült húst visszateszed arra a tányérra, amin a nyers volt
Aki sokat sürög-forog a konyhában, annál talán nem fordul elő ilyen, de kezdő szakácsok figyelmetlenségből beleeshetnek ebbe a hibába. A nyershúsra a és sült húsra mindig külön tányért használj! Ne ilyenkor akard megspórolni a mosogatnivalót.
5. Nem sütöd meg eléggé a csirkét, pulykát
Az étel csak akkor biztonságos, ha megfelelő hőfokon sütötted vagy főzted. Különösen igaz ez az állítás a szárnyasokra. Ha még nyers a csirkemell belseje, akkor ne fogyaszd el, inkább rakd vissza a serpenyőbe!
6. Nyers tésztát eszel
Egy komolyabb ételmérgezés kockázata is fennáll a tészták fogyasztásakor, és nem feltétlenül csak a nyers tojás miatt. A liszt is tartalmazhat olyan baktériumokat, amik megbetegíthetnek. A nyers tészta ezért tabu!
Ez is érdekelhet!
Ezért ne edd meg SOHA a nyers tésztát!
7. Megkóstolod az ételt, hogy megnézd, fogyasztható-e még
Ne kóstolással állapítsd meg, hogy lejárt-e a tej szavatossága! Elég egy kis mennyiség is a romlott ételből, hogy megbetegesítsen. Mindig ellenőrizd a szavatossági időt, és ha nagyon túlfutottál már rajta, akkor semmiképp ne fogyaszd el a romlott terméket!
8. Elöl hagyod a pácolt húst
A baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, ezért nem szabad a konyhapulton hagyni a bepácolt húsokat. Tedd a hűtőbe, és várj türelmesen, míg a fűszerek kifejtik hatásukat.
9. Túl későn teszed hűtőbe az ételt
Ahogy a nyers húst tilos elöl hagyni, úgy más ételt is. Körülbelül két óra eltelte után a baktériumok elkezdenek szaporodni. A meleg ételt érdemes kisebb éthordókba tenned, mert úgy gyorsabban kihűl, és előbb be tudod tenni a hűtőszekrénybe.
Ezeket olvastad már?
Tényleg elég ECETTEL takarítani a lakásban? Itt a hatóság válasza!
Áttértél a környezettudatos takarításra, de nem vagy benne biztos, hogy az ecetes felmosás elegendő-e az egész lakás tisztán tartására? Utánajártunk, mi az igazság!
Országh Kitti5 hiba, amit SOHA ne kövess el a konyhapultodon
Karc- és foltmentes munkapultra vágysz a konyhádban? Mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha szeretnéd sokáig megőrizni a jó állapotát.
Fenes GábrielÁrtalmasak a mesterséges édesítőszerek? Itt a NÉBIH válasza
Veszélyesek a "mentes" ételekben használt édesítőszerek? Hogyan állítják elő őket, és mennyit lehet belőlük fogyasztani? A NÉBIH megválaszolta a legégetőbb kérdéseinket.
Országh Kitti