9 veszélyes hiba a konyhában, ami meg is betegíthet

A főzés során nem árt odafigyelni az élelmiszer-biztonságra. Néha egy apró hiba is súlyos betegségekhez vezethet. Jobb megelőzni a bajt!

Te mindig odafigyelsz a tisztaságra és a biztonságra, amikor főzöl? Betartasz minden higiéniai szabályt? Sajnos egy apró hiba is elég ahhoz, hogy az ételek komoly bajokat okozzanak, ezért nem árt elővigyázatosnak lenni. Megóvhatod a családod a betegségektől és az ételmérgezéstől, ha nem követed el ezeket az élelmiszer-biztonsági hibákat:

1. Nem mosol kezet étkezés előtt

A kezeden lévő baktériumok könnyen az ételre kerülhetnek, ezért a főzés előtt és után, illetve minden étkezés előtt kezet kell mosni. Az alapos kézmosás legalább 20 másodpercig tart.

2. Megmosod a húst

Mossuk vagy ne mossuk a húst főzés előtt? - állandó vita van a kérdésben. Többször írtunk már mi is arról, miért nem jó ötlet, ha megmosod a csirke- vagy pulykahúst. Leegyszerűsítve a dolgot, a mosás következtében a húson lévő baktériumok a mosogatóba és a konyhapultra kerülhetnek, így könnyen lehet, hogy amikor a csirke után a salátát mosod, azon is megragadnak. Ne moss csirkét, pulykát és tojást a mosogatóban, vagy ha már így teszel, akkor jól fertőtleníts le mindent utána.

Ez is érdekelhet!

Botrány! Nem mosom a húst - és ez nem vicc

3. Úgy hámozol gyümölcsöt és zöldséget, hogy nem mosod meg

Alap, hogy a gyümölcsöt és zöldséget megmosod, mielőtt megeszed, de lehet azzal is jót tennél magadnak, ha már a hámozás előtt megtennéd ezt.

Receptajánló:

4. A sült húst visszateszed arra a tányérra, amin a nyers volt

Aki sokat sürög-forog a konyhában, annál talán nem fordul elő ilyen, de kezdő szakácsok figyelmetlenségből beleeshetnek ebbe a hibába. A nyershúsra a és sült húsra mindig külön tányért használj! Ne ilyenkor akard megspórolni a mosogatnivalót.

5. Nem sütöd meg eléggé a csirkét, pulykát

Az étel csak akkor biztonságos, ha megfelelő hőfokon sütötted vagy főzted. Különösen igaz ez az állítás a szárnyasokra. Ha még nyers a csirkemell belseje, akkor ne fogyaszd el, inkább rakd vissza a serpenyőbe!

6. Nyers tésztát eszel

Egy komolyabb ételmérgezés kockázata is fennáll a tészták fogyasztásakor, és nem feltétlenül csak a nyers tojás miatt. A liszt is tartalmazhat olyan baktériumokat, amik megbetegíthetnek. A nyers tészta ezért tabu!

Ez is érdekelhet!

Ezért ne edd meg SOHA a nyers tésztát!

7. Megkóstolod az ételt, hogy megnézd, fogyasztható-e még

Ne kóstolással állapítsd meg, hogy lejárt-e a tej szavatossága! Elég egy kis mennyiség is a romlott ételből, hogy megbetegesítsen. Mindig ellenőrizd a szavatossági időt, és ha nagyon túlfutottál már rajta, akkor semmiképp ne fogyaszd el a romlott terméket!

8. Elöl hagyod a pácolt húst

A baktériumok szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak, ezért nem szabad a konyhapulton hagyni a bepácolt húsokat. Tedd a hűtőbe, és várj türelmesen, míg a fűszerek kifejtik hatásukat.

9. Túl későn teszed hűtőbe az ételt

Ahogy a nyers húst tilos elöl hagyni, úgy más ételt is. Körülbelül két óra eltelte után a baktériumok elkezdenek szaporodni. A meleg ételt érdemes kisebb éthordókba tenned, mert úgy gyorsabban kihűl, és előbb be tudod tenni a hűtőszekrénybe.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...