9 tipp: így főzd puhára a babot, akár áztatás nélkül is!

Imádjuk, nyáron is szezonja van, de csomagolva, kimérve, szárítva egész évben kapható - ez a csodás fehérjeforrás, a bab, most reneszánszát éli! 

Könnyű elkészíteni, fehérjeforrás, és még a környezetet is kíméled vele - bizony, ezt mind tudja a bab, akár fagyasztott, szárított vagy konzerv formátumban szerzed be. Mi most elsőrsorban a szárazbabra koncentrálunk, és olyan tippeket adunk az elkészítéséhez, amivel a legfinomabb és legjobb ételeket fogod készíteni belőle!

Tárolni, felbontani - mikor, hogyan?

Bár azért a szárazbab jó két évig eltartható, nem árt maximum egy évvel a csomagolása után elfogyasztani, ekkor ugyanis a legfinomabb. Természetesen mindig le kell öblítened a babot, anélkül ne is állj neki főzni, ez az alap, és a kis szennyeződéseket, kavicsokat, leveleket is ki tudod iktatni, ha egy szűrőt használsz az átmosáshoz.

Mindenképp elegendő időt kell hagyni a szárazbabnak, minimum egy éjszakát kell áznia. Ha erre nincs időd, használj lencsét, az beéri pár órányi vízben állással is, hogy puha legyen. A vöröslencsét pedig áztatni sem kell!

Chilis bab hús nélkül

Villámgyors és pofonegyszerű vacsora a jéghideg januárra. A koriander a tejföllel (vagy növényi alapú helyettesítőjével) együtt erősen javallott a tetejére, de akár le is hagyhatjuk.

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Tipp:a még finomabb ízekért érdemes zöldség- vagy húsalaplében megfőzni a babot.Egyáltalán nem igaz, hogy nem lehet főzés előtt megsózni - nyugodtan ízesítsd már az edénybe kerülésekor!

Úgy számolj, hogy főzés után a nyers mennyiség háromszorosát fogod kapni, miután megszívja magát nedvességgel a bab. Jó előre számolni az adagokkal, hogy ne érjen meglepetés!

Lehet egész gyorsan is!

Szuper tippünk van: ha a bab áztatóvizéhez hozzáadsz egy kis sót, a főzésből sok időt megspórolhatsz, mert a só bizony megpuhítja a bab héját.

Még egy remek tipp a gyors babfőzéshez: tedd edénybe az elkészíteni kívánt mennyiséget úgy, hogy legalább kétujjnyi víz lepje el, jöhet rá só, majd indulhat a forralás. Főzés után leveszed a tűzről, és legalább egy órát állni hagyod - így is könnyedén meg fog puhulni, és folytathatod az étel készítését!

És, amit sokan nem tudnak: úgy is dönthetsz, hogy egyáltalán nincs kedved áztatgatni a babot, ilyenkor egy-két óra extra főzési idővel kell számolnod. A főzőlére, legyen az alaplé vagy víz, viszont oda kell figyelned, mert mindig el kell lepnie a babot, így fog biztosan megpuhulni a főzés végére.

Szaftos sólet

A sóletra is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás - mi így szeretjük a legjobban!

Babgulyás gazdagon

Egy jó babgulyásra nem lehet nemet mondani, pláne ha a belerakott füstölt paprika ilyen csodálatos ízt és illatot kölcsönöz neki.

Feketebab-krémleves

Krémlevesimádók figyelem: most egy szuper, mexikói jellegű feketebab-krémleves receptet mutatunk nektek, amit lapátolni fogtok! A fekete bab egy itthon méltatlanul alulhasznált ...

Ha a bab nem puhul, akkor valószínűleg túl öreg, nem tegnapi szedés, esetleg kemény a víz, amiben főzöd. Ezt jó előre tudni, ebben az esetben nem tudod megúszni az előzetes áztatást sós vízben, illetve a vizet érdemes vízszűrő kancsón átfolyatni.

via NYTimes

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...