9 retró húsvéti étel a Kádár-korszakból

A rendszerváltás előtt is ugyanazokat az ételeket ettük húsvétkor, mint manapság? Utánajártunk, és mutatjuk a régi, retró fogások mai, alternatív változatait is!

A Kádár-korszakban még nem voltak online receptoldalak, ezért ha húsvéti receptekre voltunk kíváncsiak, akkor a korabeli szakácskönyvekből, vagy a napilapok és magazinok hasábjairól tájékozódhattunk. A régi időkben is nagyjából úgy ünnepeltünk, mint manapság, az újságokban ajánlott ételek között azonban van egy-két meglepetés.

1. Sonkatészta

Az 1958. áprilisában, aVas Népébenmegjelent ételt locsolóknak ajánlják, teához vagy bor mellé:

„20 deka vajat dörzsöljünk el jól. Felvágva beleteszünk 6 kanál lisztet, 6 tojás sárgáját, 6 kanál tejet és a tojás felvert habját, pici sót, 6 lapban megsütjük és a következő sonkatöltelékkel töltjük: 20 deka darált sonkát 10 deka forró vajban 3 kanál tejfellel dinsztelünk”.

Sonkatészta helyett idén egy igazi retró fogást is készíthetsz, a sajtos rolót sonkával:

2. Bárányborda rántva

„Féltenyér nagyságú, félujjnyi vastag szeleteket forrásban lévő petrezselymes vízben egyet forrni hagyjuk, majd szitán megszikkasztjuk, késháttal meglapítjuk, besózzuk, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró zsírban kisütjük” - olvasható a rántott bárányborda receptje az 1962. áprilisában megjelent Hajdú-Bihari Naplóban.

Bárányt manapság ritkábban eszünk húsvétkor, mert elég borsos az ára, a kijárási tilalom miatt pedig most nehéz lenne hozzájutni. Éppen ezért, idén mi megelégszünk egy citromos rántott csirkével is:

3. Holland saláta

Ugyancsak az 1962-es Hajdú-Bihari Naplóban található a holland saláta receptje:

„1 üveg joghurtot, 3 kávéskanál mézet, 2 evőkanál cittárt (valószínűleg gépelési hiba lehet, és a mustárt jelentheti - a szerk.) és 1 evőkanál paradicsompürét jól elkeverünk. Üvegtálba felhalmozunk, kockára vágott füstölt sajtot és hosszúkásra metélt almát. Ráöntjük a fenti keveréket és néhány óráig állni hagyjuk”.

A holland salátának igazából semmi köze Hollandiához, ez csak egy fantázianév. Próbáljátok ki ezt a receptet is, kukoricával:

4. Retró töltött tojás

„8 db tojás, 30 dkg gépsonka, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, ugyanannyi bors, 2 dl tartármártás, 1 evőkanál Piros Arany” - ezek a töltött tojás hozzávalói az 1982-ban megjelent Vas Népében. Mert a Piros Arany a 80-as években semmiről sem hiányozhatott.

Manapság számos változata létezik a töltött tojásnak. Nekünk ez az egyik kedvencünk:

5. Böjti káposzta

Az 1985. márciusában megjelent Népszabadságszámol be róla, hogy a Minerva Kiadó csokorba szedte a magyar ünnepek ételeit. Az újság a húsvéti ételkínálatban talált rá a böjti káposztára, ami savanyú káposzta és sima káposzta keverékéből készül alma, kapor, rizs és főtt tojás hozzáadásával. Íme, egy kicsit modernizáltabb változat:

6. Sósperec

A Népszabadságban szerepel még a sósperec receptje, ami valószínűleg azért lehetett népszerű, mert jó vendégváró falat, és mindössze a következő hozzávalókból áll:50 dkg liszt, 10 dkg vaj, só, tejföl, 1 tojás. Ennél csak bonyolultabb receptet tudunk mutatni:

7. Kenyérben sült sonka

Több napilapban is feltűnik a kenyérben sült sonka receptje. Egy nagyon egyszerű fogásról van szó, amit főtt és füstölt sonkával is készítenek. A lényege csak annyi, hogy kenyértésztába kell bugyolálni a sonkát, és úgy megsütni a sütőben. Tormával és mustárral is fogyasztható.

Töltött kenyér helyett egy maradékmentő receptet ajánlunk, amit ha több sonkád van, akár az ünnepre is elkészíthetsz:

8. Húsvéti torta

A diós-csokoládés húsvéti torta receptje egy 1979-es Amerikai Népszavában jelent meg.

„Habosra keverünk 6 tojássárgát 18 deka cukorral, hozzáadunk 4 deka puhított csokoládét (vagy egy nagyon púpos evőkanál kakaót), fél citrom reszelt héját meg levét, egy evőkanál zsemlyemorzsát, és felváltva 18 deka darált diót (vagy mandulát) meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Papírral bélelt püspök- kenyér-vagy őzgerincformába öntjük, a forró sütőbe toljuk. A tüzet mérsékelve addig sütjük, míg a tésztába szúrt tűre nem tapad ragacsos massza. Még melegen deszkára borítjuk, vizes ruhával a papírt megnedvesítjük, és lehúzzuk a tésztáról. Ha kihűlt, megkenjük málnaízzel és keserűcsokoládé-öntettel vonjuk be.”

Nem hangzik rosszul, de ha egy mai változatot készítenétek, akkor egyértelműen a répatortát ajánljuk:

9. Kötözött sonka

A kötözött sonka tökéletes főzési praktikáihúsvét tájékán szinte az összes régi napilapban fellelhetőek. Ha már unod a régi változatot, próbáld ki ezt

Április 16-ig még ingyenesen böngészhettek ti is régi receptek után az Arcanum Digitális Tudománytárában.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek