9 retró húsvéti étel a Kádár-korszakból

A rendszerváltás előtt is ugyanazokat az ételeket ettük húsvétkor, mint manapság? Utánajártunk, és mutatjuk a régi, retró fogások mai, alternatív változatait is!

A Kádár-korszakban még nem voltak online receptoldalak, ezért ha húsvéti receptekre voltunk kíváncsiak, akkor a korabeli szakácskönyvekből, vagy a napilapok és magazinok hasábjairól tájékozódhattunk. A régi időkben is nagyjából úgy ünnepeltünk, mint manapság, az újságokban ajánlott ételek között azonban van egy-két meglepetés.

1. Sonkatészta

Az 1958. áprilisában, aVas Népébenmegjelent ételt locsolóknak ajánlják, teához vagy bor mellé:

„20 deka vajat dörzsöljünk el jól. Felvágva beleteszünk 6 kanál lisztet, 6 tojás sárgáját, 6 kanál tejet és a tojás felvert habját, pici sót, 6 lapban megsütjük és a következő sonkatöltelékkel töltjük: 20 deka darált sonkát 10 deka forró vajban 3 kanál tejfellel dinsztelünk”.

Sonkatészta helyett idén egy igazi retró fogást is készíthetsz, a sajtos rolót sonkával:

Sonkás-sajtos roló

Olyan egyszerű elkészíteni ezeket a tekercseket - hála a készen kapható friss, leveles tésztának. A töltelék nagyon sokféle lehet, de általában a hab és a sajtos roló a ...

2. Bárányborda rántva

„Féltenyér nagyságú, félujjnyi vastag szeleteket forrásban lévő petrezselymes vízben egyet forrni hagyjuk, majd szitán megszikkasztjuk, késháttal meglapítjuk, besózzuk, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró zsírban kisütjük” - olvasható a rántott bárányborda receptje az 1962. áprilisában megjelent Hajdú-Bihari Naplóban.

Bárányt manapság ritkábban eszünk húsvétkor, mert elég borsos az ára, a kijárási tilalom miatt pedig most nehéz lenne hozzájutni. Éppen ezért, idén mi megelégszünk egy citromos rántott csirkével is:

3. Holland saláta

Ugyancsak az 1962-es Hajdú-Bihari Naplóban található a holland saláta receptje:

„1 üveg joghurtot, 3 kávéskanál mézet, 2 evőkanál cittárt (valószínűleg gépelési hiba lehet, és a mustárt jelentheti - a szerk.) és 1 evőkanál paradicsompürét jól elkeverünk. Üvegtálba felhalmozunk, kockára vágott füstölt sajtot és hosszúkásra metélt almát. Ráöntjük a fenti keveréket és néhány óráig állni hagyjuk”.

A holland salátának igazából semmi köze Hollandiához, ez csak egy fantázianév. Próbáljátok ki ezt a receptet is, kukoricával:

Holland sajtsaláta

Ennek a salátának semmi köze nincs Hollandiához. Ez csak a fantázianeve. A legelső budai salátabárban árulták sok-sok éven keresztül. Sajnos azóta megszűnt az üzlet, de a recept ...

4. Retró töltött tojás

„8 db tojás, 30 dkg gépsonka, 10 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, ugyanannyi bors, 2 dl tartármártás, 1 evőkanál Piros Arany” - ezek a töltött tojás hozzávalói az 1982-ban megjelent Vas Népében. Mert a Piros Arany a 80-as években semmiről sem hiányozhatott.

Manapság számos változata létezik a töltött tojásnak. Nekünk ez az egyik kedvencünk:

5. Böjti káposzta

Az 1985. márciusában megjelent Népszabadságszámol be róla, hogy a Minerva Kiadó csokorba szedte a magyar ünnepek ételeit. Az újság a húsvéti ételkínálatban talált rá a böjti káposztára, ami savanyú káposzta és sima káposzta keverékéből készül alma, kapor, rizs és főtt tojás hozzáadásával. Íme, egy kicsit modernizáltabb változat:

Böjti rakott káposzta

Körülbelül 11 éve nem eszem húst, a rakott káposztát viszont imádom:-) ezért így szoktam készíteni. Aki böjtöl húsvét előtt, annak is ajánlom.

6. Sósperec

A Népszabadságban szerepel még a sósperec receptje, ami valószínűleg azért lehetett népszerű, mert jó vendégváró falat, és mindössze a következő hozzávalókból áll:50 dkg liszt, 10 dkg vaj, só, tejföl, 1 tojás. Ennél csak bonyolultabb receptet tudunk mutatni:

Sós perec Pipőkétől

A kedvenc sós rudam receptjét alakítottam át (ismét), és szaggattam a tésztájából pereceket. Ebből a mennyiségből 42 db lett.

7. Kenyérben sült sonka

Több napilapban is feltűnik a kenyérben sült sonka receptje. Egy nagyon egyszerű fogásról van szó, amit főtt és füstölt sonkával is készítenek. A lényege csak annyi, hogy kenyértésztába kell bugyolálni a sonkát, és úgy megsütni a sütőben. Tormával és mustárral is fogyasztható.

Töltött kenyér helyett egy maradékmentő receptet ajánlunk, amit ha több sonkád van, akár az ünnepre is elkészíthetsz:

Húsvéti maradékmentő batyu

Húsvét végén biztosan sokaknál marad meg sonka, tojás, zöldségek. Hogy mindez ne a szemetesben landoljon, kitaláltunk egy roppant egyszerű, ám nagyszerű batyut. Amit más alkalmakkor vagy ...

8. Húsvéti torta

A diós-csokoládés húsvéti torta receptje egy 1979-es Amerikai Népszavában jelent meg.

„Habosra keverünk 6 tojássárgát 18 deka cukorral, hozzáadunk 4 deka puhított csokoládét (vagy egy nagyon púpos evőkanál kakaót), fél citrom reszelt héját meg levét, egy evőkanál zsemlyemorzsát, és felváltva 18 deka darált diót (vagy mandulát) meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Papírral bélelt püspök- kenyér-vagy őzgerincformába öntjük, a forró sütőbe toljuk. A tüzet mérsékelve addig sütjük, míg a tésztába szúrt tűre nem tapad ragacsos massza. Még melegen deszkára borítjuk, vizes ruhával a papírt megnedvesítjük, és lehúzzuk a tésztáról. Ha kihűlt, megkenjük málnaízzel és keserűcsokoládé-öntettel vonjuk be.”

Nem hangzik rosszul, de ha egy mai változatot készítenétek, akkor egyértelműen a répatortát ajánljuk:

Hawaii répatorta

Húsvétkor sok család asztalára kerül desszertként répából készült valamilyen sütemény. Íme egy ízben nagyon finom, szaftos, kókuszkrémes variáció. 

9. Kötözött sonka

A kötözött sonka tökéletes főzési praktikáihúsvét tájékán szinte az összes régi napilapban fellelhetőek. Ha már unod a régi változatot, próbáld ki ezt

Mázas sonka

Mindenképpen mázas sonkát szerettem volna húsvétra. Én a kötözött sonkát szeretem, mert nem annyira sós és füstölt, mint "vidéki" társa.

Április 16-ig még ingyenesen böngészhettek ti is régi receptek után az Arcanum Digitális Tudománytárában.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...