9 retro étterem a múlt századból - felismered valamelyiket?

Isteni éttermek a múlt századból - felismered őket? 

Nemrég az Ízhuszáron is megmutattuk nektek a kedvenc békebeli cukrászdáinkat a Fortepanról - volt ott balatoni, Budapest körúti és dunaújvárosi cuki is, mi pedig elindultunk a noszalgiavonaton, és úgy tűnik, nincs megállás! Most éttermekről készült nosztalgikus képeket válogattam nektek össze, több mint száz évre visszamenőleg - a legrégebbi, étterem keresőszóval kapott fotótalálat a Fortepanon 1900-as!

Felkészültél a múltidézésre?

Ez nem más, mint a mai Danubius Hotel az V. kerületben. A fotó valamikor 1890 és 1900 között készült, az egykori Hungária Szálló éttermében. Díszes csillárok, szobrok, katonás teríték - a századeleji Budapest tipikus enteriőrje.
Felismered a hátteret? Bizony, az ott a Vajdahunyad vára a Városligetben, a képen pedig ma is üzemelő Tóterasz Étterem személyzete pózol - ez a vendéglő a mai napig a liget szíve.
Ez pedig nem más, mint az egykori Béke Szálló étterme, láthatóan fontos vendégekkel és díszvacsorával. És hogy hogy hívják az 1937-es képen látható szálloda utódját ma? Radisson Blu Béke Hotel!
Még egyszer Városliget, ugyanis szintén a mai napig üzemel a legendás Gundel. Így nézett ki 1957- ben a magyar gasztronómia egyik fellegvára.
1968-ban már javában zajlott a menzáztatás, ezekben a közétkezdékben a korszak jellegzetes magyaros ételeit lehetett fogyasztani. Neveztük őket kifőzdének, kantinnak, menzának is.
Bár ma már nem így néznek ki a Déli pályaudvar büféi, az enteriőr ma is nagyon jellegzetes. 1976-ban nagyon komolyan vették az utasok profi ellátását!
Az ország első japán étterme, 1986-ból. Tradicionális berendezés, itt minden az autentikus fogyasztást szolgálta, hogy aztán az étterem a VIII. kerületből hamarosan a Rózsadombra költözzön. Ma is működik, a Fuji Japán Étterem kultuszt teremtett maga köré.
Az ország első Mekije 1988-ban, a Régiposta utcában, ma is üzemel. Az akkor már egyre kevésbé hanyatlónak tekintett Nyugat hazánkba is begyűrűzött!
A János Kórház dolgozói ebédelnek egy 1989-es fotón.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...