Tarts velem, repüljünk vissza retro sütizőkbe évtizedeket, és ámuljunk, hogy festettek régen!
Biztos nem vagyok egyedül azzal a hobbimmal, hogy szívesen böngészek a Fortepan képgyűjteményében, akár órákig is. Az érdeklődési körömben (nem meglepő!) kiemelt helyen szerepelnek a gasztronómiával, evéssel kapcsolatos keresések, imádom megfigyelni, hogyan étkeztek régen az emberek, hova ültek be, mit ettek, mit viseltek. A kávéházi kultúra, a cukrászdák a top keresőszavaim, és most nektek is megmutatom a kedvenc találataimat a századeleji, XX. századi Budapestről, vidékről, lássuk, hogyan élvezték az életet az emberek akkoriban!
A legendás Gerbeaud cukrászdát Kugler Henrik alapította 1858-ban (!). Gondoltátok volna, hogy már 160 éves is elmúlt ez a nemzeti kincs?! Igazán fontos tényezővé Gerbeaud Emil varázsolta a kávéházat, neki köszönhetjük a macskanyelvet és a konyakos meggyet is. Állami tulajdonban is volt az idők során a Gerbeaud-ház, ami a jelenlegi helyén, a Vörösmarty téren áll már 1870 óta. A színvonal napjainkban is kiemelkedő.
Szükségünk van olyan alapanyagokra, amelyek természetesen is feltöltik vitaminraktárainkat. Erre kiváló megoldás például a citrusok fogyasztása. Ezúttal a salátátokba csempészünk némi narancsot!
Most sok helyen olcsóbb az áfonya, csapj le rá, és tedd tortába: ha közeleg egy családi szülinap, ha nem, mindenképp sikere lesz, és imádni fogja, aki kóstolja!
Ugyan szép őszünk van, de a hideg csak be-bekúszik a napjainkba. Védekezhetünk ellene sállal-sapkával, meleg teával, vagy talán a módszerek leghatásosabbikával: ízletes és melengető komfortételekkel.
A palackvisszaváltó automatákat üzemeltető MOHU elmondta, mi az oka a nemrég bevezetett 5000 forintos limitnek, amit az automatáknál eszközöltek. Mint kiderült, nem önszántukból döntöttek a limit mellett.