Biztos nem vagyok egyedül azzal a hobbimmal, hogy szívesen böngészek a Fortepan képgyűjteményében, akár órákig is. Az érdeklődési körömben (nem meglepő!) kiemelt helyen szerepelnek a gasztronómiával, evéssel kapcsolatos keresések, imádom megfigyelni, hogyan étkeztek régen az emberek, hova ültek be, mit ettek, mit viseltek. A kávéházi kultúra, a cukrászdák a top keresőszavaim, és most nektek is megmutatom a kedvenc találataimat a századeleji, XX. századi Budapestről, vidékről, lássuk, hogyan élvezték az életet az emberek akkoriban!
A legendás Gerbeaud cukrászdát Kugler Henrik alapította 1858-ban (!). Gondoltátok volna, hogy már 160 éves is elmúlt ez a nemzeti kincs?! Igazán fontos tényezővé Gerbeaud Emil varázsolta a kávéházat, neki köszönhetjük a macskanyelvet és a konyakos meggyet is. Állami tulajdonban is volt az idők során a Gerbeaud-ház, ami a jelenlegi helyén, a Vörösmarty téren áll már 1870 óta. A színvonal napjainkban is kiemelkedő.