9 praktikus tanács, amit tudnod kell, ha csirkét sütsz!

Csirkét sütnél? Egy finom fogás titka nem csak a receptben rejlik, hanem abban is, hogyan bánsz a nyers hússal. Néhány szabály betartásával minden tökéletes lehet!

Csirkét sütni nagyon egyszerű folyamatnak tűnik, de biztos, hogy minden apró részletre odafigyelsz? Egyáltalán nem mindegy például, hogyan tárolod a nyers csirkét és mennyire figyelsz oda a tisztaságra. Ha rosszul bánsz a nyers hússal, az akár megbetegedésekhez is vezethet. A Huffington Post egy szakértőtől próbált meg válaszokat kapni a leggyakoribb élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kérdésekre, amik felmerülnek a fogyasztókban a csirke előkészítése, sütése és tárolása során:

1. Milyen vágódeszkát használj?

A hús felszeletelésére tarhatsz egy külön vágódeszkát, feltéve, ha van rá elég helyed a konyhában. De az sem baj, ha csak egyet használsz mindenre. A lényeg, hogy jól fertőtlenítsd minden egyes használat után. Ha megfelelően tisztítod a vágódeszkát, akkor mindegy, hogy milyen anyagból készült, biztonságosan vághatod a húst mindegyik fajtán.

2. Meddig tárolható a nyers csirke a hűtőben?

Az optimális minőség és biztonság megőrzése érdekében két napnál tovább semmiképp ne tárold a nyers csirkét a hűtőben! Habár, fontos megjegyezni, hogy a hús akár öt napig elállhat a hűtőben.

3. Meg kell mosni a nyers csirkét?

A húsmosás állandó vitatéma. A szakemberek válasza egyértelmű a kérdésben: felejtsük el a húsmosást!A nyers hús felületén található baktériumokat vagy nem tudjuk eltávolítani egy sima mosással, vagy nagyon is könnyen meg tudunk szabadulni tőlük, és így szépen szétfröcsköljük őket mosás közben.

4. Ki kell dobni a szivacsot, amivel a nyers csirke után takarítottunk?

Nem feltétlenül! Ha a nyers hússal szennyezett eszközök elmosogatása után a szivacsot is átmosod és kiszárítod, akkor nyugodtan használhatod még. Hogy meddig? Arra a választ itt találod!

5. Ha nyers csirke kerül a mosogatóba, ki kell utána takarítanunk?

Mindenképp, mivel a mosogató baktériumokkal szennyeződhet. A főzés előtt és után is érdemes átmosni a mosogatót.

6. Érdemes sütés közben megmosni az eszközt, amivel a csirkét forgatjuk?

Ha serpenyőben sütöd a csirkét, akkor nem árt, ha a forgatáshoz használt eszközt néha elöblíted a főzés közben.

7. Hány napig tárolható sült csirke a hűtőben?

Három-négy napnál semmiképp ne tárold tovább!

8. Meddig tárolható a nyers vagy sült csirke a fagyasztóban?

A nyers csirkehús elég sokáig eláll a fagyasztóban, maximum kilenc hónapig tárold! A sült csirkét is lefagyaszthatod két-három hónapig, de azzal számolj, hogy miután kiolvasztottad, már nem lesz olyan finom, omlós íze, mint az első sütés során.

Barbár csirke

A barbár elnevezés ugyan a sörre utal, de tényleg barbárra sikerült ez a csirke. Mint tudjuk, minden sörnek megvan a maga íze, színe és illata - nos ez a sör mézzel ízesített, enyhén ...

9. Újrafagyasztható a már felolvasztott csirke?

Ez attól is függ, hogy milyen módon lett felolvasztva. Ha mikróban, vagy forró vízben áztatva olvasztottad fel, akkor semmiképp ne fagyaszd vissza! Ha a fagyasztóból a hűtőbe helyezted át, és úgy olvasztottad fel, akkor még visszafagyaszthatod.

Ezeket olvastad már?

via HuffPost

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...