Jó pap holtig tanul - tartja a mondás, amely különösen igaz azokra, akik szeretnek főzni. Legyél akár kezdő, akár profi szakács, a következő tippeket senkinek sem árt újra elővenni vagy éppen kipróbálni.
1. Süss mindent egyenletesen
Még egy régebbi típusú sütőben is egyenletesen sütheted át a húsokat, mindössze egy időmérő eszközre és egy jó sütőkesztyűre lesz szükséged a biztonságod érdekében. A húsok mindig a sütő közepére kerüljenek, itt ugyanis a legoptimálisabb a hőmérséklet. A hús sütési idejét érdemes úgy felosztani, hogy egyenlő időközönként forgassuk meg a készülő ételt, így végeredményében biztos, hogy egy egyenletesen átsült fogást kapunk.
2. Friss fűszerek
Minden sokkal intenzívebb ízzel fog rendelkezni akkor, ha friss fűszerekkel ízesíted. Bazsalikom, petrezselyem, kakukkfű vagy szegfűszeg, ezekhez a fűszernövényekhez még kert sem kell, egy kis cserépben az ablakban is jól érzik majd magukat.
3. Szeletelj biztonságosan
Mindenki tudja, de kevesen tartják be: ha késsel szeletelünk, az ujjperceink mindig legyenek a tenyerünk felé fordítva, így könnyen elkerülhetjük a konyhai baleseteket.
4. Ne zsúfold túl az edényeket
Mind a sütésnél, mind a főzésnél figyelj oda, hogy ne pakold túl az edényedet, túlpakolás esetén ugyanis nem fog kellőképpen átsülni és átfőni, így pedig az étel íze és állaga sem lesz az igazi.
5. Vágd a hagymát sírás nélkül
Te is bekönnyezel a hagymavágás folyamán? Áztasd szeletelés előtt a hagymát 10 percig hideg (tényleg nagyon hideg) vízben, így kevésbé fog megríkatni a vágás.
6. Figyelj a húsok vágására és sütésére is
Főleg arra, hogyan szeletelsz! Legyen csirke, marha, borjú, sertés és bárány húsnál a száliránnyal mindig merőlegesen vágjunk, így elkerüljük, hogy a hús rágós legyen. Boris Ginet, a párizsi Risbo séfje azt ajánlja, a hűtőből kivett húsokat hagyjuk felmelegedni egészen addig, amíg szoba hőmérsékletűek nem lesznek, a pihentetés segít abban, hogy sütésnél a hús minden része egyenletesen süljön át.
7. Rizskészítés a séf szerint
A rizsfőzés mindenki vesszőparipája, van aki a pergőset, míg más a ragadósabb rizst szereti, Boris Ginet a pergős változatra esküszik. Végy egy rész rizst és ugyanannyi vizet. A rizst mosd át vízzel egy szűrőben, majd egy percig pirítsd forró olajon, ezután öntsd le csak a vízzel. Miután a víz felforrt, vedd alacsonyabbra a hőfokot és tégy fedőt a rizsre, amit a következő negyed órában ne vegyél le. Hogy miért? Mert ha leemeled a fedőt, kiszökik a gőz, amely a rizst puhítja, csökken a fazékban lévő hőmérséklet, ettől pedig a rizsnek ragacsos és mégis kemény állaga lesz.
Ezt olvasd el! - Kiderült, hogy eddig mindenki rosszul főzte a rizst, amiből nagy baj is lehet
15 perc után húzd le a főzőlapról a fazekat, hagyd pihenni a rizst lezárva még 5-10 percig, ezután villával átforgatva már biztos finom és pergős lesz köret.
8. Locsolj mindent meg egy csepp olívaolajjal...
... de éppen csak azelőtt, hogy elkezdenéd enni az ételt! Egy kevés olívaolaj sokkal erőteljesebbé tesz az ízeket, kölcsönöz az ételeknek egy másféle textúrát, teltebb és ízletesebb lesz az összhatás. Egy próbát megér!
9. Használj tengeri sót a főzés végén
A francia séf véleménye szerint minden ételt érdemes meghinteni egy kis tengeri sóval a tálalás előtt, a tengeri só szerinte még hangsúlyosabbá tesz az ízeket.
Ezt olvastad már?
Ezeket olvastad már?
8 hiba, amit ciki elkövetni takarításkor
Takarításkor bizony sok hülyeséget és hibát is elkövethetünk - ha gondolod, nézd át ezt a listát, tuti találsz hasznos tanácsot!
Brecz Judit13 irtó okos PUCOLÓtechnika - így még tuti nem ettél...
Ananász, halbőr, paradicsom, barack, mangó, fűszernövény, nézd, hogyan pucolja ezeket (is) egy igazán találékony ember!
Brecz Judit11 konyhai trükk, ami simán megkönnyíti majd az életed
Szuper konyhai trükköket hoztam nektek, amivel lerövidíthetitek a nyáron konyhában töltött időt - ki ne szeretné az ilyesmit?
Országh Kitti8 egyszerű trükk a gyorsabb főzésért
A nyár enyhén szólva sem az az időszak, amikor szeretünk órákig a konyhában tenni-venni! Néhány egyszerű konyhai trükkel jelentősen csökkenthető az ételek elkészítési ideje.
Németh Orsivia Popsugar, címlap: Benny and Joon (1993)