9 pénztárcakímélő ötlet az ünnepi asztalra - így díszíts kevésből!

Ha idén kevesebből oldanád meg a karácsonyozást, akkor következik pár jó tanács arra, a teríték hogyan lesz a legszebb, minimális ráfordítással. 

Tudjuk jól, hogy az Instagram világa valószínűtlen szép karácsonyi képek, szelfik tárhelye, és hogy a valóság azért egészen más képet fest, mint a tökéletesre fényelt, hibátlan ünnepi terítékek és arcok. Ennek ellenére az Insta igazi inspirációs forrás, az ötletek, kreatív megoldások így is szuperül elleshetőek. Sőt, pénztárcakímélő megoldásokkal is könnyíthetjük az amúgy is túlterhelt decemberi büdzsét.

Ezen a képen elég azt észrevenni, hogy tobozokkal, fenyőágakkal mennyire ünnepi hatást érhetsz el - egy városligeti vagy erdei séta során szerezz be néhány tobozt, lehullott fenyőágat, bogyókat esetleg érdeklődj virágboltban megmaradt termések, felesleges fa- és fenyőhulladék felől. Hihetetlenül szép terítéket állíthatsz össze belőlük, fillérekből.

Az egyszerű kockás terítőt úgy dobta fel az elrendezője, hogy a tányérok alá nagyalakú, háncsolt alátétet helyezett, melyet körberakott fenyőággal. Középen virágcsokor, és még több fenyőág, toboz emeli a hangulatot.

Ha a karácsony előtti napokban ellátogatsz kertészetbe, barkácsboltba, virágboltba, tutira találkozol megmaradt, asztali cserepes fenyőkkel. Vegyél belőlük legalább hármat, persze attól függően, hányan lesztek az asztalnál - ez akkor a legjobb ha nem körben, hanem az asztal két oldalán tudnak ülni a vendégek (arra azért figyelj, hogy kilássanak a fenyőfák mögül :)).

Nagyszerű ötlet: vásárolj többet a karácsonyfa-díszekből, mi sem egyszerűbb, párat ízlésesen helyezz el a terítéken, a tányér körül, természetesen ugyanazokból a színekből, mint amit a karácsonyfán is használtatok. A terítő is igazodjon a színvilághoz!

Megint csak egy egyszerű, de nagyon elegáns megoldás: a textilszalvéta alól kikukucskáló csipkebogyóág, amit amúgy erdei séta híján bármelyik virágosnál beszerezhetsz. Önmagában is nagyon ünnepivé varázsolja az asztal kinézetét.

Nem feltétlenül kell apró ajándékokat rejteni még a tányérokba is, de ezek a színes kis nyalókák mostanra mindenhol kaphatóak legfeljebb két-háromszáz forintért: üvegpohárba állítva, vagy szalaggal átkötve bárhol az ünnepi asztal kiegészítője lesz!

Innen is elég annyit ellesni, hogy pár szép gyertyával, egy vékony, díszes szalaggal, szép, élénk színű textilszalvétával micsoda hatást érhetünk el! A szalvétákat illetően érdemes érdeklődni a szülőknél, nagyszülőknél, gyakran teljes szettek pihennek a szekrények legmélyén arra várva, hogy az ünnep részesei legyenek.

És akkor következzen egy kombináció az eddig olvasottak ötvözésével: nyalóka, toboz, gyertya egy helyre rendezve - ebből a legdrágább tételünk a gyertya, amiből viszont ma már rengetegféle kapható nagy diszkontokban is, szuper áron, ráadásul szép üvegcsészékben!

Az van, hogy sokszor maguk az elkészült italok és ételek az asztal díszei, nem szükséges semmilyen egyéb ünnepi pompa. Ezen a képen is ezt láthatjuk, én azt javaslom, antikosnál, bolhapiacon nézz körbe, és keress egy ilyen réz alátétet, tálcát az italoknak - alapos tisztítás után fantasztikus dísze lesz az ünnepi asztalnak! (de szintén előfordulhat nagyi kincsei között, sőt!)

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Instagram

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...