9 mosogatási mítosz, amivel itt az ideje, hogy leszámoljunk

Mosogatás – egy olyan tevékenység, amit mindenki szívesen kihagyna, mégsem lehet elkerülni. Kézzel vagy géppel, de mindenki rendszeresen űzi, miközben sok téves információ kering róla. Itt az idő, hogy leszámoljunk néhánnyal!

9 olyan mosogatási mítoszt hoztunk, amelyekkel csak az idődet vesztegeted, vagy épp több munkát csinálsz vele magadnak, ezért jobb, ha nem dőlsz be nekik!

Első tévhit: el kell öblítened az edényeket, mielőtt beteszed a mosogatógépbe

Valóban, a nagyobb ételmaradékokat, szennyeződéseket el kell távolítani a tányérokról, edényekről, de ha túlságosan tisztán teszed be őket a gépbe, pont az ellentétes hatást éred el. A mosogatógép tabletták és folyadékok ugyanis épp az ételmaradékkal lépnek reakcióba, azokba 'kapaszkodnak' a tisztítás során. Emellett a géped érzékeli, hogy mennyire tiszták az edények, és ha túlságosan is mentesek a szennyeződésektől, akkor kevésbé erőteljes programon működhet, mint ahogy azt te esetleg várnád.

Második tévhit: minél több szappan/mosogatógép-folyadék, annál tisztább!

A több szappantól/tisztítószertől nem lesznek tisztábbak az edényeid, sőt, nyomot hagyhatnak, amit aztán törölgethetsz. Úgyhogy akár mosógépben, akár kézzel mosogatsz, figyelj, hogy nem kell túlzásba esni!

Harmadik tévhit: nem kell tisztítanod a mosogatógépedet

A koszos mosogatógép koszos edényekhez vezet, ezért bizony azt is ki kell pucolni néhány havonta. A felső részre pedig tegyél egy tál ecetet, ami segít a kemény víz ellen. És ugyanez a helyzet a mosógéppel – igen, a tisztítást végző gépeknek is szükséges van a tisztításra időről-időre.

Negyedik tévhit: nem használhatsz szappant az öntöttvas edényed tisztításánál

Az öntöttvas edények tulajdonosai két táborra szakadnak: az egyik csoportba azok tartoznak, akik már attól a gondolattól is frászt kapnak, hogy szappan éri az öntöttvas edényüket, a másik csoportba pedig értelemszerűen azok, akik nem csinálnak ebből problémát. A helyzet az, hogy belefér olykor-olykor beszappanozni az öntöttvasedényt, és az extra aroma sem fog róla eltűnni, miközben legalább kicsit könnyebb volt a mosogatás.

Ötödik tévhit: a mosogatógép reeeengeteg vizet használ

A kézi mosogatással átlagosan 75 liter vizet fogyasztasz, míg gépivel ennek csupán a felét. Nyilván ezek a számok változhatnak attól függően, hogy ki hogyan mosogat vagy épp milyen mosogatógépet használ, de arányaiban ez a helyzet: a kézi mosogatás vízfelhasználási szempontból alulmarad a géppel szemben. Bár imádjuk a DIY-t, ebben az esetben azt javasoljuk, hogy nyugodtan bízd a feladatot a gépre!

Hatodik tévhit: csak edények mehetnek a mosogatógépbe

A mosogatógép nagyon sok mindent elbír! A hűtő polcait bedobhatod egy mosásra, a szilikon eszközeidet, a gyerekek játékait egy mosózsákban, ami épp tisztításra szorul, és legalább neked nem kell szöszmötölnöd velük. Milyen 19 dolog tisztítására használhatod még? Itt összeszedtük.

Hetedik tévhit: a lehető legforróbb vízzel kell mosogatnod

Bár a meleg víz sokat segít abban, hogy tisztábbak legyenek, lejöjjenek a rátapadt ételdarabkák az edényről, van, hogy pont az alacsonyabb hőmérséklet segít. Ha az edényeiden tejtermék- vagy keményítőmaradék – például krumpli – van, akkor vedd lejjebb a víz hőmérsékletét: a ragacsos ételek csak gumis állagúak lesznek a meleg víztől, és még nehezebb lesz eltávolítani őket.

Nyolcadik tévhit: nincs jó módja a mosogatógép megtöltésének

Mindenkinek megvan a maga rendszere arra, hogyan pakol be a mosogatógépbe, de bizony vannak olyan általános érvényű szabályok, amelyeket érdemes betartani.

Kilencedik tévhit: ha koszosak maradnak az edények a mosogatógép után, új gépet kell beszerezned

Sajnos az a rossz hírünk van, hogy ha koszosak maradnak az edényeid, akkor nagy valószínűséggel nem a gépet kell hibáztatnod, hanem te ronthattál el valamit. Lehet, hogy kemény a víz nálad, ami nyomokat hagy az üvegeken. Lehet, hogy a pakolással – ezért is fontos erre figyelni! - eltakartad a karokat, és emiatt nem lesz tökéletes a végeredmény. A lényeg: ne rohanj azonnal új mosogatógépet rendelni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár

Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.

Szász Nóri

Forrásunk volt: thekitchn.com

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...