9 menő szakácskönyv gasztrorajongóknak, aminél tökéletesebb ajándékot aligha találsz

Gasztrorajongó ismerőseid, rokonaid nagyon fognak örülni, ha az alábbi kilenc szakácskönyv közül az egyiket találják a fa alatt. Még van idő beszerezni a köteteket, hajrá!

1. Havas Dóra / Álmaim cukrászdája

Ár: 6990 Ft /Lila Füge Produkciós Kft.

Havas Dóra, a Lila füge blog szerzője nagyvonalúan, elegánsan szerkesztett szakácskönyvet tett le az asztalra. A szakácskönyv megnevezés talán egy kicsit megtévesztő, ugyanis az Álmaim cukrászdája kötet inkább "cukrászkönyv" lehetne, ha létezne ez a műfaj. Havas Dóra arra biztat mindenkit, hogy ne gondolja azt, nem tud sütni. Ahhoz ugyanis, hogy gyönyörű sütik kerüljenek ki a kezünk alól, semmi más nem kell, mint jó receptek pontos megvalósítása. Később, ha már van rutinunk, szabadon kísérletezhetünk. A szerző nem csupán alapos receptekkel segít a kezdő cukrászoknak, de azzal is, hogy részletesen ismerteti azokat az eszközöket, alapanyagokat, amire szükség lehet egy süti elkészítéséhez.

2. Katarina Vuori, Janne Pekkala, Vesa Ranta / Szaunaszakácskönyv - Finn életek és ételek

Ár: 5990 Ft /Corvina Kiadó

Közhely, de igaz, hogy a finnek életében kiemelt szerepet játszik a szauna. Lehet, nekünk is jól esik átforrósítani a tagjainkat, de fenn, északon távoli rokonaink közel sem csak erre használják a szaunát. A finnek főznek is a szaunakályha tetején, az égéstérben, a felöntőkanálban vagy akár a vízforraló üstben. Készülhet itt rákfarok, szarvasragu, glögg és kalács is. Azért nem kell megijedni, ezek a klassz receptek hagyományos, hazai módszerekkel is elkészíthetőek. Persze a kötetben - a címének megfelelően - személyes sztorik is szerepelnek a szaunázás és az evés örömeiről, ráadásképpen részletesen is megismerkedhetünk a finn szaunakultúrával.

3. Yotam Ottolenghi - Ramael Scully / Nopi szakácskönyv

Ár: 5990 Ft /Gabo Kiadó

Yotam Ottolenghi izraeli-brit séf 2011-ben nyitotta meg a londoni Sohóban Nopi nevű éttermét, ahol izgalmas, fúziós konyhát visznek. Elegánsan keveredik itt több kultúra gasztronómiai hagyománya, Ottolenghi izraeli gyökerei felismerhetőek a fogásokban. Az étterem maláj-ausztrál származású konyhafőnökével, Ramael Scully-val közösen dolgozzák ki azokat a különleges fogásokat, amelyeket most egy elegáns és vaskos kötetbe gyűjtve a magyar olvasók is kézbe vehetnek. A Nopi szakácskönyvben 100 recept található. Íme néhány izgalmas fogás ízelítőül: csípős-savanykás görögdinnyeleves, sütőtök gyömbéres paradicsommal, sült kacsamell mogyorós sörvajjal.

4. Rich Harris / Grill és tűz

Ár: 5690 Ft /Kossuth Kiadó

Rich Harris kötetéről a molekuláris gasztronómia egyik nagyágyúja, Heston Blumenthal azt mondta: "Rich grillételei izgalmasak, ízletesek és szemet gyönyörködtetőek. Nála minden együtt van egy tökéletes barbecue-hoz". Valóban, Harris könyvéből nem csak azt tudhatjuk meg, milyen pácot tegyünk egy jó nagy darab húsra, de azt is, miért érdemes szárazon sóban pihentetni a sütés előtt a csirkét vagy éppen azt, hogyan tudunk szabadtűzön hajdinapalacsintát készíteni, füstölt hagymát készíteni. A gasztronómiai szakember és ételstylist Grill és tűz című kötete szuper meglepetés lehet mindenkinek, akit vonzanak a szokatlan, kreatív konyhai megoldások - és imád a szabadban főzni.

5. Bezzegh Éva / 12 hónap

Ár: 10500 Ft (A kötetet at Artbeet Kiadó honlapján lehetmegrendelni, illetve azalábbiboltokban lehet megvásárolni.)

A közgazdász-marketinges végzettségű Bezzegh Évának gyerekkorában csak összegyűrt dolgozat formájában volt köze a salátákhoz. Éva gyermeke születése után kezdett el gasztronómiával foglalkozni, végül idén eljutott oda, hogy a blogírás során szerzett tapasztalatait egy könyv megalkotása során is kamatoztatta. A Laki Eszter által tervezett, megkapóan elegáns Tizenkét hónapcímű kötetet Éva egy sokak által fantáziátlannak tartott műfajnak, a salátáknak szentelte. A szerző úgy gondolja, hogy a finom saláta titka a jó minőségű, hazai alapanyag, éppen ezért havi bontásban teszi közzé az egyes recepteket, mindig az év adott időszakára jellemző idényzöldségeket előtérbe helyezve - ezzel együtt számos receptben szerepelnek import zöldségek is. A terjedelmes, majdnem 400 oldalas kötet nagyvonalúan elegáns kidolgozásával minden kifinomult gasztrorajongónak klassz ajándék - különösen azoknak, akik szívesen fogyasztanának több zöldséget, de nem akarják mindig ugyanúgy elkészíteni.

6. Márk Szonja / Édes ajándékok

Ár: 3990 Ft /BOOOK Kiadó

Az Édesem cukrászda sütimegszállott tulajdonosa, Márk Szonja megjelentetett egy speciálisan karácsonyra szánt kötetet Édes ajándékok címmel. A szép kiállítású könyv valóban klassz tippeket ad azoknak, akik gasztroajándékokkal szeretnék meglepni szeretteiket, barátaikat. Szonja megtanít minket csokit temperálni, habcsókot készíteni, de az igazi karamell titkát is elárulja. Ezeknek a trükköknek az ismerete szükséges ahhoz, hogy elkészíthessük azokat a bonbonokat, apró finomságokat, habcsókból készült szépségeket, amelyekkel kellemes meglepetést okozhatunk karácsonykor. Szonja édességei szépek és izgalmasak, de elkészítésükhöz nem szükséges különösebb profi cukrászati gyakorlottság. A könyvben 42 recept szerepel, többek között megismerhetjük a kókuszos töltött datolya, a gyömbéres-naracsos csokoládészalámi és a marshmallow-szív elkészítésének a módját is.

7. Beke Csilla / Akik elmentek péknek

Ár: 6000 Ft / Csipet Kiadó

Beke Csilla nem csupán recepteket és egy életérzést oszt meg olvasóival, hanem valódi emberi történeteket is, ezek minden fordulatával. Az Akik elmentek Péknek című kötetben találkozhatunk többek között balett-táncossal, jogásszal, ökológussal is. Egy a közös mindegyikőjükben: életük egy bizonyos pontján úgy döntöttek, hogy péknek állnak. Csilla kérdezte őket - és rajtuk kívül még kilenc kézműves péket - arról az útról, ahogy hivatásukká vált a pékszakma. Az Akik elmentek péknek című kötet szereplői megosztják az olvasókkal saját kedvenc receptjeiket is, így bárki a nyomdokaikba léphet, és otthon, a saját konyhájában is kipróbálhatja, milyen érzés gondos odafigyeléssel megsütni a "mindennapi kenyerét".

8. Fördős Zé - Megúszós kaják

Ár: 5990 Ft / Lunchbox Kiadó

Fördős Zé negyven kipróbált recepttel jelentkezik Megúszós kaják című szakácskönyvében. Hogy mitől lesz megúszós egy kaja? Az biztos, hogy nem az lelkesedés és az odafigyelés hiányától. Sokkal inkább amiatt, hogy rövid időbe telik elkészíteni a fogást, az alapanyagok nem igényelnek különösebb utánajárást és a mosogatás sem tart egy örökkévalóságig. Zé könyve kilenc fejezetre van tagolva. Ezek közül az egyik a krumpli és a tojás párosának van szentelve, egy másik a gyors leveseknek, de akad olyan is, ami a szendvicseknek, tésztáknak, szárnyasoknak, marha- és sertéshúsnak, zöldségeknek, rizsnek-bulgurnak-kuszkusznak, sőt, a megúszós sütik is kapnak egy külön fejezetet. A szellemesen, de áttekinthetően tördelt kötet terve Kiss Miklós munkája.

9. Ryan Soeder, Kohei Matsuno - Szeretem a kávét!

Ár: 2990 Ft /Gabo Kiadó

Ryan Soeder és Kohei Matsuno könyve, a Szeretem a kávét! a kávédíszítés technikáit mutatja be sok-sok kép segítségével. Megismerhetjük a "szabadkezes öntés" technikáját, így mi is gyönyörű hattyúkat vagy tulipánokat varázsolhatunk a kávénk tetejére. Kohei Matsuno habszobrász is megosztja velünk a tejhab formázásának műhelytitkait. A könyv mellékleteként kávéstencileket is kapunk, amelyek segítségével különböző mintákat szórhatunk italunk tetejére. A kötet használatát azok a fázisrajzok is segítik, amelyek pontról pontra végigvezetik az olvasót a kávédíszítés különböző technikáin.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

11 ajándéktipp olyan kajaőrülteknek, akiknek "megvan mindene"

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...