9 hihetetlen háztartási trükk, amit csak SZÁRAZ RIZZSEL tudsz megcsinálni

A rizs nem csak köretként tud szuperül funkcionálni, rengeteg helyen tudjuk felhasználni a háztartásban. Mutatunk 9 trükköt, aminél nem is gondolnád, hogy a rizs a megoldás. 

A rizs olcsó, a szabályok betartásával könnyen elkészíthető köret, mely a világ közel 60%-ának fő tápláléka. Nagyjából 8000 különböző fajtát ismerünk (vagy inkább nem ismerünk) belőle, és valószínűleg arról is sokan hallottak már, milyen jól funkcionál akkor, ha valamelyik elázott, vizes elektronikai eszközünket szeretnénk gyorsan kiszárítani. Ez azonban csak egy azon számos trükkből, amiben a rizs a varázsló. Íme 9 elképesztő felhasználási trükk, amiben a rizs játssza a főszerepet.

1. Rozsdásodás ellen

Mivel a rizs kitűnő nedvesség felszívó hatással rendelkezik, érdemes például a szerszámos ládába szórni egy marék rizst, így elkerülve a benne található eszközök rozsdásodását.

2. Elázott telefonok kiszárítása

Ezt a trükköt hallomásból már sokan ismerik, érdemes azonban pontosan utánanézni annak, hogyan tudja a rizs kiszárítani a vizes telefonokat, elektronikai kütyüket. Lehetőleg azonnal vegyük ki a telefonból/tabletből az akkumulátort, és az eszköz minden olyan darabját, amely elázott, rakjuk bele egy nagy tál száraz rizsbe. Amennyiben a telefonunk nem órákon át ázott a vízben, a rizs valószínűleg sikerrel magába szívja majd a nedvességet egy este alatt.

3. Üvegtisztító

Ez a trükk azon vázák és üvegek tisztításában lesz segítségedre, amelyeknek kicsi a szája. Hogyan tisztítsuk ki egy olyan üveg alját, amelybe nem tudunk beleszuszakolni egy rongyot vagy szivacsot? RIZZSEL! Egy kevés rizs és szappanos víz a váza aljába, pár perc rázogatás, és máris feloldódik az összes szennyeződés, ami a az üvegre tapadt.

4. Gyümölcsérlelő

Vettél egy fürt zöldes banánt vagy kemény avokádót, de nem akarsz még napokat várni addig, amíg rendesen megérik? Egy tál rizsben néhány óra alatt megérnek a gyümölcsök sőt, még figyelned is kell, nehogy véletlenül romlásnak induljanak egzotikus finomságaid.

5. Kávé- és fűszerőrlő

Ennek a két konyhai eszköznek közös rossz szokása, hogy folyamatos használat során rengeteg por és szemcse rakódik le az őrlőpengék között. Önts pár kanál rizst az őrlőbe akkor, amikor éppen nincs benne semmi, és kezdj el őrölni addig, amíg a tároló ki nem ürül. A rizsszemek feltörik a beszáradt, lerakódott őrleménydarabokat, és élesítik a pengéket is.

6. Szárazon tartja a sót

Nem véletlenül találkozhatunk sok étteremben olyan sószórókkal, amelyekbe rizs van szórva, párásabb, nedvesebb helyeken ugyanis könnyen összeállhat a só. Használj rizst, és a sószóróid sosem dugulnak majd el!

7. Játék háziállatoknak

Macskások előnyben, különösen karácsonykor! Ha nem akarod, hogy kis kedvenced a legszebb karácsonyfa díszeidet kapkodja le a fáról, egy szakadt harisnya aljába tölts kis marék rizst és egy kevés szárított macskagyökeret, majd az egészet kösd meg és akaszd fel a lakás egyik kevésbé feldíszített pontjára. A cicák úgy rákapnak, hogy már nem is fogja érdekelni őket a feldíszített karácsonyfa.

8. Bőrszépítő

Ha zacskós rizst főzöl, több okunk is van rá, miért ne öntsd ki rögtön a feleslegesnek tűnő főzővizet. A rizs vize egyfelől szuper tisztítószer a konyhában, másrészt szépíti a bőrt. A forró, főzéshez használt vizet hagyd kihűlni, rakd be pár órára a hűtőbe, majd az esti mosakodásnál használd arctisztító víznek! A bőröd fényes lesz és puha, főleg akkor, ha barna rizst használsz, amelynek magas az E-vitamin tartalma.

9. Rizstej

Rizstejet könnyebb készíteni, mint gondolnád! Csak egy bögrényi rizsre, 4 pohár tiszta vízre lesz szükséged. Forrald fel a vizet, hagyd egy kicsit hűlni, majd egy nagyobb befőttes üvegbe vagy kancsóba öntsd rá a kimért rizsre. A kancsót lefedve hagyd ázni az egyveleget egy éjszakán át, másnap reggel pedig az egészet turmixold át jó alaposan. Ezután egy szűrőn át öntsd le a vizet. A szűrőbe kerülő rizsmaradékot nyomkodd át, hogy minden értékes csepp belekerüljön a tejbe. Innentől kezdve már kész is a saját rizstejed, amit kedvedre ízesíthetsz cukorral, vaníliával vagy kevés fahéjjal. A rizstej hidegen az igazi, így külön jót fog tenni az ízeknek, ha pár óráig a hűtőben állnak fogyasztás előtt.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek