Gluténmentes spagettiket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta terméktesztjén. Az étel intoleranciában, allergiában szenvedőknek régebben még nem volt akkora választási alternatívája, mint napjainkban. Mára ellepték a boltokat a különböző „mentes” termékek. A gluténmentes száraztészták közül egy közkedvelt, egytálételekhez gyakran használt formát, a spagettit választották ki ellenőrzésre. A formai szűkítés után azonban még mindig hatalmas volt a nagyobb üzletláncok, ismert speciális boltok és online üzletek kínálata. Az összehasonlíthatóságot figyelembe véve a kukoricaliszt alapú, tojásmentes termékek mellett döntöttek.
Összesen 9 kukoricaliszt alapú spagetti száraztésztát vizsgáltak. A vizsgált 9 termék közül 5 db kukoricalisztből, 4 db kukoricalisztből és rizslisztből készült.
Származását tekintve 4 tészta olasz, 2 román és 2 magyar gyártó terméke. Az egyik termék csomagolásán holland gyártót tüntettek fel, de valójában román cég állította elő a száraztésztát, a felelős élelmiszer vállalkozót határozatban kötelezték a megtévesztő információ javítására. A gyártók – a gluténmentességen kívül – 3 esetben a tojásmentességnek, 2-2 terméknél a laktóz-, és tejmentességnek való megfelelést is vállalták.
Megnyugtató, hogy a tészták mindegyike megfelelt a gluténmentesség kritériumának. A „gluténmentes” kifejezés ugyanis csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ez a paraméter 8 vizsgált terméknél a kimutatási határ alatt volt, míg 1 termékben 7,4 mg/kg mennyiségben – azaz határérték alatt - tartalmazott glutént a száraztészta.
A Nébih laboratóriumi vizsgálatai kitértek a termékek mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérje allergén tartalmára is. Jó hír, hogy az eredmények alapján valamennyi tészta megfelelő volt. A két laktózmentesnek jelölt terméknél külön vizsgálták a laktóz esetleges jelenlétét is a szakemberek, de e szempontból sem akadt probléma.
Ezeket az ételeket gluténmentes tésztával is elkészítheted:
A száraztésztákra vonatkozó minőségi kritériumokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A nedvességtartalom mellett ide tartoznak még a különböző főzési tulajdonságok (pl. szétfövés és összetapadás mértéke). A szakemberek ezen minőségi paramétereket is ellenőrizték és valamennyi tészta megfelelt az előírtaknak.
A termékek jelölésének ellenőrzése során a legjellemzőbb probléma a tápértékek hibás feltüntetése volt. A Nébih jelölési hibák miatt 3 termék felelős vállalkozójával szemben indított hatósági eljárást, és figyelmeztette azokat a hibák javítására.
A gluténmentes spagettik kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a száraztésztákat, száraz és főtt állapotban egyaránt. A vállalkozó szellemű kóstolók pontozták a külső megjelenést, az állományt, az illatot, a színt és természetesen az ízt is. A Szupermenta rangsorában első helyen a Le Veneziane spagetti végzett. Második lett a Nutri Free, míg harmadikként a Cornito zárt.
Ezeket olvastad már?
Kiderült, melyik a legjobb laktózmentes tejföl
Kilencféle laktózmentes tejfölt vett górcső alá a Nébih. A kisebb jelölési hibákat leszámítva nem volt nagy probléma egyik termékkel sem.
Nosalty10 budapesti gyrosost teszteltek le, hogy kiderüljön, veszélyesek-e ránk az...
Két vendéglátóhely esetén lényegesen magasabb volt az adalékanyag koncentrációja a húsban, de még így is jóval az elfogadott határérték alatt voltak.
NosaltyTerjed a csótányból készült kenyér - nézd, így készül!
Olcsó, fehérjedús, gyártáskor alig termel élelmiszerfelesleget, és igen tápláló, mi az? Csótányból készült kenyér!
Brecz JuditKiderült, mennyi tévhit él bennünk az adalékanyagokról
Számtalan tévhit és mítosz övezi az élelmiszerekben fellelhető adalékanyagokat, dacára annak, hogy sütés-főzés közben magunk is napi szinten használjuk őket.
Nosalty