9-féle sajtos pogácsát teszteltünk - szakértő pékek segítségével

Körbejártunk 8 budapesti pékséget, hogy beszerezzük sajtos pogácsájukat, és megnéztük, ki süti a legfinomabbat. A tesztre ezúttal pékeket is hívtunk.

A sajtos pogácsa az egyik legkedveltebb, már gyerekkorunkban is létező, minden pékségben/cukrászdában kapható pékáru, hatalmas rajongótáborral. De kelt tésztás vagy leveles? Tömött vagy levegős? Kicsi vagy nagy? Úgy döntöttünk, muszáj leteszteltünk ezt az ennyire népszerű sós finomságot, így bejártuk a nagyobb, ismertebb budapesti pékségeket, és megvettük sajtos pogijukat. 8 helyen jártunk, és összesen 9-féle pogácsát teszteltünk (a Pék-Pontban levelest és kelt tésztásat is kaptunk.)

Nem akármilyen szakértőket hívtunk: azArtizán Pékség megálmodóját és vezetőjét,Fekete Gergőt és kollégáját.

Milyen a jó sajtos pogácsa?

„A jó pogácsa ismertetőjegye, hogy vajjal és nem margarinnal készül” - osztotta meg velünk véleményét Fekete Gergő. Az Artizán pékmestere szerint ezen felül igazából ránk van bízva, hogy miből mennyit teszünk a tésztába. Az alaprecept nyilván adott, de a sajt mennyisége vagy más fűszerek hozzáadása mindenkinek a saját ízlése alapján történik. A két szakember elmondta, nincs azzal semmi gond, ha a pogácsa tésztája fagyasztott, ugyanakkor az nem tesz jót semmilyen pékárunak és szervezetünknek sem, ha sok adalékanyag és tartósítószer kerül bele.

Tesztünk vakteszt volt, melynek során 7-en pontoztunk, és véleményünk alapján végül felállítottunk egy tetszési sorrendet.

Ha otthon készítenéd:

Házi sajtos pogácsa 9.

Házi sajtos pogácsát készítettünk Ferenc nagymamájának receptje alapján. (Ebből az adagból 60 darab lesz.) Pogácsakészítési javaslatok Ferenc nagymamája szerint: A pogácsa állaga ...

Sajtos pogácsa 3.

Nagyon gyorsan összeállítható pogácsa. A hűtőben megvárja, míg megéhezünk rá, habár megsütve is tárolható. Az egyszerűsítések jegyében úgy döntöttem, hogy ezentúl ...

Sajtos-tejfölös pogácsa

Nagyon könnyű és egyszerű elkészíteni. Kezdők is könnyedén elkészíthetik, mert nem igényel sok munkát és tapasztalatot. 2-3 tepsi lesz belőle. Nálunk a családtagok sorra adták át ...

Lássuk a versenyzőket a tesztelés sorrendjében. A szerkesztőség öt tagja és a két pék külön-külön értékelte pogácsákat. Íme, a vélemények:

Fornetti

Jellemzés:

  • leveles, nagy, picit világos, mehetett volna rá több sajt
  • nyers, nincs sajtos íze
  • biztos, hogy tejpor van benne
  • sótlan
  • összeesett, nyomott, rágós

A szakértők véleménye:"Látszanak a leveles rétegek, de össze van esve, picit alulsült."

Ár: 110 Ft / db

Félegyházi

Jellemzés:

  • ez a legnagyobb, óriási pogácsa
  • édeskés, levegős, margarinos bevonatot hagy a szájban
  • illata finom
  • érződik, hogy nem vajas
  • nagyon száraz, nem érezni a sajtot
  • tejporfehér
  • kiflihez vagy zsömléhezjobban hasonlít az íze

A szakértők véleménye:"Picit száraz, sajnos nem érezni a sajtot, margarinos az íze és a tejportól fehér."

Ár: 195 Ft / db

Pék-Pont/ leveles

Jellemzés:

  • állagra ez a legjobb
  • igazi retró sajtospogiíz, nagyon finom a teteje is
  • gusztusos külső, kellő mennyiségű sajttal
  • leveles, réteges, könnyű, levegős
  • finom sajtos, házias, szépen sült
  • "eddig ez alegjobb"

A szakértők véleménye:"Szép leveles rétegek, ropogós, kellő mennyiségű sajttal. Finom."

Ár: 180 Ft / db

Cserpes

Jellemzés:

  • ránézésre nyers, túl világos
  • erős élesztős illat, nyers íz
  • vajas, sós
  • házias külső
  • érezni a sajtot, lehetne sósabb

A szakértők véleménye:"Kissé túl világos, és ezt sajnos az ízében is érezni. Finom sajtos, de ez egy picit alul sült, pedig jó lenne"

Ár: 190 Ft / db

Pék-pont / kelt tésztás

Jellemzés:

  • szép alak, szép szín, sok sajt, jó illat és íz
  • semmilyen, íztelen
  • kemény külső, keletlen illat, túl sűrű
  • margariníz,túl sárga

A szakértők véleménye:"Szép alak, szín és illat, de picit száraz"

Ár: 200 Ft / db

Jókenyér / füstölt sajtos

Jellemzés:

  • tömött állag, füstös illat, kellemesfüstölt sajtos íz
  • szögletes kinézet, inkább péksüti, mint pogácsa
  • "a többihez képest ez felüdülés"
  • jó tömör, de sápadt
  • lapos, kemény, száraznak néz ki, erőteljes füstölt sajtos íz

A szakértők véleménye:"Kellemes illat, állag, házias, látszanak benne a sajtdarabok, finom füstös íze van."

Ár: ~ 140 Ft / db (3800 Ft / kg)

Prímapék

Jellemzés:

  • kifejezetten kellemes illat, standard pogácsaíz, semmi extra
  • jellegtelen az íze
  • sűrű tésztájú, szögletes, de a sajtja jó
  • tömött, fojtós kelt tészta, nincs benne sajtosság
  • rágás után összeáll

A szakértők véleménye:"Kellő mennyiségű sajt van a tetején, picit sűrű, de finom."

Ár: 200 Ft / db

Lipóti

Jellemzés:

  • kalácsszerű kinézet,édeskés illat és íz, kicsit száraz
  • érdekes, hogy nincs illata, kellemes,enyhe sajtíze van
  • jó állagú, nedves, puha, inkább péksüti jellegű
  • erős margarinos utóíz

A szakértők véleménye:"Az egyik legszebb színű, szép aranybarnára sült, édeskés, finom ízű, de picit száraz."

Ár: 180 Ft / db

Princess

Jellemzés:

  • Kókuszillatú (!!!), sápadt, sajt mikro mennyiségben van rajta
  • kókuszos, nyers íz
  • kinézetre kőkeménynek tűnik, száraz, lisztízű, kenyérszerű
  • "Bounty-pogácsa"
  • margariníz
  • sápadt,tömör, kesernyés
  • "Ez nem sajt a tetején."

A szakértők véleménye:"Kókusz illata és íze van. Alulsült, túl világos, kevés a sajt a tetején, ráadásul lehetne jobb minőségű is."

Ár: 140 Ft / db

A MI SORRENDÜNK:

NévÁr
1. Pék-Pont leveles200 Ft / db
2. Jókenyér füstölt sajtos140 Ft / db
3. Lipóti180 Ft / db
4. Prímapék200 Ft / db
5. Cserpes190 Ft / db
6. Pék-Pont kelt tésztás200 Ft / db
6. Félegyházi195 Ft / db
7. Fornetti110 Ft / db
8. Princess140 Ft / db

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...