1. SPENÓT
Az non plus ultra gyűlölt étel, a megkérdezettek véleménye alapján legalábbis. Van aki mai napig nem eszi meg, ilyet keveset ismerek. Főleg a lisztes-tejes főzelék ellen van kivetnivalójuk. Készítsd el másképp!
zöldséges pite
Nem vagyok zöldfülűnek mondható a sütés terén, de bevallom, olyan gyúrt tésztáról, amiben élesztő van, még sohasem hallottam idáig.
A receptet - pontosabban a képet - egy, még ...
cannelloni
Az olasz életérzéshez hozzátartozik a minőségi ételek szeretete, a kifinomultsághoz és a színes életstílushoz való szenvedélyes ragaszkodás.
A tészta az olasz konyha egyik ...
spenótos tészta
Egy hihetetlenül egyszerű, de annál sokkal, de sokkal finomabb "gyors-kaja". Csak ajánlani tudom! :-)
2. Kelkáposztafőzelék
Dettó - a káposzta, valljuk be, tökéletesen alkalmas rá, hogy minden gyerek utálja. Csúnya, a főzelékben még barna is, íze se túl sok, miért örültünk volna neki annyira? Készítsd el így!
káposztaleves
Próbálok egyszerű, szezonális ételeket főzni a mindennapokban - ez is egy ilyen darab. Recept Marta Stewart húsmentes szakácskönyvéből.
vega fasírt
Hugicám ezer éve mesélt nekem a kelkáposzta fasírtról, amit készített, és hogy jaj, de finom volt. Nagyon kíváncsivá tett, de valahogy sose álltam neki, pedig másféle zöldségekből ...
ragu
Kb. 30 perc alatt elkészíthető kiváló főétel, egészséges körettel. A kelkáposzta és a kömény jótékony hatással bír, míg az előbbi kiváló kálcium és magnézium forrás, az ...
3. Máj
Már a nevétől is féltem - kesernyés, ráadásul belsőség, szerintem bőven érthető, hogy a gyerekeknek nem kedvence. De miért csak resztelve adták kiskorunkban? Vagy nálatok volt rántott is?
sós palacsinta
A palacsintákat tálalhatjuk a megszokott módon tojásba-zsemlemorzsába panírozva, és olajban kisütve.
konfitált húsok
A szegény ember libamája. A zsírban főzött kacsamáj, legyen az bármilyen zsír is, fantasztikus találmány. A libazsírral viszont biztosan verhetetlen páros.
tejszínes tészta
Pikk-pakk elkészülő ebéd, amikor nincs időnk órákat ellenni a konyhában. A felhasznált alapanyagok teljes összhangja, a pirított magok különleges ízhatása és a reszelt citromhéj ...
4. Tökfőzelék
Itt a kapron van a hangsúly, azt hiszem. Egyik kollegám máig nem bírja elviselni, így a tökfőzelék is kiesik nála. De miért készítenénk csak főzeléket a tökből, hát nem?
tökfőzelék
Glutén(liszt)-mentes ételeket próbálok főzni. A kókusztej a tejföl helyett szerintem igen jól helyettesíthető, bár nem ugyanolyan lesz az állaga. Nagyon szeretem ezt a fajta ...
hideg levesek
Amikor megvettem a gyalult tököt, akkor még főzeléknek indult, aztán leves lett belőle. Mindez még tavaly nyáron, úgyhogy igyekszem jól felidézni a receptet. Aki a tökfőzeléket ...
bundázott zöldség
Gabojszánál tetszett meg a metódus: zöldség is, bundázott is, de nem tocsog az olajban. Ő cukkinivel készítette.
5. Finomfőzelék
Úgy tűnik, a főzelékek utálata mindenképpen jellemezte gyerekkorunkat - nekem mondjuk ez az egyik kedvencem, de sokan nem értik, hogyan. Lássuk, hogy lehet másképp felhasználni az alapokat, azaz a zöldborsó + répa kombót:
borsóleves
A borsólevest sokan készítik egy kis hússal - farháttal vagy szárnnyal. Ez egy egyszerű, húsmentes változat - szép nagy, kerek nokedlikkel.
különleges saláták
Az új irodában nincs se hűtő, se mikró. Így kénytelen vagyok olyan menüt is összeállítani, ami ehető hűtés-melegítés nélkül. Amikor már a humusz összes változatán túl vagyunk, ...
finomfőzelék
Az én generációmnak a finomfőzelék az, ami a szüleimének a csukamájolaj - gyermekkori rémálmaink listavezetője, amellett, hogy nem engednek vasárnap Disney-délutánt nézni. Amúgy sem ...
6. Sóska
Fura étel, nem is nagyon látni külföldi gasztrooldalakon, mint alapanyag. Főzelékként jellegzetesen savanykás, főtt krumplival, fasírttal valaki vagy imádja, vagy utálja. Miben működik még?
polenta
Ezzel a sült krumplinak álcázott polentával biztosan elfogy még a sóskafőzelék vagy -mártás is. Máskülönben tálalhatjátok spenóttal, ranch öntettel vagy fokhagymás-tejfölös ...
omlett
Hogy ne mindig az imádott sóskafőzelék készüljön a sóskából, döntöttem a sóskás omlett mellett. Ennél kényeztetőbb reggelit elképzelni sem tudnék.
pudingos torta
Mindig is szerettem a sóskát, sóskafőzeléket, de már unalmas volt egy kicsit, gondolkodtam rajta, és ez lett belőle. Én folyékony édesítőszerrel csinálom, de ez csak megszokás ...
7. Sárgaborsófőzelék
Újabb főzelék - személyes ellenségem, bölcsőde (!) óta ránézni se bírok, ott ugyanis belém erőltették.
hagymakrémleves
A hagymakrémleves sokszor visszatérő, kedvenc ételünk. Egy régi ismerős unszolására sárgaborsó gombóccal is kipróbáltuk. Különleges levesbetét, próbáljátok ki!
borsóleves
Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, ...
különleges főzelékek
Sárgaborsó-főzelék egy kicsit megbolondítva fűszerekkel és kókusztejjel. A végeredmény igazi különlegesség lesz!
8. Gomba
Pörköltben vagy rántva, elég nehezen emészthető, gumis, kissé íztelen emlékképünk van róla - holott ugye tudjuk, ezerféle van belőle, és iszonyú finom ételek születnek belőle.
ázsiai levesek
A kínai gyorsétkezdék sztárja megérkezett az otthoni konyhákba is!
Kicsit csípős, kicsit savanyú, ez a mi kínai levesünk!
töltött cukkini
Idén nagyon sok vargánya van, "köszönhető" az esős időszaknak, és cukkini hiánytól sem szenvedek. Ezért találtam ki ezt a roppant egyszerű, de egyben nagyon ízletes finomságot.
bélszín
Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Nem is tudom, hogy lehet ennyi finom falatot egyetlen ételben összehozni: bélszín, tejszín, vargánya, hmmm...
Sajnos nem olcsó, de pont ezért ideális ...
9. Tojásleves
Megmagyarázhatatlan ez is: fehér nyálkás darabok úsznak a levesünkben, miért kell minket ezzel kínozni? Csináld másképp, mondjuk így!
ázsiai levesek
A tojásleves Kínából származik, ahol nincs berántva, csak a húslevesbe belefőzik a felvert tojásokat. Ha mégis sűrűbbre szeretnék, akkor étkezési keményítőt tesznek bele.
A ...
tojásleves
Boldogult Kávéházam állandó kínálata volt, nagyon szeretjük ezt a finom levest!
tojásleves
Ez a leves nálam akkor szokott készülni, mikor kicsit elegem lesz a nehéz, húsos ételekből, vagy nincs is otthon hús, csak mindenféle cifit-cafat zöldség maradék, vagy TAVASZ van, és az ...
Ezeket olvastad már?
Sulikezdés
Te is utáltad a tojáslevest? Mi most végigbeszéltük itt a szerkesztőségben, kit mitől rázott ki a hideg anno a menzán, és ebben például abszolút egyetértettünk. De mi van még?
Brecz Judit
Nyár van!
Aligha így néz ki egy gusztusos ebéd.
Fenes Gábriel
Nyár van!
A nyár legnagyobb slágere már a fagylaltárusokat is megihlette. Úgy tűnik a Despacitóval mindent el lehet adni.
Fenes Gábriel