9 dolog, amit tudnod kell pezsgőbontáskor

A pezsgőt kevesen párosítják ételhez, pedig a szénsavas ital a borhoz hasonlóan remek kísérő. De mire kell odafigyelni a pezsgőfogyasztáskor? Ezt a 9 szabályt tudnod kell.

A pezsgő hőmérséklete, behűtése

  • A pezsgők 6-8 °C-ra hűtve mutatják legszebb arcukat. Ez tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fagyasztóban hirtelen lehűteni nem szabad, mert sokat veszít az élvezeti értékéből. Vásárlás után, ha az autóban felmelegedett a palack, először a lakás egyik hűvös helyiségébe tegyük az italt, várjuk meg, hogy szobahőmérsékletre hűljön, majd ezután tegyük a hűtőszekrénybe.Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt.
  • A palackot, nyitásakor célszerű 45°-os szögben megdönteni, hogy elkerüljük az ital hirtelen kihabzását. Óvatosan vegyük ki a dugót. A felbontott palackot jégvödörben tartsuk hidegen, ha tudjuk pezsgőzáróval (üzletekben néhány száz forintért beszerezhető) zárjuk vissza, hogy minél kevesebb széndioxidot veszítsen az ital. A felmelegedett pezsgő teljesen más karaktert mutathat, mint amilyen valójában.
Jól hűtsd be a pezsgőt!

A pohár

  • A keskeny, hosszúkás pohárforma (flőte, kehely) a legmegfelelőbb, ebben látszik igazán a pezsgő gyöngyözése. A széles alacsony pohárban nagyon hamar felmelegszik a pezsgő, valamint a széndioxid is gyorsabban távozik az italból.
  • A pohár tisztításánál nagyon kell vigyázni, hogy mivel mossuk, illetve töröljük. Zsíros edényekkel soha ne mossuk együtt, mert a pohár belső felületén vékony filmréteg képződik a zsírtól (szabad szemmel nem is látjuk). Az ilyen pohárban már nem fog gyöngyözni a pezsgő. Ugyanilyen hatásúak lehetnek a mosogatószerek „pohárfényesítő” adalékai, melyektől szépen csillog a pohár, de ez is egy vékony filmréteget képez a felületén. A pohár törlésére is külön kendőt használjunk, ne törölgessünk vele sütésre, főzésre használt edényeket, eszközöket.
  • A poharat 45°-os szögben tartsuk, a pezsgő töltésekor, hogy a lehető legkevesebb széndioxid vesszen kárba.
A megfelelő pohár fontos!

Kóstolás

  • A pohárba kitöltött pezsgőnél először az ital színét nézzük meg. Színben az ezüstöstől az aranysárgáig széles skálán mozoghat. Minél sárgább a szín valószínűleg annál hosszabban érlelt pezsgővel van dolgunk. A barnás árnyalatok az öregedés jelei.
  • Ezután gyöngyözést figyeljük meg. Mennyire aprók a buborékok, milyen mennyiségben keletkeznek a pohárban, mennyire tartós a gyöngyözés.
  • Ezután vizsgáljuk meg az illatát. A friss gyümölcsös illatoktól, mely inkább a frissebb tankpezsgőkre jellemző, egészen a kenyérhéjra, kekszre emlékeztető illatokig, mely a több évig érlelt pezsgők jellemzője, nagyon sokféle illattal találkozhatunk. Fajtapezsgőknél a fajtára jellemző illatok dominálnak, érettebb pezsgőnél az érett illatokkal egyensúlyban.
  • Az első korty pezsgőnél, egyszerre próbáljunk meg koncentrálni a széndioxid-tartalomra és az ízekre. Minél hosszabban érlelt a pezsgő, a széndioxid annál finomabb eloszlású, így a szánkban szinte krémes habként érzékeljük. A fiatalabb pezsgőktől is elvárás, hogy finom szerkezetű széndioxid-tartalommal rendelkezzenek, a durva, nagy buborék hibának számít. Az ízek, hasonlatosan az illatokhoz, a pezsgő érleltségétől függően a gyümölcsös, friss illatoktól, a kenyérhéjra, kekszre jellemző érleltebb illatokig széles skálán mozognak...
Egy jó pezsgőzáró nélkülözhetetlen eszköz

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...