9 dolog, amit már te sem úgy csinálsz, mint a nagymamád

Nagymamáink praktikái, konyhai fortélyai szentek, de egy csomó dolgot már te sem úgy csinálsz, ahogy ő.

Én (22) már nem az a generáció vagyok, sajnos, aki a nagymama konyhai praktikáin tanult meg főzni. Nekem a robotgép, a mikró, vagy a vízforraló alap konyhai felszerelés. Például kiskorom óta van otthon szeletelőgép, így egészen egyetemig nem tudtam kenyeret késsel szeletelni. Azóta persze tudok.

A hipermarket és a konyhai technológia nekem természetes, mindig jönnek eszközök, amik átveszik helyettem a munkát, ezzel is könnyítve, és gyorsítva a főzést otthon. Viszont ilyenek Nagyim idejében nem voltak.

1. Nokedli szaggatás

Megosztó téma ez a nokedli dolog. Erre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás: van, aki épp csak összeforgatja, van, aki rendesen kikeveri a tésztát. A lobogó, forró, sós vízben megegyezhetünk; de van aki a vágódeszkára, vagy kanálra esküszik, én maradok a nokedliszaggatónál.

2. Tészta

Akkor még nem lehetett 18 félét kapni a hipermarketben, mindenki saját maga gyúrta, szárította a tésztát. Emlékszem, hogy egyszer véletlenül felugrottam az ágyra, amin kiterítve ott volt a száradó tészta... hupsz!

3. Mindent zsírral!

Mitől is olyan finom a nagyi főztje? Hát attól, hogy minden zsírral készül. Akkor még nem volt trendi az olívaolaj, vagy a kókuszzsír, így a süteménytől kezdve mindenbe zsír került.

4. Habverés

Hány perc alatt tudnál kemény tojáshabot csinálni egy habverővel? Valószínűleg a nagyid előbb, mint te, de milyen szerencse, hogy azóta már robotgépek arzenálja áll rendelkezésünkre.

5. Mikró / vízforraló

Piros lábas minden méretben: 1 adaghoz, 2 adaghoz, teához, mosogatáshoz: mindent gázon melegítettek. Egyik karácsonyra megleptük a nagyszüleimet egy mikróval, de még azóta is a tűzhelyen melegítenek mindent.

6. Rántás

Levesbe, főzelékbe. Nem volt még botmixer, hogy önmagával sűrítsenek.

7. Abból főztek, ami volt

Nagyanyáink a főzés mesterei voltak: csodás ebédeket tudtak készíteni, mindig abból, ami rendelkezésükre állt, amit épp a piacon meglehetett venni. Szerencsénkre, a boltokban most már mindent be lehet szerezni.

8. Mindig nagy adagot főztek

Hát bizony, a mai gyerekeknek, köztük nekem is, már elképzelhetetlen lenne, hogy akkor a vasárnapi ebéd legyen egész héten.

9. Semmi maradék!

Legtöbbször, ha nincs kedvünk megenni valamit, akkor főzünk mást, és egy-két nap múlva kidobjuk az előzőt. Ilyen régen nem volt, addig ették, amíg el nem fogyott. Nem volt olyan, amit ne használtak volna fel.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...