A valódi háziasszonyszerep kihívásai közé tartozik, hogy mindenből annyit vegyen, amennyi el is fogy záros határidőn belül. Hiszen ételt kidobni bűn – a szó szinte szoros értelmében, hiszen naponta születnek felmérések, hány ezer tonna élelmiszer kerül évente világszerte a kukába. Szomorú. Érdemes az alábbi alapanyagokból bespájzolni, ha egyszer beköszöntene valamiféle világvége, ezek pedig (szinte) örökké elállnak. Jöhet a lista, mely élelmiszerek nem romlanak meg?
Lapozzátok végig a meglepő listát a soha meg nem romló ételekről!
Méz
A méz viszonylag ismerten időtálló – tényleg csodálatos dolog, hiszen gyakorlatilag az egyetlen élelmiszer, ami örökké eláll. Mindez a méhek megdöbbentő munkájának és a furcsa kémiának köszönhető – a virágpor keveredik a méhek szervezetében, és egy olyan vegyület képződik, ami kevés nedvességtartalmú, savas, és nem él meg benne baktérium. A legrégebbi üveg méz állítólag 5500 éves!
Juharszirup
A kutatások szerint más édesítőkkel együtt (pl. méz, kristálycukor) a juharszirup is eláll gyakorlatilag az idők végezetéig, hiszen nem tudnak bennük kitenyészni a mikroorganizmusok, penészgombák - ha az üveg bontatlan. Amennyiben mégis megjelenne rajta az amúgy ártalmatlan penészgomba, forraljuk fel a szirupot, szedjük le róla a felső réteget, és tegyük tiszta üvegben hűtőbe.
Égetett szesz
Felejtsük el a tejszínes-krémes finom alkoholokat, maradjunk a kemény rövidnél – már ha eltarthatóságról van szó. Meg sem fagynak, meg sem romlanak. Tény, hogy ízre az oxidáció miatt változni fognak az évek során, és el is párolog belőlük valamennyi, ha nyitva az üveg, de simán ihatóak évek múltán is!
Ezeket a konyhai tippeket lesd el tőlünk: