8+1 tipp a tavaszi nagytakarításhoz – Nincs kifogás, most van időnk mindent kipucolni!

Süt a nap, dalolnak a madarak, a következő időszakban viszont fontos, hogy otthon maradjunk. Mit csináljunk a felgyülemlett energiával? Kezdjük el a tavaszi nagytakarítást!

A tavaszi nagytakarítás elengedhetetlen ahhoz, hogy megújult erővel és tiszta otthonnal vágjunk neki az új évszaknak. Ez az év más, mint a többi, március idén a türelemről, várakozásról és az otthonmaradásról szól, így valószínűleg sok ember arra fordítja majd energiáját, hogy szépen elkezdje kitakarítani otthonát, és belevágjon a tavaszi nagytakarításba.

Hogyan kezdjük el, és mi mindent járjunk körbe a tiszta otthonért? Mutatjuk!

1. Készíts listát!

via GIPHY

Szájbarágós megoldásnak tűnhet, de listát készíteni a teendőkről sosem rossz ötlet. Otthonod különböző helyiségeit bejárva könnyen össze tudod írni azokat a sarkalatos pontokat, amiket úgy érzed, muszáj kitakarítani, egyben mérlegelni is tudsz, mindent ki kell-e pucolni.

2. Gyűjtsd össze az eszközeidet!

Itt most nem csak az ablakmosóra és súrolószerre, a szivacsra és a törlőkendőre gondolunk. Készíts elő egy kis szódabikarbónát, ecetet, citromot és újságpapírt, ugyanis egy csomó természetes tisztítószert is készíthetsz velük, ráadásul a hatás ugyanolyan lesz, mintha vegyszeres tisztítószerrel dolgoznál.

3. Portalaníts!

via GIPHY

Az első, amit gyorsan meg kellett tanulnom, hogy a vizes takarítás, mint a felmosás vagy a nedves kendős portörlés mindig utoljára kell, hogy maradjon. Kezdésként az a legjobb opció, ha elővesszük a porszívót, és az összes helyiségben tetőtől talpig kiporszívózunk. Ne feledkezz meg a szoba sarkairól sem, könnyen lehet, hogy egy-két pókháló ott figyel az ablak felett. Nézzünk rá könyvespolcokra, a lámpaernyőkre és lámpabúrákra is kívül-belül, és akár kendővel, akár porszívóval, távolítsuk el ezekről a helyekről is a por nagy részét!

Eljött az ideje annak is, hogy kicsit arrébb húzzuk az ágyat és az asztalokat, hogy ezekről a helyekről is kiszippantsuk a megtelepedett port és piszkot. A szőnyegeken menjünk át többször porszívóval, ha pedig van rá lehetőségünk, vigyük ki pár órára szellőzni a jó időben!

Ha már minden felületet portalanítottunk, jöhet az ablakmosás, bútortörlés és a padlósikálás...Jól hangzik, ugye? Tudjuk, hogy nem, de muszáj néha túlesnünk ezen a munkán is.

4. Ablakokat csak felhősebb napon

via GIPHY

Hogy miért ne a kellemes, tavaszi tűző napon mossuk le az ablakokat? Ha nagyon süt a nap, a frissen lemosott ablakok még azelőtt megszáradnak, hogy letakarítanánk az egész üvegfelületet, és a végén csíkos lesz minden. Készítsük el a saját ablaktisztító folyadékunkat: egy negyed pohár denaturált szeszhez adjunk 1/3 pohárnyi ecetet, majd ezt az elegyet öntsük fel desztillált vízzel. Az ablaktörléshez a legjobb, ha mikroszálas törlőkendőt használunk, csontszáraz törülközőt, vagy a már jól bevált újságpapírt.

Az ablak- és ajtókeretekről se feledkezzünk meg, egy enyhén vizes ronggyal majd száraz kendővel menjünk végig ezeken a helyeken is.

5. Le a textíliákkal!

Mivel a következő napokban kevés ember megy tisztítóba, mérjük fel, mik azok az otthonunkban fellelhető textíliák, amiket mosógéppel is ki tudunk mosni. A függönyök és sötétítők egy része külön-külön probléma nélkül mosható, ugyanez igaz lehet az ágytakarókra és például néhány díszpárnahuzatra is. Amit lehet, mossunk ki otthon, így a későbbiekben nem kell majd annyi mindent vinni a tisztítóba.

via GIPHY

6. Jöhetnek a bútorok!

Sokszor észre sem vesszük, mennyi kosz és szennyeződés tud összegyűlni a bútorokon. Ha már mindent portalanítottunk, egy nedves, mosószeres kendővel menjünk végig a függőleges felületeken, úgy mint a konyhaszekrények, fiókok és komódok oldalai, a könyvespolcok és éjjeliszekrények, valamint az ágykeret oldalain. A fabútorokat ilyenkor érdemes méhviaszos ápolószerrel lekenni.

7. Organizálj, szelektálj!

via GIPHY

Ez az a rész, amiben a legjobban el lehet veszni: a kamrában és konyhában válogasd ki, mik azok az edények és eszközök, amik már elhasználódtak, van-e a mosogató alatt olyan tisztítószer, aminek már csak az üres flakonja porosodik évek óta (a fürdőszobában is találhatunk ilyet), dobd ki azokat a szivacsokat, amiket már rongyosra használtál, és a hűtőben is nézz körül, hátha a polc hátuljába csúszott valami, aminek már fél éve lejárt a szavatossága.

Ezután jöhet a gardróbszekrény. Ami még jó állapotban lévő, de régóta nem hordott ruha valakinek még értékes lehet, az ilyen darabokat tegyük félre, és ha eljön az ideje, adományozzuk el, vagy cseréljük el egy jó kis gardróbvásáron.

8. Szobáról szobára

via GIPHY

Még egyszer fuss körbe otthonodban, és gondold át, mit lenne érdemes még csinálni: a hálószobákban érdemes lehet átfordítani a matracokat (ezt a lépést 3 havonta amúgy is érdemes megtenni, így nem feküdjük ki a matracot, és jobban is alszunk majd)

A fürdőszobában bár lehet, már rend van, de mindent átnéztél? Fusd át a kozmetikai termékeket, ami már kifogyott, beszáradt vagy lejárt, szinte biztos, hogy többé nem szükséges.

A konyhában is nézzünk át mindent! A csempéket mosogatószeres ronggyal tisztítsuk le, a mikróban forgó üveglap és a sütőben található tepsik, rácsok se maradjanak ki!

+1. Szellőztess és pihenj!

Egy igazi tavaszi nagytakarítás több napig is eltarthat, éppen ezért érdemes beosztani helyiségről helyiségre a feladatokat, a köztes időszakban pedig ledőlni egy kicsit pihenni, kiülni az erkélyre, olvasni, keresztrejtvényt fejteni vagy a gyerekekkel játszani.

Akár takarítasz, akár nem, nap közben érdemes legalább két óránként szellőztetni pár percet, így bent is friss marad a levegő, és a te fejed sem lesz tele annyira a ház körüli munkákkal.

Ezeket olvastad már?

via bhg.com, marthastewart

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...