8+1 tipp, hogy a házi BROWNIE művészi szintre emelkedjen

A brownie az egyik legelterjedtebb édesség, de amennyire könnyűnek tűnik elkészíteni, annyira könnyű elrontani. Íme azok a trükkök és fogások, amelyekkel atombiztos lesz!

Bár a világ nagy kérdéseire nem tud választ adni, egy tökéletes brownie sok helyzetben életmentő lehet. A legjobb brownie-t azonban nem lehet csak úgy összecsapni – az arányok, a sütés módja, a hozzávalók összekeverésének sorrendje mind befolyásolja a végkimenetelt. Ahány ház, annyi brownie: van, aki inkább azt szereti, ha krémes állagú a belseje, más inkább a már-már kekszszerű textúra híve, de az alap minden brownie-nál megegyezik: van benne csoki, valamilyen zsiradék, édesítő és liszt, még tojás sem kell feltétlenül, így könnyen 'vegánosítható' a recept.

Most beavatunk a brownie készítésének tudományába, ha pedig már megvan a tökéletes alap, kedved szerint továbbfejlesztheted:

1. Első lépés: hagyd pihenni

Pihentesd a tésztát. Alice Medrich a Bittersweet: Recipes and Tales from Life in Chocolate című könyvében egyenesen azt javasolja, hogy a brownie-tésztával megtöltött serpenyőt néhány napra tedd a hűtőbe. Ez egy új dimenzióba emeli a tésztát, és az ízeknek is lesz idejük összeérni.

2. Csoki / kakaópor, liszt / tojás kérdése

„Ha csokit használsz, szinte elolvad a szádban a brownie” - mondja Miro Uskokovic a Gramercy Taverntől, majd hozzáteszi:„Ezzel szemben a kakaóporral kicsit rágósabb, tortaszerűbb lesz az állaga.” Uskokovic azt szereti, ha kívül ropogós, belül pedig ragacsos a brownie-ja. Az ő bevált receptje szerint „minél kevesebb liszt, annál jobb. Használj süteményhez való lisztet, mert akkor sűrűbb és ragacsosabb lesz a közepe.” Az utolsó tippje pedig: „Ne süsd meg teljesen.”

Ugyanis, ha teljesen megsütöd, a brownie közepe sokkal szárazabb lesz. Nick Wesemann cukrász is szeret a textúrákkal játszani:

„A tortaszerűbb brownie-ban magasabb a tojások aránya.”

3. A sorrend sem mindegy!

Nick Wesemann azt javasolja, hogy ha találsz egy receptet, ami tetszik, de változtatni akarsz rajta, akkor egyszerűen alakítsd át a hozzávalók sorrendjét. Például a ragacsos brownie-hoz először olvaszd fel a vajat és a csokoládét együtt, majd add hozzájuk a felvert tojásokat és a cukrot. Ha tömörebb végeredményre vágysz, 5-10 percig egy lapát segítségével dolgozd össze a vajat és a cukrot, majd lassan add hozzá a tojásokat, végezetül a felolvasztott cukor és csokoládé kerüljön bele. Bármelyik is legyen a cél, a lényeg, hogy a lisztet és a többi hozzávalót a legvégén add hozzá a tésztához.

4. Ha számodra a ragadós az igazi

Ahhoz, hogy azt a klasszikus brownie-t, kapd, amin már oldalról jól látszik, hogy a belseje krémességétől biztosan összeragad majd a szád, akkor Wesemann tanácsait követve emeld meg a cukor mennyiségét. Wesemann és Uskokovic is egyetért abban, hogy könnyebben elérheted a ragacsos végeredményt, ha fehér cukor helyett barnát használsz. Azonban szó sincs róla, hogy az egész mennyiséget le kéne cserélned, elég, ha az arányokon alakítasz, és a cukor egy részét barnára cseréled.

Egy másik egyszerű módja, hogy nyúlósabb legyen a brownie szíve, ha tojásfehérjét adsz hozzá. Ettől gazdagabb lesz a brownie, miközben nem kell olajat használnod, de nem szabad túlzásba esni, hiszen kell, hogy legyen tartása a sütinek. Elég mindössze egy tojásfehérjét hozzáadni, és lazább lesz a tészta textúrája.

5. Ha kekszszerűt szeretnél

Ha te a szárazabb brownie-ra esküszöl, akkor egyetlen összetevővel elérheted a kívánt hatást: ez a fekete kakaópor. Alacsony zsírtartalmú, és nem olyan keserű, mint az egyébként kapható kakaóporok. Mivel savmentes, így nem lép reakcióba a szódabikarbónával, ezért olyan receptet keress, amiben sütőpor van helyette, vagy csak a kakaópor egy részét cseréld le. A brownie ezzel sötétebb, testesebb és melegebb lesz, vanília jellegű ízjegyekkel.

6. Miket keverj bele

A brownie egy szuper sütemény abból a szempontból is, hogy mindenfélével lehet ízesíteni. Csokichips, diófélék, de akár még fahéj is kerülhet bele.

7. Figyelj, hogy ne süsd túl

Még azelőtt kezdd el tesztelni, mennyire sült át a sütid, mielőtt lejárna a receptben írt sütési idő. Majd minden öt percben nézz rá! A brownie akkor jó, ha az ujjaddal megérinted a tetejét, és nem azt érzed, hogy remeg, hanem ruganyos, de szilárd. Ahhoz, hogy biztosra menj, ellenőrizd a tésztát. Ha még nedves, akkor nincs kész, de csontszáraz sem lehet. Akkor jött el az ideje, hogy kivedd a sütőből, amikor fogpiszkálóra vagy a tűre csak néhány nedves morzsa ragad rá.

8. Használd a megfelelő tepsit

Bizony, számít a tepsi mérete. Figyelmetlenségből könnyű más méretű tepsit megfogni, mint ami a receptben szerepel, de nem véletlenül az van leírva oda, ami. Például, ha nagyobb tepsit használsz, mint az eredeti útmutatás szerinti, akkor ne lepődj meg, ha az étvágygerjesztő képen látotthoz képest a te brownie-d sokkal laposabb és ropogósabb lesz. Ellenben ha az a cél, hogy más textúrát érj el, akkor nyugodtan változtass.A tepsit tekintve fontos, hogy ne használj üveget, mivel ez magába szívja a hőt, amitől megégne a brownie.

+1. A szélek szerelmeseinek

Melyik a legjobb része a brownie-nak? Sokan biztosan azonnal rávágnák, hogy a széle. Nos, az Amazonon lehet kapni külön a számukra kifejlesztett, labirintusra hasonlító tepsit, ami így jócskán megnöveli a szélek arányát a brownie-ban.

Fotó: Amazon.com, 36.95 dollár

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek