Bár a világ nagy kérdéseire nem tud választ adni, egy tökéletes brownie sok helyzetben életmentő lehet. A legjobb brownie-t azonban nem lehet csak úgy összecsapni – az arányok, a sütés módja, a hozzávalók összekeverésének sorrendje mind befolyásolja a végkimenetelt. Ahány ház, annyi brownie: van, aki inkább azt szereti, ha krémes állagú a belseje, más inkább a már-már kekszszerű textúra híve, de az alap minden brownie-nál megegyezik: van benne csoki, valamilyen zsiradék, édesítő és liszt, még tojás sem kell feltétlenül, így könnyen 'vegánosítható' a recept.
Most beavatunk a brownie készítésének tudományába, ha pedig már megvan a tökéletes alap, kedved szerint továbbfejlesztheted:
1. Első lépés: hagyd pihenni
Pihentesd a tésztát. Alice Medrich a Bittersweet: Recipes and Tales from Life in Chocolate című könyvében egyenesen azt javasolja, hogy a brownie-tésztával megtöltött serpenyőt néhány napra tedd a hűtőbe. Ez egy új dimenzióba emeli a tésztát, és az ízeknek is lesz idejük összeérni.
2. Csoki / kakaópor, liszt / tojás kérdése
„Ha csokit használsz, szinte elolvad a szádban a brownie” - mondja Miro Uskokovic a Gramercy Taverntől, majd hozzáteszi:„Ezzel szemben a kakaóporral kicsit rágósabb, tortaszerűbb lesz az állaga.” Uskokovic azt szereti, ha kívül ropogós, belül pedig ragacsos a brownie-ja. Az ő bevált receptje szerint „minél kevesebb liszt, annál jobb. Használj süteményhez való lisztet, mert akkor sűrűbb és ragacsosabb lesz a közepe.” Az utolsó tippje pedig: „Ne süsd meg teljesen.”
Ugyanis, ha teljesen megsütöd, a brownie közepe sokkal szárazabb lesz. Nick Wesemann cukrász is szeret a textúrákkal játszani:
„A tortaszerűbb brownie-ban magasabb a tojások aránya.”
3. A sorrend sem mindegy!
Nick Wesemann azt javasolja, hogy ha találsz egy receptet, ami tetszik, de változtatni akarsz rajta, akkor egyszerűen alakítsd át a hozzávalók sorrendjét. Például a ragacsos brownie-hoz először olvaszd fel a vajat és a csokoládét együtt, majd add hozzájuk a felvert tojásokat és a cukrot. Ha tömörebb végeredményre vágysz, 5-10 percig egy lapát segítségével dolgozd össze a vajat és a cukrot, majd lassan add hozzá a tojásokat, végezetül a felolvasztott cukor és csokoládé kerüljön bele. Bármelyik is legyen a cél, a lényeg, hogy a lisztet és a többi hozzávalót a legvégén add hozzá a tésztához.
4. Ha számodra a ragadós az igazi
Ahhoz, hogy azt a klasszikus brownie-t, kapd, amin már oldalról jól látszik, hogy a belseje krémességétől biztosan összeragad majd a szád, akkor Wesemann tanácsait követve emeld meg a cukor mennyiségét. Wesemann és Uskokovic is egyetért abban, hogy könnyebben elérheted a ragacsos végeredményt, ha fehér cukor helyett barnát használsz. Azonban szó sincs róla, hogy az egész mennyiséget le kéne cserélned, elég, ha az arányokon alakítasz, és a cukor egy részét barnára cseréled.
Egy másik egyszerű módja, hogy nyúlósabb legyen a brownie szíve, ha tojásfehérjét adsz hozzá. Ettől gazdagabb lesz a brownie, miközben nem kell olajat használnod, de nem szabad túlzásba esni, hiszen kell, hogy legyen tartása a sütinek. Elég mindössze egy tojásfehérjét hozzáadni, és lazább lesz a tészta textúrája.
5. Ha kekszszerűt szeretnél
Ha te a szárazabb brownie-ra esküszöl, akkor egyetlen összetevővel elérheted a kívánt hatást: ez a fekete kakaópor. Alacsony zsírtartalmú, és nem olyan keserű, mint az egyébként kapható kakaóporok. Mivel savmentes, így nem lép reakcióba a szódabikarbónával, ezért olyan receptet keress, amiben sütőpor van helyette, vagy csak a kakaópor egy részét cseréld le. A brownie ezzel sötétebb, testesebb és melegebb lesz, vanília jellegű ízjegyekkel.
6. Miket keverj bele
A brownie egy szuper sütemény abból a szempontból is, hogy mindenfélével lehet ízesíteni. Csokichips, diófélék, de akár még fahéj is kerülhet bele.
7. Figyelj, hogy ne süsd túl
Még azelőtt kezdd el tesztelni, mennyire sült át a sütid, mielőtt lejárna a receptben írt sütési idő. Majd minden öt percben nézz rá! A brownie akkor jó, ha az ujjaddal megérinted a tetejét, és nem azt érzed, hogy remeg, hanem ruganyos, de szilárd. Ahhoz, hogy biztosra menj, ellenőrizd a tésztát. Ha még nedves, akkor nincs kész, de csontszáraz sem lehet. Akkor jött el az ideje, hogy kivedd a sütőből, amikor fogpiszkálóra vagy a tűre csak néhány nedves morzsa ragad rá.
8. Használd a megfelelő tepsit
Bizony, számít a tepsi mérete. Figyelmetlenségből könnyű más méretű tepsit megfogni, mint ami a receptben szerepel, de nem véletlenül az van leírva oda, ami. Például, ha nagyobb tepsit használsz, mint az eredeti útmutatás szerinti, akkor ne lepődj meg, ha az étvágygerjesztő képen látotthoz képest a te brownie-d sokkal laposabb és ropogósabb lesz. Ellenben ha az a cél, hogy más textúrát érj el, akkor nyugodtan változtass.A tepsit tekintve fontos, hogy ne használj üveget, mivel ez magába szívja a hőt, amitől megégne a brownie.
+1. A szélek szerelmeseinek
Melyik a legjobb része a brownie-nak? Sokan biztosan azonnal rávágnák, hogy a széle. Nos, az Amazonon lehet kapni külön a számukra kifejlesztett, labirintusra hasonlító tepsit, ami így jócskán megnöveli a szélek arányát a brownie-ban.
Fotó: Amazon.com, 36.95 dollár
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
10 hely, ahol autentikus külföldi ételeket kóstolhatsz Budapesten
Fedezd fel a világ legizgalmasabb konyháit anélkül, hogy elhagynád Budapestet! A legjobb nemzetiségi éttermeket szedtük most össze.
Szász Nóri„A legfontosabb az őszinteség” – vallja Varga Sári, a gasztromarketingre...
Varga Sárival, a Socially alapítójával többek között a vásárlói élmény maximalizálásáról beszélgettünk.
Szász Nóri8 vegán gasztroblog, amiket nem vegánoknak is érdemes követni
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek vegán étrendre átállni, sok hazai és külföldi blog segít abban, hogy ízletes és tápláló ételeket készíts. Kedvenceinket gyűjtöttük össze nektek!
Szász Nóri